REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ministras pirmininkas Viktoras Zubkovas neatmeta galimybės, kad vasaros pradžioje užims bendrovės "Gazprom" direktorių tarybos pirmininko postą, rašo naujienų svetainė "NEWSru.com".

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydamas į klausimą, kada ims vadovauti bendrovei "Gazprom", V.Zubkovas pažymėjo: "Įdomus klausimas, iš tikrųjų mano kandidatūra į traukta į kandidatų į "Gazprom" valdybos narius sąrašą, ir jeigu rinkimai birželį vyks gerai, aš galiu užimti direktorių tarybos pirmininko postą.

REKLAMA

"Gazprom" akcininkų visuotinis metinis susirinkimas, kaip tikimasi, vyks 2008 metų birželio 27 dieną Maskvoje. Tačiau dar vasarį "Gazprom" patvirtino 19 kandidatų į naująją direktorių tarybą. Be V.Zubkovo, sąraše yra Ekonomikos plėtros ir raidos ministerijos vadovė Elvyra Nabiulina.

"Financial Times", nuomone, akivaizdu, kad būtent V.Zubkovas vadovaus bendrovei po to, kai dabartinis direktorių tarybos vadovas, pirmasis vicepremjeras Dmitrijus Medvedevas, taps Rusijos prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA

Taryba susideda iš 11 narių, iš kurių 6 - valstybės atstovai. Kol kas Direktorių tarybai vadovauja išrinktasis prezidentas D.Medvedevas. tačiau pagal įstatymą, jis privalo palikti šį postą po inauguracijos gegužės 7 dieną.

V.Zubkovas tapo Rusijos vyriausybės vadovu 2007 metų rugsėjį, o iki tol trejus metus vadovavo Federalinei finansinės stebėsenos tarnybai.

Taip pat vienas kandidatų į Direktorių tarybos pirmininko postą yra Aleksejus Mileris. Iki naujos sudėties Direktorių tarybos patvirtinimo, jai vadovauti gali tik kas nors iš dabartinių narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Mileris negali vadovauti vienu metu valdybai ir Direktorių tarybai, nes tai draudžia Akcinės bendrovės įstatymas ir monopolijos įstatai.

Kad pakeistų D.Medvedevą "Gazprom" Direktorių tarybos pirmininko poste, būsimasis kandidatas nebūtinai turi ateiti iš valstybinio posto.

Atstovauti valstybei bendrovėse, kuriose dalyvauja valstybė, gali bet kurie jos atstovai. Tai niekaip juridiškai nereguliuojama, tai yra atstovauti valstybei tokiose bendrovėse, kaip "Gazprom" ar "Rosneft", gali bet kuris fizinis asmuo, taip pat asmuo be pilietybės ar kitos šalies pilietis.

REKLAMA

"Gzprom" dalis sudaro 13 proc. Rusijos biudžeto pajamų, o kapitalizacija sudaro maždaug 330 mlrd. dolerių.

"Gazprom" vadovo postas Kremliui strategiškai svarbus. "Buvo manoma, kad "Gazprom" vadovo postą užims pats Vladimiras Putinas, kai bus vyriausybės vadovas. Tačiau pats V.Putinas to jau atsižadėjo: "nei pagal būdą, nei pagal ankstesnį savo gyvenimo patyrimą verslininku nesijaučiu"".

"Gazprom" turi didžiausiais pasaulyje gamtinių dujų atsargas. Jo dalis pasaulinėse dujų atsargose sudaro 17 proc., o Rusijos - 60 procentų. "Gazprom" dujų atsargos vertinamos 29,85 trln. kubinių metrų, o jų dabartinė kaina - 182,5 mlrd. dolerių.

Bendrovei "Gazprom" tenka maždaug 20 proc. pasaulinės ir apie 85 proc. Rusijos dujų gavybos. 2006 metais "Gazprom" grupės įmonės išgavo 556 mlrd. kubinių metrų dujų, tai 1 mlrd. kubinių metrų daugiau nei 2005 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų