REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamento prezidentas, prieš atvykdamas į Vilnių, pasisako už didesnį vienintelės tiesiogiai rinktos ES institucijos skaidrumą.

REKLAMA
REKLAMA

Patys europarlamentarai plenarinėje sesijoje Strasbūre ragina vieni kitus nebeįdarbinti padėjėjais giminių ir artimųjų, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA

Europos Parlamento vidaus audito tyrimas apie parlamentarams skiriamų lėšų panaudojimą sukėlė audrą, kai į spaudą prasisunkė šiaip neviešinamos ataskaitos duomenys apie neskaidrų deputatų padėjėjų apmokėjimą ir įdarbinimo tvarką.

Vienu atveju per fiktyvią paslaugų firmą vienam asistentui išmokėta per 15 tūkst. eurų mėnesinė alga, nors tiek skiriama visam deputato biurui per mėnesį išlaikyti.

Kitu atveju padėjėjams skirti pinigai išmokėti firmai, nieko bendro neturinčiai su parlamentine veikla. Daugeliu atvejų atsakomybė tenka ne patiems politikams, o jų biurų vadovams.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes žinome tik tiek, kad, tarkime, aš turiu Briuselyje du asistentus, vienam moku tokią algą, kitam – tokią iš tos sumos, kuri man skiriama. Jei aš neišnaudoju tos sumos, man į kišenę ji vis tiek neina, aš negaliu jų pasisavinti“, – aiškino Aloyzas Sakalas, Europos Parlamento Teisės reikalų komiteto ir deputatų neliečiamybės nagrinėjimo komisijos narys.

Apie pusantro tūkstančių padėjėjų iš dvidešimt septynių šalių įdarbinami pagal nacionalinius arba Belgijos įstatymus. Teisinių sistemų maišalynė sukelia neskaidrumą – paaiškėjo, jog kai kurie deputatai įdarbina savo sutuoktinius ar vaikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviškos pavardės neminimos, dažniausiai – britų. Paaiškėjus, jog pagal dabartinius įstatymus tai yra legalu, parlamentarai balsavo dėl moralinių įsipareigojimų taip nesielgti.

Į Lietuvą ketvirtadienį atvykstantis Europos Parlamento vadovas Lietuvos televizijos paklaustas, ar numatoma parlamento reforma padidins smunkantį žmonių pasitikėjimą, teigė tuo neabejojąs.

Europos Parlamentas didins atvirumą, komitetų posėdžiai, skirtingai nei nacionalinių parlamentų, bus privalomai atviri. Naujas statutas panaikins ir finansų neskaidrumą – visi gaus vienodas algas, nebebus pasipelnymo iš kelionpinigių, nes bilietai bus apmokami pagal faktą.

REKLAMA

Tačiau Europos Parlamentas yra sudėtinga institucija, kurioje bus sunku suderinti skirtingas kultūras. Žinau tai, nes čia jau dirbu trisdešimt metų. Pavyzdžiui, dėl padėjėjų mano pasiaiškinimo pareikalavo britų deputatas, nors būtent britai leidžia savo nariams įdarbinti žmonas, vyrus ir net vaikus“, – sako Hansas Gertas Potteringas, Europos Parlamento prezidentas.

Naujasis Europos Parlamento narių statutas įsigalios nuo kitų metų liepos, jau po naujų rinkimų.

Planuojama griežčiau teisiškai sureguliuoti ir padėjėjų bei personalo darbą. Politikai tikisi, jog didesnis skaidrumas ir išaugsiančios parlamento galios padidins iki šiol labai nedidelį rinkėjų aktyvumą europiniuose rinkimuose.

Linas Balsys

Daugiau:

Europos parlamentarų pajamos




REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų