REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po STT kratų ketvirtadienį sulaikyti 2 aukšti Vilniaus valdininkai – partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai E. Lementauskas ir G. Kazakas. Sostinės meras J. Imbrasas STT veiksmus pavadino ataka prieš jo partiją, tačiau daugiau kolegų suėmimo nekomentavo.

REKLAMA
REKLAMA

Kratos šiąnakt atliktos trijų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių darbo ir gyvenamosiose vietose. Dėl įtarimų kyšininkavimu pareigūnai 48 valandoms sulaikė du aukštas pareigas užimančius savivaldybės tarnautojus. Tai sotinės mero pavaduotojas Evaldas Lementauskas bei Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas Gintaras Kazakas. Audriui Butkevičiui sulaikymo išvengti pavyko.

REKLAMA

Kardomoji priemonė – ir A. Butkevičiui

Apie pietus į STT būstinę Vilniuje buvo atvežtas piktnaudžiavimu tarnyba įtariamas E. Lementauskas.

Bylos tyrimą kontroliuojančios Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis BNS sakė, kad STT turėjo vykti vicemero apklausa. Ar ji įvyko ir ar politikas davė parodymus, prokuroras nenorėjo pasakyti.

Pasak I.Mikelionio, penktadienio rytą paaiškės, kokia kardomoji priemonė bus renkama įtariamajam. Vilniaus vicemeras E.Lementauskas ir Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas Gintaras Kazakas naktį praleis areštinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Paskutiniais duomenimis, kardomoji priemonė paskirta ir Sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui A.Butkevičiui. Jam paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Kuo įtariamas A.Butkevičius, I. Mikelionis nedetalizavo.

J. Imbrasas: situacija normali

„Situacija miesto savivaldybėje yra normali, stabili, darbas vyksta be jokių trukdžių, administracija dirba tvarkingai, koalicija yra stabili“, - spaudos konferencijoje sakė Vilniaus meras Juozas Imbrasas. Tačiau daugiau komentuoti savo partijos kolegų sulaikymą jis atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Meras teigė kalbėjęs su STT vadovais, tačiau komentuoti, kol vyksta tyrimas, negalįs. Pasak J. Imbraso, jis įžvelgiantis sąsają tarp Trakų, Kauno, Vilniaus - tyrimo metu paliestos netradicinės partijos.

„Artėja rinkimai ir valdančioji mažuma nori likti valdžioje toliau. Smūgio mes laukėm ir jis atėjo, bet teisybė ir tvarka nugalės“, - kalbėjo J. Imbrasas, apgailestaudamas, kad aštrėjant kovai dėl Seimo postų, kova kartais peržengia visas ribas.

Paklaustas apie tai, ar teko išklausyti nesuimto A. Butkevičiaus paaiškinimus, J. Imbrasas teigė, jog jo telefonas šiandien buvo išjungtas ir kalbėti neteko. Jis atsisakė komentuoti, kodėl Tarybos narys vengia bendravimo.

REKLAMA

Prieštaringos politinių partijų reakcijos

Politinės partijos skirtingai vertina šiandienos įvykius Vilniaus savivaldybėje. Vieniems – tai politinė akcija, kitiems – sėkmingo STT darbo pavyzdys.

Išplatintame „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pranešime teigiama, kad visas skandalas „užvirtas“ vadovaujantis principu „Yra žmogus, straipsnį surasime“. Pasak jų, jėgos struktūrų veiksmai prieš partijos „Tvarka ir teisingumas“ vicepirmininką vyksta pagal iš anksto paruoštą ir ne kartą jau panaudotą scenarijų. Pradžioje -  kratos, sulaikymai, po to ilgas bylos vilkinimas siekiant paralyžiuoti partijos veiklą. Taip susidorota su Darbo partija. Dabar atėjo partijos „Tvarka ir teisingumas“ eilė.

REKLAMA

Liberaldemokratas Valentinas Mazuronis, kalbėdamas su portalu „Balsas.lt“, bendrapartiečių sulaikymą pavadino „politizuota akcija“. „Remdamasis dabar turima informacija, aš darau išvadą, kad tai yra bandymas pakenkti mūsų politinei partijai, bandymas destabilizuoti situaciją Vilniaus mieste“, - sakė V. Mazuronis, pridurdamas, kad opozicija dirba laiku ir tikslingai.

Parlamentaras taip pat ironizavo, kad dėl užmojų tirti prezidento dekreto, kuriuo suteikta Lietuvos Pilietybė Rusijos verslininkui Mansurui Sadekovui, konstitucingumą, STT taikiniu gali tapti ir jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kurioms politinėms jėgoms būtų naudingiausias „Tvarkos ir teisingumo“ partijos diskreditavimas, V. Mazuronis teigė, jog tokių yra daug. „Pradedant tais, kurie vadinami „valstybininkais“, baigiant visais kitais oponentais, besivadinančiais įvairiais vardais“, - sakė parlamentaras.

Panašiai kalbėjo ir J. Imbrasas. Pasak jo, pradėjus kilti kokios nors partijos reitingams, ji visada susilaukia smūgių.

Dešinieji reikalauja pirmalaikių rinkimų

Tuo tarpu dešiniosios jėgos džiaugiasi tokiu įvykių posūkiu ir reikalauja radikalių permainų.

REKLAMA

Paklaustas, ką mano apie libdemų vadovybės pasisakymus, konservatorius Kęstutis Masiulis nesistebėjo „O ką jiems daugiau sakyti? Kai trys jų partijos nariai įklimpo į duobę, iš kurios sunku išlipti?“, - sakė konservatorius ir teigė, jog paspaustų ranką R. Paksui, jei jis padėkotų STT už pagalbą apvalant partiją.

„Balsas.lt“ paklaustas, ką mano apie įvykius Vilniaus savivaldybėje, K. Masiulis teigė šiandien esąs laimingas. „SST galų gale dirba, ir dirba kaip gera šluota. Šluoja Kauną, Trakus, Vilnių“, - sakė K. Masiulis.

REKLAMA

Pasak jo, pradėjus šį tyrimą, tvarkos ir teisingumo savivaldybėje bus tik daugiau.

Jis teigė nesąs turėjęs ir neturintis informacijos, kas yra byloje, tačiau nuo pat pirmos dienos jis stebėjęs, kas dėjosi savivaldybėje. Pasak konservatoriaus, iš pradžių atrodę, kad tvarkos joje bus daugiau nei A. Zuoko vadovaujamoje „abonentinėje“. Tačiau, K. Masiulio teigimu, jis greitai nusivylęs – kas mėnesį situacija tik blogėjo – skandalai vijo skandalus: A. Putramento sklypas, Nacionalinio stadiono statybos, įvairiausios istorijos dėl Tarybos narių papirkinėjimo.Todėl šiandieniniai įvykiai jo nei kiek nenustebinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius sako, įvykiai sostinėje yra logiškas padarinys tokio “tvarkos pagal Pakso partiją” supratimo, kai valdžios siekiama bet kokia kaina, net pasitelkiant nešvarius pinigus.

Konservatoriai reikalauja ir J. Imbraso atsistatydinimo, bei pirmalaikių miesto savivaldybės rinkimų, nes “taryba, kurioje didelę dalį sudaro Pakso partijos atstovai, toliau nebegali dirbti”, - teigiama išplatintame partijos pranešime.

Įtarimai korupcija

Anot Specialiųjų tyrimų tarnybos, Vilniaus valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl Vilniaus miesto savivaldybės valstybės tarnautojų padarytų nusikaltimų valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams.

REKLAMA

Vilniaus apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas I. Mikelionis patvirtino, kad sulaikytiesiems „tvarkiečiams“ gresia baudžiamoji atsakomybė.

Daugiau informacijos apie tyrimą prokuratūra žada išplatinti vėliau ketvirtadienį, o sprendimas dėl kardomosios priemonės paskyrimo bus priimtas rytoj.

Visi trys sulaikytieji buvo išrinkti pagal „Tvarkos ir teisingumo“ partijos sąrašus, tačiau G. Kazakas pasitraukė į Nepriklausomųjų frakciją.

Tuo tarpu savivaldybės Viešųjų ryšių tarnybos vedėja Silvestra Miškinienė portalui „Balsas.lt“ teigė jokios informacijos neturinti ir situacijos komentuoti negalinti.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.










REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų