REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės Dūma penktadienį svarstys įstatymo pataisas, suteikiančias valdžiai papildomų galimybių uždaryti neįtinkančias žiniasklaidos priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Išvakarėse šioms pataisoms pritarė Kremlių remianti valdančioji partija "Vieningoji Rusija".

REKLAMA

Atmestas metų pradžioje projektas vėl bus svarstomas po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas viešai pasipiktino bulvarinių laikraščių kišimusi į privatų politikų gyvenimą.

Buvęs Kremlių remiančio judėjimo "Mūsiškiai" ("Naši") sekretorius spaudai, 24-erių metų "Vieningosios Rusijos" deputatas Robertas Šlegelis sakė ketvirtadienį, kad savo įstatymo projekte siūlo uždrausti spaudai "platinti medžiagą ..., kurioje yra žinomai melagingų žinių, žeminančių kito asmens garbę ir orumą arba pakertančių jo reputaciją".

REKLAMA
REKLAMA

Pagal galiojantį įstatymą, valdžios institucijos turi teisę pareikalauti teisme nutraukti leidinio, kuriam buvo pateikti įspėjimai raštu, veiklą, jeigu ne kartą per 12 mėnesių jis pažeistų Žiniasklaidos priemonių įstatymo reikalavimus.

"Aš norėčiau, kad jeigu kokiam nors leidiniui teismo tvarka buvo pareikštas įspėjimas, ir jeigu leidinys nereaguoja, tai teismas galėtų pareikšti dar vieną įspėjimą arba vėl savo sprendimu uždaryti leidinį", - sakė R.Šlegelis.

"Pats šių įspėjimų faktas padės pasiekti, kad žiniasklaidą būtų labiau civilizuota", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oponuojančios "Vieningajai Rusijai", bet taip pat Kremlių remiančios "Teisingosios Rusijos" deputatas Ilja Panomoriovas sakė, kad šis įstatymo projektas buvo pateiktas į Dūmą sausį ir per svarstymą sukėlė neigiamą Dūmos informacinės politikos komiteto narių neigiamą reakciją.

Vasarį oficialiai neigiamą atsakymą į R.Šlegelio siūlymą davė vyriausybė.

Tačiau trečiadienį Valstybės Dūmos informacinės politikos komitetas rekomendavo žemiesiems rūmams patvirtinti R.Šlegelio įstatymo projektą.

Prieš tai buvo V.Putino atsakymas į klausimą dėl skandalingos publikacijos Maskvos laikraštyje, kur buvo kalbama apie jo romaną su žinoma gimnaste, 24-erių metų "Vieningosios Rusijos" nare Alina Kabajeva.

REKLAMA

Praėjusią savaitę V.Putinas pavadino šį straipsnį melu ir patarė žurnalistams nelįsti į svetimą gyvenimą "su gripuota nosimi ir erotinėmis fantazijomis".

Po kelių valandų buvo sužinota, kad bulvarinio laikraščio savininkas sustabdė jo leidimą, tai motyvuodamas jo nerentabilumu.

R.Šlegelis sakė, kad nesieja naujo dėmesio savo įstatymo projektui su prezidento komentarais apie geltonąją spaudą.

"SKANDALINGA NORMA"

"Vieningosios Rusijos" frakcija, kontroliuojanti konstitucinę daugumą Dūmoje, pritaria R.Šlegelio pataisoms, sakoma frakcijos tinklalapyje.

REKLAMA

Tačiau šiai nuomonei pritaria ne visi "Vieningosios Rusijos" nariai.

"Man mįslė, kodėl mano kolegos pritarė šiam įstatymo projektui", - sakė frakcijos narys Borisas Reznikas.

"Tai skandalinga norma. Esant mūsų teisingumui, ja remiantis galima uždaryti ką nori ir kaip nori, bet kurį leidinį", - mano deputatas, buvęs laikraštininkas.

Ekstremaliosios žurnalistikos centro vadovas Olegas Panfilovas nurodė, kad priėmus tokią pataisą bus pažeisti "visi tarptautiniai dokumentai", kuriuos Rusija ar pasirašė, ar ratifikavo.

"Tai dar viena kvailystė, kurią deputatai daro per pastaruosius septynerius metus", - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų