REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužės 7 dieną  Lietuvos žurnalistų sąjunga kartu su Biržų rajono savivaldybe  Biržų tvirtovės rūmų salėje surengė Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos, žurnalistų profesinės šventės, minėjimą. Šventinį renginį vedė Juozas Šalkauskas, pradėjęs šventę Bernardo Brazdžionio eilėmis apie lietuvišką žodį. Po Biržų rajono mero Regimanto Ramono sveikinimo kalbos Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius kalbėjo apie žurnalisto tikrąją pareigą dirbti žmonėms, linkėjo kolegoms tikrosios laisvės viduje, žodžio nešimo žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

Biržuose trečiadienį įteiktos trys žurnalistams skiriamos premijos - Vinco Kudirkos,   Vytauto Gedgaudo ir pirmąkart  tik šiemet įsteigta Antano Macijausko premija.

REKLAMA

Apie dvi pirmąsias premijas kalbėjo žurnalistų sąjungos pirmininko pavaduotoja Aldona Žemaitytė. Vinco Kudirkos premija – 10 tūkstančių litų, diplomas, specialus ženklas -  už 2007 metais paskelbtus periodinėje spaudoje straipsnius šiemet paskirta „Verslo žinių“ žurnalistui Arūnui Milašiui. Jam įteikta tautodailininko Prano Petronio skulptūra „Varpas“. Laureatą sveikino Seimo narys, ilgametis Lietuvos televizijos žurnalistas Skirmantas Pabedinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vytauto Gedgaudo premiją – 5 tūkstančiai litų – gavo Audronė Jankuvienė, išleidusi knygą „Žodžiai kaip smėlis. Žvilgsniai“. Apie jos „komentarų knygą“ kalbėjo žurnalistė iš Kauno Austė Stoškutė, sveikino  V. Gedgaudo žmona Stefa Gedgaudienė, neseniai atvykusi iš Jungtinių Valstijų. Laureatei įteikta tautodailininko Prano Petronio skulptūra Rūpintojėlis. Atsakomajame žodyje Audronė kalbėjo apie Vytauto Gedgaudo tarpukaryje redaguotą „Laiko žodį“, dėkojo Kauno žurnalistams, palaikusiems jos kandidatūrą. Ji sulaukė Seimo nario nuo Biržų krašto Viktoro Rinkevičiaus, Kauno žurnalistės Lilijos Stoškienės sveikinimų ir gėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 8 d. Biržų Savivaldybės taryba pritarė  rajono savivaldybės, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos bendradarbiavimo sutarties pasirašymui. Sutartyje numatyta organizuoti kasmetinį konkursą Biržų krašto žmogaus Antano Macijausko (1874-1950), iškilaus kovotojo už lietuvišką spaudą, publicisto ir leidėjo kasmetinei premijai gauti.

Ji skiriama už geriausius žurnalistikos darbus arba iniciatyvas, ugdančias patriotizmą, nacionalinio pasididžiavimo jausmą, meilę lietuvių kalbai ir nacionalinei kultūrai.

REKLAMA

Peterburgo technologijos institute įgijęs mechanikos ir statybos inžinieriaus kvalifikaciją, A. Macijauskas 1900 m. parengė ir išleido 2000 tiražu pirmąjį Lietuvos žemėlapį su lietuviškais užrašais „Žemlapis lietuviškai latviško krašto“. Jo platinimą Lietuvoje cenzoriams uždraudus ir konfiskavus dalį tiražo, A. Macijauskas carinei Spaudos valdybai iškėlė bylą ir sugebėjo ją laimėti, įrodęs, kad lietuviškosios spaudos draudimas yra neteisėtas.

Naująją premiją pristatė, apie Antano Macijausko asmenybę, nuopelnus lietuviškam žodžiui prabilo Danielius Mickevičius.

REKLAMA

Antano Macijausko premija - 5 tūkstančiai litų prizas, medalis, premijos laureato diplomas, monografija apie A. Macijauską - skirta Indrei Makaraitytei, buvusiai savairaščio „Atgimimias“ vyr. redaktorei, konkursų „Nacionalinis diktantas“ bei „Padovanok Lietuvai viziją“ sumanytojai ir vykdytojai. Ji šventėje Biržuose nedalyvavo, jos 2 mėnesių sūneliui kelionė iki Biržų dar per toli.

Juozas Šalkauskas susirinkusiems perskaitė jos padėkos, pamąstymų apie garbę ir atsakomybę laišką. „Atgimimas“ - yra žodžio ir spaudos laisvė ne tik žodžiais, bet ir darbais. Indrę sveikino, dovanas perduoti patikėjo Dainius Radzevičius, Danielius Mickevičius, įteikęs Vytauto Pociaus monografiją apie Antaną Macijauską. Jis monografijas įteikė ir kitiems laureatams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkas iš Latvijos, biržietis Valdemaras Valkiūnas, Nacionalinio diktanto rėmėjas, perdavė I.Makaraitytei gėlių ir gyvybės simbolį – medalioną su mamos ir sūnaus atvaizdais. Savo mintimis apie lietuvišką žodį, jo problemas, jo likimą šiuolaikiniame pasaulyje išsakė poetas Mykolas Karčiauskas.

Renginio dalyviams ir svečiams koncertavo kamerinis choras „Viktorija“ ir Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos auklėtiniai. Po  to žurnalistų laukė dar pasivaikščiojimas Biržų krašto muziejuje „Sėla“ po ekspozicijos dalį, skirtą Antano Macijausko, spaudos draudimo istorijai, svečiai apžiūrėjo ir naują, grafų Tiškevičių šeimos rinktą kultūros ir meno dirbinių parodą.



Antanas Seibutis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų