REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seksualiniam vaikų išnaudojimui tirti – parlamentinė komisija

Išaiškėjus seksualinio išnaudojimo atvejams vaikų namuose, svarstoma galimybė jų tyrimui sukurti specialią parlamentinę komisiją, praneša LNK „Žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnus, tyrusius įvykius, pašiurpino tai, kad daugeliu atveju vaikų namų darbuotojai į savo auklėtinius žvelgė kaip į trukdį ir problemą. Baiminamasi, kad tokiomis sąlygomis vaikai nebus linkę atsiskleisti.

REKLAMA

Dėl komisijos kūrimo tikimasi apsispręsti gegužės pradžioje.

Stebina ir tai, kad didžioji dalis išnaudotų vaikų berniukai. Dažniausiai tą darė vyresni vaikų namų auklėtiniai. Užfiksuotas tik vienas atvejis, kuomet veikė suaugęs žmogus.

Ministrei – raginimai atsistatydinti

Išaiškėjus skandalui siūlyta atsistatydinti ir socialinės apsaugos ir darbo ministrei Vilijai Blinkevičiūtei. Pati ministrė į kritiką atsikirto naujais įstatymų projektais.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrei apie atsistatydinimą siūlantis pagalvoti Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Algis Kašėta teigė, kad „tikėtis efektyvių priemonių iš už situaciją globos namuose atsakingų asmenų, kurie sugebėjo iki šiol nepastebėti, kas ten vyksta, nėra pagrindo“.

Jis tvirtina, kad Liberalų sąjūdžio frakcija inicijuos parlamentinį tyrimą situacijai ir sprendimams dėl vaikų globos namuose seksualinio išnaudojimo įvertinti. Tačiau, parlamentaro teigimu, V.Blinkevičiūtė, aštuonerius metus vadovaujanti SADM, kuri yra atsakinga už vaiko teisių apsaugą, pati turėtų pagalvoti atsistatydinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ministrė turėjo visas galias indikuoti problemą ir imtis veiksmų užkertant jai kelią, tačiau to nedarė, kas vertintina mažiausiai kaip aplaidumas. Net ir jei ministrei per tiek darbo metų nepavyko „sužinoti“ apie tai, kas vyksta jos valdomoje srityje, tai ne tik nemažina jos atsakomybės, bet ir leidžia abejoti gebėjimu valdyti situaciją jai pavestose srityse“, - teigia parlamentaras.

Tuo tarpu ministrė atsikerta, kad tiesioginė atsakomybė už padėtį vaikų globos namuose krinta jų steigėjoms - apskritims ir savivaldybėms, o pirmiausia - vaikų globos įstaigų darbuotojams.

REKLAMA

„Aš gerbiu kiekvienos politinės partijos pasisakymą, ypač kai tai vyksta prieš rinkimus, tai yra suprantamas dalykas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nėra nė vienų vaikų namų steigėja ir niekada nebuvo“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė V.Blinkevičiūtė.

Atsakydama į jai asmeniškai pareikštą kritiką, ji pristatė įstatymų pataisas, kurios, ministrės tikinimu, padės kovoti su smurtu prieš vaikus.

„Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą siūlome papildyti nuostata, jog nė vienas žmogus, kuris yra teistas už vaiko seksualinį išnaudojimą, persekiojimą, neturėtų teisės ir pasibaigus teistumui dirbti darbą, susijusį su vaikais - ar tai būtų vaikų globos institucijos, švietimo įstaigos, sporto klubai ar įvairios kitos institucijos, kur yra tiesioginis ar netiesioginis kontaktas su vaikais. Tokiai nuostatai pritarė Vyriausybė ir įstatymo projektas keliauja į Seimą“, - dėstė ministrė.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų