REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netrukus parlamentui žadama pateikti Konstitucijos ir Konstitucinio Teismo (KT) įstatymo pataisas, numatančias kad kiekvienas asmuo gali kreiptis į KT, jei manytų, kad kiti teismai neapgynė jo teisių.

REKLAMA
REKLAMA

Teisės institutas kritikuoja tokią kitose šalyse egzistuojančią tvarką – esą tai sugriaus dabartinę teisinę sistemą, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA

Šiuo metu į KT gali kreiptis tik prezidentas, Seimo narių grupė, Vyriausybe ir teismai. Speciali Seimo darbo grupė parengė siūlymus, kaip sukurti vadinamąjį individualaus konstitucinio skundo institutą.

Dabar, jei žmogus abejoja, ar teisės aktas neprieštarauja Konstitucijai, šias abejones gali išsklaidyti tik kitas teismas, jei bylą nagrinėjantis teisėjas nuspręstų kreiptis į KT. Visgi besibylinėjantys gyventojai ne visada sulaukia teisėjų palankumo.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kreipdamasis į KT asmuo turės būti išnaudojęs bylinėjimosi galimybes kituose teismuose. Be to, KT kaip ir dabar nagrinėtų, ar Seimo, Vyriausybės ir Prezidento teisės aktai atitinka Konstituciją, bet ne konkrečias bylas.

Teisingumo ministerijos įsteigtas teisės institutas kritikuoja individualaus konstitucinio skundo idėją. Esą pailgės bylinėjimosi laikas, prireiks papildomų lėšų.

Buvęs KT pirmininkas Egidijus Kūris pripažįsta, kad KT darbo padaugės, bet svarbu, jog būtų laikomasi griežtų reikalavimų atrenkant skundus. Visgi jis abejoja, ar parlamentarai naujajam siūlymui pritars.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų