REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Simfoninių orkestrų koncertai yra stipriausia „Klaipėdos muzikos pavasario“ traukos jėga. Jie geriausiai atliepia ir festivalio idėjai „Didingas klasikos skambesys“.

REKLAMA
REKLAMA

Tad gegužės 3 dieną, šeštadienį, 18 valandą Klaipėdos koncertų salėje klausysimės orkestro, kurio skambesys niekada nepaliauja žavėti. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos kolektyvo meno vadovas ir vyriausias dirigentas Gintaras Rinkevičius. Soluos smuikininkė Liana Isakadze (Vokietija). Skambės Dmitrijaus Šostakovičiaus Pirmasis koncertas smuikui ir orkestrui ir Sergejaus Rachmaninovo Antroji simfonija.

REKLAMA

Liana Isakadze – garsi gruzinų smuikininkė, šiuo metu gyvenanti Vokietijoje. Neeiliniai jos muzikiniai gabumai pasireiškė labai anksti: trijų metų ji sukūrė pirmuosius muzikos „kūrinius“, septynerių pradėjo smuikuoti, o dešimties dalyvavo Tarptautiniame muzikos festivalyje Maskvoje, kur ją pastebėjo Davidas Oistrachas ir pakvietė mokytis į Maskvą. Būdama keturiolikos L. Isakadze nugalėjo Tarybų Sąjungos smuikininkų konkurse. Vėliau ji laimėjo garsius tarptautinius konkursus: M. Long-J. Thibaud Paryžiuje, P. Čaikovskio Maskvoje bei J. Sibeliuso Helsinkyje. Visa tai atvėrė kelią tarptautinei karjerai.

REKLAMA
REKLAMA

Smuikininkės veikla neapsiriboja vien tik koncertais, gastrolėmis bei konkursais. Ji buvo paskirta  Gruzijos valstybinio kamerinio orkestro meno vadove ir vyriausia dirigente. 1990 metais išvykusi gyventi į Vokietiją ten perkėlė visą orkestrą, tapusį Ingolštato miesto orkestru, taip pat įkūrė pasaulinio pripažinimo sulaukusią „David Oistrach Akademie Ingolstadt“.

L. Isakadze daug koncertuoja prestižinėse koncertų salėse ir garsiuose festivaliuose visame pasaulyje, kur pasirodo kaip solistė, dirigentė bei kamerinės muzikos atlikėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų pradžioje paminėjęs savo 19-ąjį gimtadienį Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras atlieka ne tik simfonines programas, bet ir stato operas. Net vienuolika šio žanro kūrinių puikuojasi kolektyvo repertuare. Žymiausios pastarųjų metų premjeros – Giacomo Puccini „Bohema“ ir Wolfgango Amadeus Mozarto „Užburtoji fleita“, kurias dirigavo Maestro Gintaras Rinkevičius, režisavo Dalia Ibelhauptaitė, o kostiumus kūrė Juozas Statkevičius, sulaukė stulbinančios sėkmės – spektakliai iki šiol sukviečia žiūrovų anšlagus.

REKLAMA

Paskutinį kartą LVSO koncertavo pajūryje 2006 metų „Klaipėdos muzikos pavasaryje“, tad yra labai laukiamas uostamiesčio klausytojų. Malonu, kad savo ištikimų gerbėjų orkestras turi visame pasaulyje. „Tai, kas išskiria Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą iš kitų geriausių pasaulio orkestrų yra unikali jėgos ir subtilumo koncentracija. Jo grojimo milžiniškas tikslumas ir stulbinanti energija įtraukia, nuneša publiką tiksliai į kūrinio, atlikto su neįtikėtina ir galinga emocija, esmę,“ - teigia prancūzas melomanas Laurentas Blondelis.

Loreta Narvilaitė

XXXIII festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ programa

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų