REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas tirs, ar prezidento valdo Adamkaus 2002 m. birželio 14 d. dekretas, kuriuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino komandoro kryžiumi apdovanotas Vladimiras Jakuninas, neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Grupė Seimo narių savarankiškai kreipėsi į KT, nes mėginimai organizuoti viso Seimo kreipimąsi į šią instituciją – žlugo. Tuomet dalis parlamentarų ragino nepulti prezidento ir net baiminosi naujo apkaltos proceso, esą gresiančio valstybės pamatams.

REKLAMA

Vienas kreipimosi autorių konservatorius Saulius Pečeliūnas kalbėdamas portalui „Balsas.lt“ atmetė tokias baimes. „Iš tribūnos jau visiems aiškinau ir dar kartą pasakysiu, kad nesieju klausimo su V. Adamkaus ar kokiu kitu asmeniu. Man nereikia jokių apkaltų, juolab, kad tai ir neįmanoma, nes kalbama apie dar praėjusios V. Adamkaus kadencijos dekretą. Norim tik, kad vienas žmogus būtų išbrauktas iš apdovanotųjų sąrašo“, - tvirtino S. Pečeliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, ateityje, teikiant apdovanojimus, reikia tiesiog laikytis įstatymų ir tokių klausimų nekils. Būtent remiantis įstatyminiais reikalavimais, o ne kažkieno pašnibždėjimais, anot jo, reikia teikti apdovanojimus visiems ir taikyti vienodus kriterijus.

Teikimą inicijavę Seimo nariai abejoja, ar toks apdovanojimas neprieštarauja Konstitucijos preambulėje įtvirtintam atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės siekiui ir teisinės valstybės principui, Konstitucijos 5 straipsniui, 29 straipsnio 1 daliai, 67 straipsnio 18 punktui, 77 straipsnio 2 daliai, 82 straipsnio 1 daliai, 84 straipsnio 22 punktui bei Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymo 1 ir 4 straipsniams, 21 straipsnio 2 daliai, 22 straipsniui, 24 straipsnio 1 daliai, 80 ir 81 straipsniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuruojančiu bylą teisėju paskirtas Egidijus Šileikis. Pareiškėjų atstovais bus konservatoriai Saulius Pečeliūnas ir Rytas Kupčinskas, taip pat Tvarkos ir teisingumo atstovas Valentinas Mazūronis.

Abejojama ir teisėtumu, ir nuopelnais

V. Adamkaus dekrete teigiama, kad jame nurodyti asmenys apdovanojami Valstybės dienos proga "už nuopelnus Lietuvos valstybei ir už pastangas garsinant Lietuvos vardą pasaulyje". Prie apdovanojamojo Vladimiro Jakunino pavardės taip pat nurodyta, kad jis apdovanojamas kaip fondo "Rusijos nacionalinės šlovės centras" globos tarybos pirmininkas bei Lietuvos ir Rusijos dvišalių santykių rėmėjas. Taigi, pareiškėjų manymu, iš dekreto teksto darytina išvada, kad Vladimiras Jakuninas buvo apdovanotas už nuopelnus Lietuvos valstybei remiant dvišalius jos santykius su Rusija, o ne pagal tarptautinio diplomatinio protokolo reikalavimus. Be to, Vladimiras Jakuninas buvo apdovanotas būtent kaip fondo "Rusijos nacionalinės šlovės centras" globos tarybos pirmininkas, o ne kaip Rusijos transporto ministro pavaduotojas ar "Rusijos geležinkelių" bendrovės vadovas.

REKLAMA

Pareiškėjai pabrėžia, jog 2006-2007 metais Seimui vykdant parlamentinį Valstybės saugumo departamento veiklos ir aplinkybių, susijusių su šio departamento pareigūno Vytauto Pociūno žūtimi, tyrimą, iškilo klausimai, susiję su galima neigiama Vladimiro Jakunino įtaka Lietuvos politikai ir valstybės nacionaliniam saugumui bei šio asmens apdovanojimo Lietuvos valstybės ordinu pagrįstumu.

Žiniasklaidoje, kaip pabrėžia pareiškėjai, taip pat pasirodė pranešimai, kad Vladimiras Jakuninas buvo apdovanotas nepagrįstai, kad jis neturi jokių realių nuopelnų Lietuvai, o veikiau yra asmuo, veikiantis prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus.

REKLAMA

Spėliota, kad galbūt Vladimiras Jakuninas buvo apdovanotas dėl asmeninių ir su verslo interesais susijusių ryšių su buvusiu Respublikos Prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais Albinu Januška, kad galbūt pastarasis ar jam artimas verslininkas Rimantas Stonys ir pasiūlė Respublikos Prezidentui skirti Vladimirui Jakuninui Lietuvos valstybės apdovanojimą. Be to, ir parlamentinio tyrimo medžiagoje, ir žiniasklaidoje yra duomenų apie tai, kad Vladimiras Jakuninas yra buvęs SSRS KGB generolas majoras, Sovietų Sąjungos žvalgybos rezidentas Austrijoje, su priedanga dirbęs KGB pirmajai valdybai, kad Vladimiras Jakuninas 1985 metais Italijos spaudos buvo paviešintas kaip SSRS KGB žvalgybos karininkas, kad Vladimiras Jakuninas iki šiol glaudžiai susijęs su Rusijos Federacijos Federaline saugumo tarnyba (FSB) ir jai artimais asmenimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paties V. Jakunino veikla, kaip pabrėžia Seimo nariai, tik sustiprina abejones dėl jo apdovanojimo pagrįstumo. Vladimiro Jakunino vadovaujamas "Rusijos nacionalinės šlovės centras" (duomenys apie jį ir jo veiklą pateikiami internete šio centro svetainėje: www.cnsr.ru) yra skirtas šlovinti Rusijos imperinei ir sovietinei praeičiai, Vakarų valstybių, įskaitant Lietuvą, demokratinėms vertybėms menkinti, jų tariamai žalai likusiam pasauliui atskleisti.

Parlamentarai cituoja jo interviu "Respublikos" dienraščiui, paskelbtą 2007 m. spalio 19 d., kur šis teigia, jog: "Jūsų (Lietuvos - pareiškėjo past.) draugystė su Vakarais yra visiška nesąmonė", 2007 m. balandžio mėn. pabaigoje "Rusijos nacionalinės šlovės centro" svetainėje internete paskelbęs atvirą laišką Valdui Adamkui, kuriame paragino Lietuvos prezidentą būti "aukščiau politinio angažuotumo ir vadinamojo europinio solidarumo" bei protestuoti prieš Estijos valdžios sprendimą demontuoti paminklą okupacinei SSRS armijai. Netrukus Vladimiras Jakuninas, kaip "Rusijos geležinkelių" bendrovės vadovas, ėmėsi sankcijų prieš Estiją ribojant prekių tiekimą geležinkeliu.

REKLAMA

*****

Prezidentui V. Adamkui tenka aiškintis ir dėl kitų kontraversiškų sprendimų apdovanoti ar suteikti pilietybę asmenims, kurių veikla vertinama nevienareikšmiškai. Daugelį disidentų ir laisvės kovotojų papiktino V. Adamkaus sprendimas apdovanoti buvusį vidaus reikalų ministrą Marijoną Misiukonį, kuris prieš tai daugelį metų dirbo sovietų saugume (KGB) ir asmeniškai dalyvavo operacijoje, kurios metu žuvo vienas paskutiniųjų Lietuvos partizanų Antanas Kraujelis. Aistras kelia netikėtas pilietybės suteikimas Viktoro Uspaskicho rekomenduotam, bet niekam Lietuvoje beveik nežinomam Rusijos verslininkui Mansurui Sadekovui. Kai kuriais atvejais, kai ordinai buvo teikiami didelėms asmenų grupėms, yra pasitaikę ir gan paradoksalių sprendimų. Taip dabar jau miręs ilgametis kovotojas prieš Lietuvos narystę NATO Rolandas Pavilionis pirmosios V. Adamkaus kadencijos pabaigoje gavo apdovanojimą už nuopelnus Lietuvos euroatlantinei integracijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų