REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Raudonomis vėliavomis mojuojančių kinų studentų minios šeštadienį susigrūmė su Tibetą remiančiais protestuotojais ir japonų nacionalistais per olimpinio deglo nešimo ceremoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Rugpjūtį įvyksiančios Pekino olimpiados deglo nešimas įvairiuose pasaulio miestuose paskatino protestus prieš Kinijos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus, o kinų patriotai rengia demonstracijas, kuriose Vakarų šalys smerkiamos už Pekino politikos juodinimą.

REKLAMA

Nagane, kur vyko 1998 metų žiemos olimpiada, lietingą dieną skanduotės „Pirmyn, Kinija“ persipynė su šauksmais „Laisvę Tibetui“. Priešiškai nusiteikusių demonstrantų grupės keletą kartų susigrūmė, nepaisant griežtų saugomo priemonių, kurių imtasi centrinėje miesto dalyje.

Pasak gaisrininkų ir policijos atstovų, buvo sužeisti keturi Kinijos šalininkai, o penki vyrai buvo suimti, tarp jų ir vienas, parblokštas ant žemės, kai įsiveržė į deglo nešimo trasą laikydamas Tibeto vėliavą ir šaukdamas „Laisvę Tibetui“.

REKLAMA
REKLAMA

Deglo nešimo estafetei saugoti buvo pasitelkta per 3000 policininkų. Diena anksčiau Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Pekinas surengs derybas su ištremtojo Tibeto budistų lyderio Dalai Lamos atstovais, nors ir kaltina jį dėl pastaruoju metu kilusių neramumų.

Tačiau kitos Kinijos valstybinės žiniasklaidos priemonės šeštadienį toliau smerkė Dalai Lamą, 1959 metais pasitraukusį į Indiją po žlugusio sukilimo prieš komunistų valdžią.

Japonijos ryšius su Pekinu temdo skaudūs kinų prisiminimai apie Antrojo pasaulinio karo laikų japonų invaziją ir dalies Kinijos teritorijų okupaciją. Likus mėnesiui iki Kinijos prezidento Hu Jintao (Hu Dzintao) vizito, Japonijos valdžia stengiasi išvengti incidentų, panašių į tuos, kurie vyko nešant olimpinį deglą kituose pasaulio miestuose.

Iš Japonijos olimpinė ugnis artimiausiu metu keliaus į Pietų Korėją, Šiaurės Korėją ir Vietnamą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų