REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio 29 d. Kultūros ministerijoje įvyks Vokietijos Federacinės Respublikos kultūros ministro Berndo Neumanno ir Lietuvos Respublikos kultūros ministro Jono Jučo susitikimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak LR kultūros ministro Jono Jučo, Lietuvos ir Vokietijos kultūrinis bendradarbiavimas tęsiamas jau daugelį metų, o 2008-aisiais kultūrinis dialogas ypač suaktyvėjo: Vokietijoje rengiami Baltijos šalių Nepriklausomybės 90-mečiui skirti kultūros metai „Essentia Baltica“, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje pirmą sykį organizuojami renginių ciklai „Vokietijos kultūros pavasaris“. „Tai yra labai reikšmingas kultūrinis tiltas, kuris yra ne tik naudingas, o tiesiog būtinas – gyvendami taip arti vieni kitų privalome keistis kultūrine patirtimi, pažinoti vieni kitus, pajusti ir atskleisti giminiškus bei išskirtinius mūsų kultūrų bruožus,“ – teigia J. Jučas.

REKLAMA

Viešnagės Lietuvoje metu VFR kultūros ministras Berndas Neumannas aplankys Gerhardo Richterio parodą Šiuolaikinio meno centre. Visame pasaulyje žinomas Vokietijos dailininkas Gerhardas Richteris rengia parodas Niujorke ir Paryžiuje, už jo kūrinius tarptautiniuose aukcionuose mokamos rekordinės sumos. 1999 metais nutapytas Richterio kūrinys „Juoda-Raudona-Auksinė“ („Schwarz-Rot-Gold“) papuošė Reichstago žemuosius rūmus Berlyne. Vokietijos Užsienio ryšių instituto ifa parengtoje monografinėje parodoje „Gerhard Richter“ Šiuolaikinio meno centre Vilniuje demonstruojami 27 pavyzdiniai kūriniai iš visų jo meninės kūrybos fazių, nuo XX a. 7-ojo dešimtmečio fototapybos iki 9-ojo bei 10-ojo dešimtmečių abstrakčių paveikslų.

REKLAMA
REKLAMA

Gerhardo Richterio paroda yra „Vokietijos kultūros pavasario“ Lietuvoje dalis. Šio meninio ciklo programoje – daugybė reikšmingų renginių, kurių daugelis yra tarptautiniai, kaip vokiečių ir lietuvių kompozitorių Berndo Frankes ir Onutės Narbutaitės pokalbis-koncertas arba dirigentų Justo Frantzo ir Rolfo Becko koncertai su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kiti pristato vokiečių meną tradicinių Lietuvos tarptautinių renginių kontekstuose – Birštono ir Klaipėdos džiazo festivaliuose, šokio festivalyje „Naujasis Baltijos šokis“ bei populiariose, gausią auditoriją turinčiose Lietuvos meninėse erdvėse. „Vokietijos kultūros pavasaris“, aprėpdamas plačią žanrinę skalę bei daugelį reikšmingiausių Lietuvos meno erdvių, darniai įsilieja į kultūrinio gyvenimo tėkmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lygiai taip pat gausiai ir turtingai, anot Kultūros ministerijos pranešimo, Vokietijoje šiemet pristatoma lietuvių kultūra.

2008 m. rengiamose Baltijos šalių kultūros metuose „Essentia Baltica“ Lietuva prisistato keliomis dešimtimis renginių įvairiose Vokietijos žemėse. Daugiausia renginių numatyta Berlyne. Atsižvelgus į tai, kad kitais metais Vilnius taps Europos kultūros sostine, parengtos kelios Vilniui skirtos parodos, eksponuojamos Miunsterio, Bonos, Erfurto bei kituose muziejuose.

Kitas svarbus akcentas – XX a. Lietuvos istorija ir joje dalyvavusios asmenybės (pokalbis „Thomas Mannas ir Lietuva“ Berlyne, M. K. Čiurlionio pristatymas festivalyje „XX a. utopijos“ Drezdene; pokalbis ir parodos apie partizaninį karą Lietuvoje bei pokario trėmimus Stasi muziejuje Berlyne); šiuolaikinės aktualijos, išsiveržiančios už meninio pasaulio ribų (Lietuvoje gyvenančių ir išvykusiųjų menininkų konferencija bei paroda „Migrating Reality“; medijų bei reklamos įtaka kultūrai – paroda „Placebo“, Lietuvos  filmų peržiūros); jaunųjų atlikėjų pristatymas: „Liepaičių“ choro, M. K. Čiurlionio menų gimnazijos mokinių koncertai) bei kitais rakursais Lietuvos kultūrą reprezentuojantys renginiai.

REKLAMA

Ne mažiau svarbus įvykis yra gegužės-birželio mėnesiais Frankfurte vyksiančios 27 ES šalių kultūros dienos, kurias organizuoja Europos centrinis bankas su nacionaliniais bankais ir užsienio ambasadomis. Lietuvai šiuose renginiuose bus atstovaujama vaikų ir saugusiųjų literatūros, muzikos ir šiuolaikinio šokio žanrų srityse.    

Kartu šiemet itin glaudžiai bendradarbiaujama su Miunsterio regionu, kur šį rudenį organizuojamas Baltijos šalims skirtas festivalis, kuriame itin gausiai bus pristatyta Lietuvos muzika, literatūra bei videomenas.

Šiuo metu jau planuojamas glaudus bendradarbiavimas ir 2009 m. Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio ir projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ proga Koblenze, Bremene, Erfurte, Dortmunde, Bad Stebene, Hamburge ir Liuneburge bus organizuojamos parodos, literatūrinės popietės bei koncertai, o Magdeburge ruošiamasi surengti Lietuvos kultūros mėnesį. Taip pat 2009 m. Frankfurte Europos centrinis bankas pristatys didelę Lietuvos šiuolaikinio meno parodą.

Ministrų susitikimo metu bus aptariamos ir tolesnio aktyvaus bendradarbiavimo galimybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų