REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nenumaldomai mažėjant iki 29-ųjų Pekino olimpinių žaidynių pradžios likusiam laikui (liko 105 dienos), Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas pasidalino savo mintimis ir viltimis ne tik apie Lietuvos sportininkų pajėgumą ar tai, kiek medalių jie gali parvežti, bet ir apie Lietuvos šansus kada nors būti olimpiados šeimininke bei apie tai, kiek realu, kad išvysime Žydrūną Ilgauską žaidžiantį Kinijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos atstovų skaičius Pekine gali būti rekordinis

Vakar portalo „Alfa.lt” vaizdo konferencijoje viešėjęs LTOK prezidentas A. Poviliūnas, paklaustas, kiek iš viso Lietuvos sportininkų dalyvaus artėjančiose vasaros olimpinėse žaidynėse, teigė, kad mūsų šaliai Pekino olimpiadoje atstovaus, ko gero, daugiau nei 60 įvairių sporto šakų dalyvių. Tikslus jų skaičius kol kas nėra aiškus, nes kai kurie sportininkai dar gali per likusį laiką įvykdyti olimpinius normatyvus ir suskubti į benuvažiuojantį į Kiniją traukinį:

REKLAMA

„Jeigu šiandien reikėtų važiuoti į olimpines žaidynes, tai tada vyktų kokie 63 sportininkai. Bet šansų dar turi mūsų kai kurių dvikovinių sporto šakų atstovai, mūsų lengvaatlečiai, plaukikai. Mes viliamės, kad iš tikrųjų bus pati gausiausia delegacija, bet galutinį sprendimą mes priimsime tiktai liepos mėnesio viduryje, kai jau tvirtinsime galutinę rinktinės sudėtį.”

A. Poviliūnas patikslino: „Maksimalaus skaičiaus nėra, kadangi reikia įvykdyti normatyvus. Tarptautinės federacijos kelia savo atskirom sporto šakom normatyvus ir, jeigu tu įvykdai, tada turi šansą dalyvauti, bet sprendimą priima Lietuvos tautinis olimpinis komitetas savo išplėstiniame posėdyje kartu posėdžiaudamas su atskirų sporto šakų federacijomis. Ir tik tai mes priimame tą sprendimą ir siunčiame sportininkus į olimpines žaidynes.”

REKLAMA
REKLAMA

Kiek medalių parveš lietuviai?

Paklausus, su kuriais Lietuvos sportininkais siejamos didžiausios viltys ir kiek medalių galime tikėtis, LTOK prezidentas nenorėjo užbėgti įvykiams už akių ir imti spėlioti:

„Kai klausiama apie medalius, tai aš niekada nesakau, kad mes laimėsime medalių, nes sportas yra toks dalykas, kad medalių prieš žaidynes skaičiuoti neverta, nes daug kas gali pakrypti kita linkme.”

Vis tik A. Poviliūnas sutiko išskirti pajėgiausius Lietuvos sportininkus, kurie ir turi geriausias galimybes užlipti ant nugalėtojų pakylos Pekine:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Potencialiai kovoti dėl medalių turi iš tikrųjų Virgilijus Alekna, Austra Skujytė, mūsų šiuolaikinės penkiakovės atstovai, kurie pastoviai dabar gerai pasirodo aukščiausio rango varžybose. Na, mūsų dviratininkės tiek treko, tiek grupinėse lenktynėse, mūsų baidarininkai. Netgi pasakyčiau, mūsų buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė, kuri pasaulio čempionate laimėjo ketvirtą vietą, - buvo visiškai netoli medalių, bet tai parodo, kad ji turi potencialių galimybių.”

Atskirai LTOK prezidentas pakalbėjo apie krepšininkus ir jų šansus: „Na, nepaminėjau mūsų krepšininkų, bet, be abejonės, galbūt nuo jų ir reikėjo pradėti, nes Lietuva paprastai domisi daugiausiai krepšinininkais ir krepšiniu. Ir šiuo atveju aš manau, jei mums pavyks surinkti pačią geriausią dabartinių laikų komandą, tai jie galėtų pretenduoti į pačius aukščiausius apdovanojimus. To jie patys neslepia. Federacija jiems taip pat iškėlusi uždavinį kovoti dėl medalių, tai ir olimpinis komitetas to norėtų.”

REKLAMA

A. Poviliūnas taip pat neatmetė galimybės, kad kas nors iš sportininkų gali pateikti malonių staigmenų ir  iškovoti netikėtų medalių:

„Nors mūsų dvikovinių sporto šakų atstovai praėjusiais metais laimėjo tikrai svarias pergales, bet dvikovinės sporto šakos yra toks dalykas – priklauso nuo burtų, nuo sėkmės ir taip toliau. Šiuo atveju aš nesakyčiau, kad jie realiai pretenduotų į medalius, bet vis tiktai būna ir tokių dalykų, kad, kai neplanuoji, gali būti ir medaliai.”

Tiesa, čia pat pridūrė, kad iš anksto medaliais džiaugtis ir jų ant kaklo matuotis nereikia:

„Mūsų patirtis rodo, kad, kai mes planuojam ar galvojam apie galimus kandidatus į olimpinius medalius, tai reikia tikrai drąsiai viską dalinti iš dviejų, ir tada bus realesnis rezultatas. Kai aš išvardinau tuos galimus pretendentus į medalius, ir, jeigu per pusę dalinant pasitvirtintų, tai būtų nepaprastai didelis Lietuvos pasiekimas.”

REKLAMA

Ar Ž. Ilgauskas atstovaus Lietuvai Pekine?

LTOK prezidentas buvo optimistiškai nusiteikęs dėl Lietuvos krepšinio žvaigždės Ž. Ilgausko galimybių žaisti olimpiadoje:

„LTOK atsakingas už dalyvavimą olimpiadoje, todėl stengiamės surinkti geriausius sportininkus. Visos nacionalinės olimpinės federacijos derina klausimus su mumis. Be abejonės, pagrindinis dalykas, kurį reikės sutvarkyti – tai Žydrūno Ilgausko draudimo klausimai. Jie nėra tokie paprasti. Tam reikės daug pinigų, bet mes iš valstybės ir Vyriausybės vadovų gavome patikinimą, kad gausime paramą. Mes, kaip koordinatoriai, tuos klausimus žinome ir, galima sakyti, kontroliuojame. Kiek procentų, pasakyti sunku. Pagrindinis dalykas, kad Ilgauskas sutiko ir išreiškė savo norą. Šiuo atveju viliuosi, kad turėsime jį sveiką ir jis dalyvaus olimpinėse žaidynėse. Taip kad daugiau nei 50 procentų aš tikrai duodu, kad Žydrūnas dalyvaus olimpinėse žaidynėse.”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olimpiada neša taiką

LTOK prezidento pasiteiravus, ar realu tikėtis, kad kada nors Lietuva taps olimpinių žaidynių šeimininke, A. Poviliūnas, palikęs visas iliuzijas nuošaly, atsakė:

„Fantazuoti galima, bet realybė tokia, kad to nebus niekada, nes neturime tam finansinių galimybių. Deja, realybė tokia, kad olimpines žaidynes rengti gali tik didelės ir turtingos šalys.”

A. Povilūnas, kuris eina jau penktąją LTOK prezidento kadenciją iš eilės, apie olimpines žaidynes ir jų reikšmę atsiliepė tik gerai:

„Tai lieka vienintelis pasaulyje tokio pobūdžio renginys, kur renkasi sportininkai nepaisant jų religijos, rasės. Jie rungtyniauja sporto arenose. Mes turime išlaikyti tokį renginį ir reginį, nes jis iš tikrųjų neša taiką. Bet koks boikotas būtų didelis smūgis ne tik olimpizmui, bet ir visam sporto gyvenimui.”

Po tokių LTOK prezidento žodžių belieka tikėtis, kad Nepriklausomos Lietuvos medalių kraitis, kurį kol kas sudaro 11 medalių (4 aukso, 2 sidabro ir 5 bronzos), per artėjančią Pekino olimpiadą gerokai pasipildys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų