REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj Seime bus svarstomas opozicinių frakcijų – konservatorių, „Tvarkos ir teisingumo bei Liberalų Sąjūdžio – siūlymas kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), prašant nustatyti, ar „Leo LT“ kūrimo dokumentai neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA



Parlamentarai dokumentą su 49 parašais penktadienį perdavė Seimo pirmininkui Česlovui Juršėnui.

REKLAMA

Liberalsąjūdiečio Eligijaus Masiulio teigimu, valdančiosios daugumos nariai dokumento nepasirašė. Šiam siūlymui pritarė tik jį iniciavusių frakcijų nariai.

Nepaisant to, jis tikėjosi, jog Seimas iniciatyvą palaikys.

„Ši parlamentinė iniciatyva yra tam, kad visos jau ne pirmą mėnesį sklandančios abejonės dėl to, ar Leo LT reglamentuojantys įstatymai neprieštarauja Konstitucijai, būtų išsklaidytos. Visi turėtų turėti tokį interesą – ir valdančioji dauguma, ir net projekte dalyvaujantys verslininkai“, - portalui „Balsas.lt“ sakė parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, jei KT neeiline tvarka imtųsi tikrinti dokumentus, į visus klausimus būtų atsakyta labai greitai. Jei KT nuspręstų, kad Konstitucijai neprieštaraujama, būtų užkirsta galimybė bet kokioms interpretacijoms.

„Valdantieji elgtųsi kvailai, jei bandytų kaišioti pagalį į ratus ir visokiais būdais stengtųsi išvengti tokio kreipimosi. Taip jie pademonstruotų savo netikėjimą savo pačių pozicija“, - tvirtino Liberalų sąjūdžio narys.

Kitas šios iniciatyvos autorius konservatorius Kęstutis Čilinskas teigė, jog kreipimuisi į prokurorus pagrindas egzistuoja.

Pasak jo, svarbiausias klausimas – sandoris tarp Vyriausybės ir UAB „NDX energija“. Priimtasis įstatymas tebando aptarti sandorio sąlygas po to, kai dėl jų jau susitarė verslininkai ir politikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo nario teigimu, taip pažeidžiama Konstitucija. „Remiantis ja negali būti taip, kad pirma susitaria pareigūnai, o paskui kuriamas įstatymas. Toks projektas, kaip perduoti sistemos dalį – „Leo LT“, nėra niekas kitas kaip Lietuvos energetikos sistemos tinklų perdavimas“, - piktinosi parlamentaras, teigdamas, kad Nacionalinis investuotojas neturi nieko bendra su elektrinės statyba.

Pasak K. Čilinsko, pagal sudarytą sandorį valstybei ir vartotojams belieka energiją gaminti, o pirkėjas gauną verslą, nesumokėjęs nė vieno cento.

REKLAMA

Parlamentarai siekia, jog prokurorai įvertintų tai, kad toks sandoris visiškai neįmanomas – privatizuojama turi būti skaidriame konkurse, prašo kreiptis į teismą ir pripažinti sandorį negaliojančiu.

Kadangi Seimas balsavo už įstatymą dėl Nacionalinio investuotojo kūrimo, būtina kreiptis į Konstitucinį teismą, siekiant pripažinti įstatymą negaliojančiu. Pasak konservatoriaus, egzistuoja visų valstybės institucijų išvados, kad sandoris prieštarauja Konstitucijai. Jis stebėjosi, kaip apskritai šis klausimas buvo svarstomas Seime.

K. Čilinsko teigimu, energetinę sistemą perleidus vienam savininkui, kuriama monopolija bei pažeidžiami ES įstatymai. Be to, jis kaltina vyriausybę peržengus kompetencijos ribas – pagal pirmą įstatymo variantą jai buvo pavesta derėtis, jog „NDX energijos“ savininkai gauna tik dalį „Lietuvos energijos“ akcijų, o dabar jiems perleidžiama visa energetika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų