REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialdemokratai stabdo dalyvavimą Vilniaus miesto valdančioje koalicijoje. Tokį sprendimą pirmadienio pavakarę priėmė Socialdemokratų partijos prezidiumas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuspręsta, kad socialdemokratų derybų grupė turėtų konsultuotis su visomis Vilniaus miesto savivaldybės taryboje esančiomis partijų frakcijomis dėl galimybės efektyviai dalyvauti sostinės valdyme.

REKLAMA

Socdemai sieks mero posto

Kol kas socialdemokratai savo atstovų iš postų savivaldybėje atšaukti nežada.

Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, Socialdemokratų frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas Romas Adomavičius neslepia, kad dabar socialdemokratai dėl valdančiosios koalicijos derėsis su dviem pusėmis – su „Tvarka ir teisingumu“ bei su Tėvynės sąjunga ir liberalcentristais.

Neoficialiomis žinioms, sąlyga abiems pusėms gali būti mero postas.  

Kiek anksčiau R. Adomavičius Lietuvos radijui sakė, kad praeitą savaitę kilęs korupcijos skandalas gali paspartinti naujos koalicijos formavimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Vyksta pokalbiai. Jie nėra oficialūs, tačiau jie vyksta jau pakankamai seniai. Tam tikrais laikotarpiais jie suintensyvėja.

Tai, kas įvyko praeitos savaitės trečiadienį, be abejo, yra katalizatorius tiems veiksmams. Manau, kad viskas vyks žymiai greičiau. Tačiau kaip ir kas, pasakyti šiandien dar tikrai per anksti“, – sako Socialdemokratų frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas R. Adomavičius.



„Tvarkiečiai“ lauks teismo sprendimo

Atsakydamas į partijos „tvarkiečių“ prezidiumo  sprendimą suspenduoti jo, E. Lementausko ir G. Kazako narystę partijoje, A. Butkevičius pasitraukė iš „tvarkiečių“ frakcijos sostinės taryboje. Frakcijos seniūnu išrinktas Gediminas Rudžionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos lyderis Rolandas Paksas teigė kol kas apie tokį buvusio bendrapartiečio sprendimą nesąs informuotas.

Partijos prezidiumas pirmadienį taip pat įpareigojo Vilniaus merą Juozą Imbrasą išsaugoti valdžią Vilniaus mieste.

„Tvarkiečiai“ taip pat pritarė ir šiuo metu suimto E. Lementausko atsistatydinimui iš Vilniaus vicemero posto.

Jau šeštadienį partijos lyderis R. Paksas teigė būsiantis labai griežtas savo partiečiams, tačiau tik tuo atveju, jei paaiškės, kad kaltinimai iš tikrųjų pagrįsti ir rimti.

Šiandien jo tonas nuosaikesnis – jis teigė papildomos informacijos negavęs, tačiau nenorint trikdyti miesto tarybos, koalicijos bei teisėsaugos institucijų darbo bei gavus E. Lementausko prašymą, nuspręsta priimti tokį sprendimą. R.Paksas portalui „Balsas.lt“ pripažino, kad problemų iškilo ir su koalicijos partneriais.

REKLAMA

Paklaustas, kaip, jo nuomone, įvykiai Vilniaus savivaldybėje paveiks jo partijos reitingus, R. Paksas atsakė trumpai: „protingi žmonės palauks teismo sprendimo, jo lauksim ir mes“.



Liberalcentristai nusiteikę optimistiškai

Vilniaus Tarybos narys liberalcentristas G. Babravičius  nesistebėjo tokiais įvykiais.

„Veiksmas kaip ir natūralus, nors Lementauskas kaip ir sakė, kad nežada to daryti, bet, matyt, vieninteliai partneriai – Lenkų rinkimų akcija pareikalavo tokių veiksmų, dar tikėdamiesi išlaikyti valdžią „Tvarka ir teisingumas“ rado būdų įkalbinti E. Lementauską.“, - sakė G. Babravičius.

REKLAMA

Pasak jo, akivaizdu, kad valdantieji daugumos neturėjo jau seniai. Tuo labiau, kad vis dar nepaskirti ir vicemerai į A. Paleckio ir A. Štaro vietas. Todėl dabar užduotis ne tik nepalengvėja, bet ir pasunkėja.

Pasak G. Babravičiaus, pagrindinė bėda ta, kad nebelikus senosios daugumos, nesusiformavo nauja. Tačiau jis teigiamai vertino Liberalų sąjūdžio „atsibudimą“. Pasak jo, būtent keturi liberalsąjūdiečių balsai lėmė tai, kad sostinės valdančioji dauguma atrodo būtent taip, kaip atrodo.

G. Babravičius optimistiškai vertino galimybę suformuoti naują koaliciją. Tuo pačiu jis atmetė bet kokius kaltinimus dėl dalyvavimo galimose machinacijose keičiant žemės paskirtį Pupynės kaime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ten yra dešimtys įmonių, negalinčių dirbti nesutvarkius detalaus plano. Buvo balsuojama ne už Putramento sklypo likimą, o už koncepciją ir proceso pradžią.“, - piktinosi G. Babravičius.

Pasak jo, investuotojai sutiko su reikalavimais dėl statybų tankumo ir pan. Todėl nematyta prasmės balsuoti prieš. Jis apgailestavo, kad dabar šiais faktais nevengiama „žongliruoti“ kovojant dėl valdžios savivaldybėje.



A. Štaras: valdžia krenta į rankas

Tuo tarpu liberalsąjūdietis ir buvęs vicemeras Arūnas Štaras pastebėjo, jog nebereikia laukti, ką padarys E. Lementauskas ar A. Butkevičius. Reikia žiūrėti, ko toliau imsis vadinamoji opozicija.

REKLAMA

„Visą laiką valdžią vertė, dabar ji tiesiog į rankas krenta – reikia ją imti.“, - sakė A. Štaras, pridurdamas, kad dabar viskas priklausys nuo to, kaip bus inicijuojami pokalbiai.

Jis teigė girdėjęs, jog konservatoriai ruošiasi į merus siūlyti Raimondo Aleknos kandidatūrą ir ruošiasi derėtis su liberalcentristais ir socdemais.  „Man regis jiems dar trūksta keleto balsų... Gali būt, kad pakvies ir mus“, - svarstė liberalsąjūdietis. Tačiau, pasak jo, jokių derybų šiuo metu nevyksta.

A. Štaro teigimu, dabartinė dauguma dirbti tikrai negali vien dėlto, kad aritmetikai ji nebėra dauguma – iš viso Taryboje yra 51 narys. Libdemai, jei trys įtariamieji atsisakytų mandato ir juos pakeistų kiti – turėtų 13 vietų, pridėjus Lenkų rinkimų akciją – 19. Jei socdemai nusprendžia daugumos neberemti, galbūt dar lieka vienas A. Paleckis. Tokiu atveju su 19 žmonių iš 51, rimto darbo nebegali būti.

REKLAMA

A. Štaras neatmetė galimybės, kad libdemai ieškos partijų bendradarbiavimui, tačiau jo nuomone, esant tokiom sąlygom „politinių kamikadzių“ surasti bus sunku.

Liberalsąjūdietis neatmetė galimybės dirbti ir su liberalcentristais. Griežtus kai kurių savo partiečių pasisakymus apie A. Zuoką, jis įvardijo kaip „asmeninę nuomonę“.

„Vilnius yra Vilnius, reikia galvoti ne apie ambicijų rodymą, o apie tai, kokia valdžia turi valdyti. Mes turime liūdnos patirties – libdemai susitarimą nuo antro ar trečio mėnesio pradėjo pažeidinėti ir stumdyti visokius interesiukus. Turi būti susitarta dėl tokio politinio darbo, kad viskas būtų matoma ir niekam nekiltų jokių įtarimų, kad priimami kažkokie kreivi sprendimai.“, - sakė A. Štaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mero atsistatydinimo jau ne sykį reikalavo ir konservatoriai.

Lenkai naujos koalicijos nenori

Lenkų rinkimų akcijos nariai, be kurių Vilniuje neįmanoma sudaryti naujos valdžios, sako nenorintys jungtis į koaliciją su kitomis partijomis.

Pasak jos vadovo Valdemaro Tomaševskio, dauguma partijų gina ne paprastų žmonių, o verslo interesus.

„Kitose partijose yra labai daug verslininkų. Situacija tokia: pasikeitimai koalicijoje dar nereiškia, kad verslininkai neturės įtakos naujai koalicijai.

Praktiškai Liberalų ir centro sąjungos daugumą sudaro verslininkai, konservatorių bei socialdemokratų gretose taip pat jų yra“, – teigė V. Tomaševskis.



















REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų