REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasitraukus Artūrui Zuokui „Rubicon group“ įtaka ir apetitai Vilniaus mieste nė kiek nesumažėjo – taip portalui „Balsas.lt“ teigė Liberalų sąjūdžio atstovas sostinės taryboje Arūnas Štaras.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas pastarųjų savaičių įvykius Vilniaus miesto taryboje ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) veiksmus, A. Štaras sakė, jog keistoki procesai jam buvo juntami ir anksčiau. „Staiga kuriame nors komitete ar tarybos posėdyje būdavo keistai nubalsuojama – visai ne pagal pažiūras ir partijų pozicijas. Konkrečiai kažko įrodyti negaliu ir galiu kalbėti tik tiek, kiek pats mačiau, tačiau tikėtina, jog mėginimai vienaip ar kitaip „įkalbėti“ kitų frakcijų narius nėra naujiena“, - sakė A. Štaras.

REKLAMA

Jis teigė galįs visiškai patvirtinti prielaidą, jog mūšis dėl valdžios neretai laimimas ne rinkimuose ir viešoje kovoje, o „nematomame fronte“.

Kaip vieną iš paradoksų A. Štaras nurodė tai, jog sostinės ūkyje toliau plečiasi „Rubicon group“ įtaka. Įmonės suklestėjimas siejamas su Vilniaus mero Artūro Zuoko, kurį parlamentinė komisija, atlikusi specialių tyrimą, paskelbė laikanti minėtos įmonės juodojoje buhalterijoje minimu „Abonentu“, galbūt gaudavusiu atlygį už politines paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

A. Zuokas prieš daugiau nei metus neteko mero posto, o neseniai, įsiteisėjus apkaltinamajam teismo sprendimui papirkimo byloje, turėjo pasitraukti ir iš sostinės tarybos.

A. Štaro nuomone, „Rubicon group“ įmonių įtaka ir siekis monopolizuoti daugelį sričių nuo to nenukentėjo. Liberalas pažymi, kad tebevyksta statybos Ozo parke, minėta įmonė toliau kontroliuoja miesto šilumos ūkį, siekia per dukterines įmones, tokias kaip „City Service“, plėsti savo įtaką daugiabučių namų aptarnavimo, atliekų išvežimo srityse. Kaip pavyzdį A. Štaras nurodė „Lazdynų būsto“ privatizavimo atvejį. Įmonė, nepaisant dalies politikų pasipriešinimo, buvo privatizuota ir atiteko minėtai kompanijai „City Service“, kuri priklauso tai pačiai „Rubicon group“. Anot jo, kai kurios sritys yra koncerno jau praktiškai monopolizuotos, kitur judama panašia kryptimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojams protestuojant stumiamos šiukšlių deginimo gamyklos prie Gariūnų statybos, kuriomis, kaip įtariama,  suinteresuotos „Rubicon group“ įmonės „Dalkia“ ir „Vilniaus energija“

Dar praėjusį rudenį, vykstant minėtiems ginčams dėl „Lazdynų būsto” privatizavimo,  prasidėjo trintis valdančiojoje koalicijoje. Pirmiausia šiame kontekste buvo minimas Gintaras Kazakas, tuo metu dar dirbęs „Rubicon group" priklausančioje bendrovėje „Rialko", taip pat Audrius Butkevičius – asmenys, dabar atsidūrę STT taikiklyje. Tuomet į verslininkų pusę stoję politikai, kaip buvo kalbama, net būtų galėję mėginti sužlugdyti valdančiąją koaliciją, jei „Rubicon group” pretenzijos nebūtų patenkintos.

REKLAMA

Specialiųjų tyrimų tarnyba, atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo Vilniaus miesto savivaldybės taryboje, apklausė partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovą Rolandą Paksą bei atliko kratas „Rubicon group” įmonėje. STT agentai, pasak žiniasklaidos pranešimų, skundžiasi esą jiems buvo trukdoma atlikti kratas bendrovės „Rubicon“ būstinėje.

Pareigūnams esą buvo trukdoma dirbti, jie įžeidinėti. Prokurorai dėl to pradėjo ikiteisminį tyrimą. Ar pateiks kam įtarimus, jie sako nuspręs tik apklausę STT pareigūnus bei „Rubicon“ atstovus.

REKLAMA

„Tvarka ir teisingumas“ partijos pirmininkas R. Paksas portalui „Balsas.lt” sakė neturįs supratimo, kaip krata „Rubicon Group” gali būti susijusi su itin nemalonia jo partijai politikų papirkinėjimo byla. “Pats girdėjau iš spaudos, kad tokia krata buvo, ir tiek. Nieko daugiau negaliu pakomentuoti”, - sakė R. Paksas.

Jis taip pat pabrėžė, jog neskirsto įmonių į geras ir blogas pagal išankstines nuostatas. “Rubicon Group”, pasak jo, esanti toki pati įmonė, kaip ir visos kitos. Prieš rinkimus deklaravę siekį peržiūrėti visus buvusio mero A. Zuoko sandėrius, kurie kelsią įtarimų, dažniausiai minėdavę būtent „Rubicon Group“ įmonės pavadinimą, dabartiniai miesto vadovai, kaip pripažino R. Paksas, neatliko nieko radikalaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Paksas pripažino, kad iš esmės visi svarbiausi „Rubicon Group“ projektai tebėra vykdomi ir akcentavo pagerėjusią jų priežiūrą. Politikas pabrėžė, jog įsteigta daugybė priežiūros komisijų, kurios turi užtikrinti skaidrumą tiek statybose Ozo parke, tiek šilumos ūkyje, kurį taip pat kontroliuoja minėtas koncernas. A. Štaro samprotavimus R. Paksas vadino nenuoširdžiais, nes pastarasis esą gerai žinąs, kiek daug buvę padaryta. „Lazdynų būsto” istorijos R. Paksas nesureikšmino, nors ir pabrėžė, kad šią problemą jo partijos vadovaujama koalicija paveldėjo iš buvusios valdžios.

REKLAMA

STT praėjusią savaitę uždėjo antrankius miesto tarybos vicemerui „tvarkiečiui“ Evaldui Lementauskui, miesto plėtros komiteto pirmininkui G. Kazakui. Dar vienam „tvarkiečiui“ A. Butkevičiui įtarimai pareikšti, tačiau jo suimti prokuratūra neprašė.

Savivaldybėje svarstoma versija, dėl ko galėjo būti sulaikyti vicemeras ir tarybos narys. Šiame kontekste minimi „Rubicon group“ planai Vilniuje, šalia Gariūnų turgaus statyti buitinių atliekų deginimo gamyklą. Gamyklos statyba gali kainuoti apie pusę milijardo litų, dalį finansavimo turėtų skirti Europos Sąjunga.  Vilniaus savivaldybės taryba kol kas nepritarė šiai statybai, prieš kurią protestuoja Vilniaus Lazdynų rajono gyventojai.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų