REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje, Taikomosios dailės muziejuje, antradienį įvyko viešas Lukiškių aikštės suplanavimo ir simbolio „Laisvė“ sukūrimo architektūrinio-meninio projekto pateiktų darbų aptarimas.

REKLAMA
REKLAMA

Diskusijoje dalyvavo Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Vilniaus meras Juozas Imbrasas, Architektų sąjungos nariai, kultūros veikėjai, politinių kalinių ir tremtinių organizacijų atstovai, aktyvūs Vilniaus gyventojai.

REKLAMA

Konkursui buvo pateikti 27 projektai, iš kurių du neatitiko konkurso sąlygų, todėl buvo atmesti. Darbų recenzentai – menotyrininkas Arūnas Kynas, žinomi Lietuvoje architektai Tomas Grunskis ir Audrius Novickas susirinkusiems konkursui pateiktus darbus visapusiškai išnagrinėjo urbanistiniu aspektu, buvo apžvelgtos atrinktų darbų architektūrinės priemonės bei skulptūrų idėjos, akcentuojamas visuomenės poreikis.

Sostinės savivaldybė praneša, jog buvo išklausytos įvairios nuomonės, daug diskutuota. Pasak Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovų, paminkle jie pasigedo amžinosios ugnies, nežinomo kareivio kapo simbolikos, dalis istorikų pageidavo ryškesnio visų Lietuvos kovų už laisvę epochų, valstybinės laisvės gynimo atspindžio. Daugumos vilniečių nuomone, aikštė turi būti gyva – daug medžių, žalumos, gėlių, fontanų – be paminklų ir sienų. Buvo išsakyta ir kita nuomonė – skelbti naują Lukiškių aikštės paminklo laisvei konkursą.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausią projektą ketinama išrinkti rugsėjį. Konkurso dalyviams bus skirti autoriniai honorarai, o pirmos vietos laimėtojui atiteks 150 tūkst. litų.

Požeminėje aikštės dalyje planuojama įrengti automobilių stovėjimo vietas, viešuosius tualetus, aikštei prižiūrėti reikalingas patalpas bei įrenginius. Iš viso Vilniaus miesto savivaldybė Lukiškių aikštei sutvarkyti yra numačiusi iš biudžeto skirti apie 45 mln. litų.

Skelbti konkursą buvo ketinama dar prieš kelerius metus, tačiau tuomet šie planai taip ir nebuvo įgyvendinti.

Lukiškių aikštės formavimosi pradžia galima laikyti 1859 metus, kai iš Jurgio (dabartinės Savivaldybės) aikštės čia buvo perkeltas turgus. 1863 metais Vilniaus generalgubernatoriaus Michailo Muravjovo įsakymu Lukiškių aikštėje buvo pastatytos kartuvės, kuriose buvo nužudyti 1863 metų sukilimo vadai Zigmantas Sierakauskas ir Konstantinas Kalinauskas, kiti sukilimo dalyviai.Sovietmečiu aikštės centre stovėjo Rusijos bolševikų vado Lenino skulptūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų