REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas, kuris yra antras pagal dydį kartelio OPEC naftos gamintojas, nustojo pardavinėti naftą už dolerius, trečiadienį pareiškė šios šalies Naftos ministerijos atstovas. Kaip teigia CNN, taip esą siekiama sumažinti Teherano priklausomybę nuo Vašingtono, nes vis dar tebesitęsia nesutarimai dėl Irano branduolinės programos ir tariamo šios šalies kišimosi į įvykius Irake.

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinėje rinkoje nafta pardavinėjama už dolerius, o šios valiutos nuvertėjimas kelia naftą eksportuojančių valstybių nerimą, nes dėl to auga tiek naftos kainos, tiek nuvertėja doleriais laikomos užsienio valiutų atsargos.

REKLAMA

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas yra pavadinęs dolerį beverte popieriaus skiautele. Dabar pranešama, kad nafta bus parduodama už bet kokią kitą valiutą išskyrus dolerius. Teigiama, kad daugiausia atsikaitymai vyksta eurais arba jenomis. „Europiečiai naftą perka už eurus, tuo tarpu Azijoje ji parduodama už jenas“ – teigė Naftos ministerijos atstovas.

Iranas ragina ir visą OPEC kartelį atsisakyti naftos prekybos doleriais, tačiau tam itin priešinasi ištikima JAV sąjungininkė Saudo Arabija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų