REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai ketvirtadienį nepritarė konservatorių frakcijos nario Kęstučio Čilinsko siūlymui suformuoti specialią komisiją, kurioje būtų aptariami prezidento Valdo Adamkaus metiniame pranešime įvardyti skauduliai.

REKLAMA
REKLAMA

Balsuojant seimūnai norėjo nutarimo projektą apskritai atmesti, tačiau tam pritrūko kelių balsų ir K.Čilinsko siūlymas grąžintas tobulinti.

REKLAMA

Konservatorius siūlė dėl prezidento metiniame pranešime įvardytų problemų sudaryti parengiamąją komisiją, kuri imtųsi per mėnesį pateikti Seimui išvadas bei pirmaeilio plano projektą, skirtą prezidento metiniame pranešime paminėtoms problemoms spręsti. Tokią komisiją sudarytų valdžios, taip pat nevyriausybinių organizacijų atstovai bei įvairių sričių ekspertai.

Ketvirtadienį posėdžių salėje dalyvavę seimūnai pasidalijo į dvi stovyklas - vieni manė, jog negalima prezidento tik išklausyti ir niekaip nereaguoti į šalies vadovo metinio pranešimo turinį.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes jam suteikiame pareigą būti klebonu. (...) Aš remiu šitą siūlymą užtai, kad prezidento pranešimai nebūtų klebono pamokslai, kad tai būtų rimtas dalykas“, - svarstė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Julius Veselka.

„Randame laiko viskam, bet nerandam laiko svarbiausiems valstybės dalykams“, - už idėja agitavo liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas.

Tuo metu kai kurie kiti parlamentarai piktinosi, kad norima sukurti vos ne tūkstantąją komisiją Seime. Pasak projekto priešininkų, galbūt idėja ir nebloga, tačiau pasirinktas kelias - naujos komisijos kūrimas - nepriimtinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idėjos iniciatorius K.Čilinskas susilaukė ir kritikos, jog jo siūlymas primena komunistinius laikus, kai visos SSRS komunistų partijos sekretorius per partijos suvažiavimą pasakydavo pranešimą, o vėliau jo mintis „tampydavo“ visus metus.

Tačiau konservatorius priminė, jog Seimas neturi atsitverti „biurokrato siena“ nuo prezidento įvardytų problemų. Pasak jo, jeigu šalies vadovas išsakė tam tikrą kritiką, tai Seimas privalo kaip nors reaguoti. Jis taip pat priminė, jog premjeras Gediminas Kirkilas atmetė viešojoje erdvėje pasirodžiusius pamąstymus, jog prezidento kritika galėjo būti skirta Vyriausybei, o neva priėmus jo siūlomą nutarimo projektą premjerui tarsi būtų siunčiamas signalas - Seimas įžvelgia problemas ir jos susijusios su ministrų kabineto darbu.

REKLAMA

„Neturime atsitverti biurokrato siena. Turėjo žmogus daug pastabų, tėškėme į stalčių ir dirbame toliau. Taip mes užsidarome siena“, - dėstė K.Čilinskas.

Šalies vadovas V.Adamkus Seime skaitydamas metinį pranešimą konstatavo, kad Lietuvą ištiko pasitikėjimo valstybe krizė, kurią nulėmė strateginio mąstymo stoka. Prezidentas pabrėžė, kad Lietuvoje nevykdoma nei teismų reforma, neplėtojama šeimos politika, įstrigo aukštojo mokslo pertvarka, o piliečiai yra atitolę nuo politikos, nes joje mato tik priešpriešą ir tarpusavio kovas.

REKLAMA

Opozicinių partijų nuomone, šalies vadovas atskleidė, kad nieko nebesitiki iš socialdemokrato G.Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės ir viltis deda tik į naują ministrų kabinetą, kuris bus suformuotas išrinkus naują Seimą.

Eiliniai Seimo rinkimai numatomi spalio 12 dieną, o po dviejų savaičių vienmandatėse apygardose, jei prireiks, bus rengiamas antrasis turas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų