REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Telšių rajono savivaldybė 2008 metais birželio 13-15 dienomis organizuoja Žemaičių festivalį.

REKLAMA
REKLAMA

Dar 2007 metų liepos mėnesį Telšiuose, palaikyti festivalio organizavimo idėjos buvo susirinkę visos Žemaitijos savivaldybių atstovai, kurie pasirašė susitarimą dėl festivalio tęstinumo 20 metų. Žemaičių festivalis keliaus po Žemaitiją — kiekvienais metais vis kitoje savivaldybėje.

REKLAMA

„Mums teko didžiulė garbė, o su ja ir atsakomybė surengti pirmąjį Žemaičių festivalį Žemaitijos sostinėje — Telšiuose. Siekiame, kad nuo 2008 m. rengiama Žemaičių šventė suburtų po visus žemynus išsibarsčiusius žemaičius, o festivalis taptų savitu kultūriniu reiškiniu ir garsintų Žemaitiją, jos žmones ir Lietuvą visame pasaulyje“, — teigė Telšių rajono savivaldybės meras Almantas Petkus.

Pasak profesoriaus, pirmojo Žemaičių festivalio prezidento, Telšių Garbės piliečio Alfredo Bumblausko, organizuojamas festivalis prisidės prie žemaičių savimonės, tapatybės ir kultūros paveldo stiprinimo. „Žemaičių kultūrinės tapatybės ugdymas yra rimtas dalykas. Ir jei tai padeda žmonėms pasijausti demokratiškos visuomenės aktyvesniais nariais, labiau prisidėti prie to, kas vadinama provincijos ir centrų atskirties įveikimu, visa tai yra gražu ir gerai“, — apie festivalio idėją pasakojo profesorius A. Bumblauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Žemaičių festivalio atidarymas organizuojamas 2008 m. birželio 13 dieną ant Šatrijos kalno. Tądien planuojamas jau tradiciniu tapęs šeštasis liaudiškos muzikos kapelų ir folkloro ansamblių koncertas „Blindos polka”, žirgų konkūro lenktynės, teatralizuotas istorinis karybos mūšis „Už Žemaitiją“. Teatralizuotą šventę-koncertą ves aktoriai Vaiva Mainelytė ir Vytautas Tomkus. Vakarą užbaigs žemaitiškos tarmės puoselėtojo, žemaičių žemaičio Žilvino Žvagulio ir Irenos Starošaitės koncertas, kurį vainikuos raganaičių šokiai bei fejerverkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dvi dienas miesto centre, Turgaus aikštėje veiks naujai atgaivintas Didysis žemaičių juomarks. Pasak organizatoriaus Vytenio Urbos, jomarke ne tik prekiaus, bet ir amatus bei meistriškumą demonstruos amatininkai iš visos Lietuvos. Duris vėl atvers žydų krautuvėlės, batų taisykla, fotostudija, arbatinė, monetų kalykla. Iš rajono seniūnijų susirinkusios šeimininkės varžysis ruošdamos tradicinius patiekalus, kurių ten pat bus galima ir paragauti. Taip pat ruošiamasi išleisti žemaitiškų patiekalų receptų leidinį.

Antrąją festivalio dieną planuojama atidengti skulptoriaus Romo Kvinto sukurtą paminklą „Žemaičių legendos“, sukurtą remiantis legendomis, kuriose teigiama, kad žemaičiams vaikus auklėti padėjusios meškos.

REKLAMA

Telšių rajono savivaldybės administracijos salėje vyks pagerbimo ceremonija, kurios metu labiausiai nusipelniusiems žemaičiams bus įteikti specialiai festivaliui sukurti apdovanojimai — Žemaičių šlovės žvaigždės.

Tą pačią dieną vyks Tarptautinis vaikų folkloro festivalis „Aš pasėjau veina popa“, oro balionų fiesta virš Telšių miesto, Žemaičių veselninkų sueiga. Telšių miesto centriniame stadione iš 20 savivaldybių susirinks jaunavedžiai, kuriuos sveikins jungtinis 6 rajonų pučiamųjų instrumentų orkestras su šokėjomis bei daugkartiniai pasaulio ir Europos sportinių šokių čempionai — „Žuvėdros“ kolektyvas, vadovaujamas Telšių miesto Garbės pilietės Onos Skaistutės Idzelevičienės.

REKLAMA

Taip pat bus minima Gedulo ir vilties diena, šv. Antano Paduviečio katedroje bus aukojamos iškilmingos šv. Mišios už gyvus ir mirusius žemaičius. Vakare ant Zakso kalno vyks Lietuvos ir Žemaitijos popdainininkų varžytuvių koncertas, o antrąją festivalio dieną užbaigs ugnies, šviesos ir muzikos misterija virš Masčio ežero, kurią kuria kompozitorius Vladas Klimas.

Paskutinę Žemaičių festivalio dieną bus švenčiami Šv. Antano atlaidai — šv. Mišios Antano Paduviečio katedroje bei procesija Telšių miesto gatvėmis. Vėliau Telšių Turgaus aikštėje vyks Žemaitijos regiono vaikų, jaunimo meno kolektyvų koncertas, po jo — Lietuvos televizijos laidos „Gero ūpo“ pusfinalio tiesioginė transliacija nuo Zakso kalno, Lietuvos geriausių aeroklubų lakūnų pasirodymas „Skrydis virš Masčio ežero“ bei Žemaičių festivalio uždarymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemaičių festivalio organizatoriai kviečia visus aktyviai dalyvauti pirmą kartą organizuojamuose Žemaičių festivalio renginiuose, susipažinti su Žemaitijos kultūros etniniu savitumu bei individualumu.

Daugiau informacijos apie Žemaičių festivalį galite rasti apsilankę internetinėje svetainėje adresu www.telsiai.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų