REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esame vadinami girtuoklių tauta, tačiau mūsų tautos atstovams dėl to nė motais. Net girti prie vairo į policijos pareigūnų rankas patekę parlamentarai elgiasi pagal vadinamąjį bičkauskinį algoritmą - bet kuria kaina sprukti iš įvykio vietos. Jei to padaryti nepavyksta, prasideda kaltinimai sąmokslu, politinių oponentų susidorojimu, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Kelių ereliai

2005 metų pavasarį buvęs Seimo narys Vytautas Šustauskas, būdamas neblaivus, padarė avariją kelyje Vilnius-Klaipėda, ties Kretingos viaduku. Nauju automobiliu „Chrysler 300 C“ važiuodamas 60-metis V.Šustauskas nepasirinko saugaus greičio ir rėžėsi į ta pačia kryptimi priešais jį važiuojantį vilkiką MAN. Po smūgio lengvasis automobilis kelis kartus vertėsi ir sustojo atsitrenkęs į apsauginę kelio tvorelę. Iš mašinos liko metalo laužo krūva, o V.Šustauskas atsipirko galvos ir kūno sumušimais. Pasak pareigūnų, jo gyvybę išgelbėjo išsiskleidusios oro pagalvės.

REKLAMA

Po avarijos savo pasiaiškinime policijai jis teigė, kad vairavo išgėręs butelį šviesaus alaus. Tačiau iškart po avarijos paimto jo kraujo mėginio tyrimai parodė, kad vyro kraujyje buvo 3,34 promilės alkoholio.

V.Šustauskui dar teko sumokėti baudą už sukeltą avariją, atlyginti nuostolius dėl apgadintos vilkiko puspriekabės ir aplamdytos kelio tvorelės, į kurią rėžėsi mašina. Be to, jo laukė didelės skolos išperkamosios nuomos bendrovei, nes apie 115 tūkst. litų kainuojantis automobilis „Chrysler“ per avariją buvo visiškai sumaitotas. V.Šustauskui pustrečių metų atimta teisė vairuoti automobilį.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Etikos ir procedūrų komisija 2005 metų vasarą svarstė Vilmos Martinkaitienės elgesį. Ši parlamentarė po Palangoje vykusio partijos kolegos Antano Boso gimtadienio pokylio neblaivi sėdo prie vairo. Ją sulaikiusiems policininkams politikė prisistatė esanti bedarbė. Už tai, kad pažeidė įstatymą ir pasielgė neetiškai, ji atsipirko etikos sargų įspėjimu. Važiuodama iš A.Boso gimtadienio Palangos Gintaro muziejuje V.Martinkaitienė buvo sustabdyta policijos. Jos girtumas buvo patikrintas vėliau, ligoninėje, ir jis nustatytas nei didelis, nei mažas - viso labo 0,7 promilės alkoholio. V.Martinkaitienė nesiginčijo su policija, o tik apgailestavo, kad „padaugino“ ir tinkamai neįvertino situacijos. Tačiau prisipažinti policininkams, kad yra Seimo narė - neišdrįso. Pasakė, esanti bedarbė. Už tai, kad sėdo prie vairo neblaivi, V.Martinkaitienė vėliau sumokėjo tūkstančio litų baudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2006 metų pavasarį Seimo nario socialdemokrato Gintauto Mikolaičio automobilis rėžėsi į kitą mašiną, bet policininkų jis nesulaukė - iš įvykio vietos skubiai pasišalino.

Šių metų vasario pabaigoje Vilniaus policijai įkliuvęs parlamentaras, Pilietinės demokratijos frakcijos narys Vladimiras Orechovas teigė prie vairo sėdęs ne girtas, o apsvaigęs nuo vaistų.

Politikas neneigė, kad tą vakarą gėrė, tačiau, anot jo, ne tiek, kad jo kraujyje būtų rasta pusantros promilės alkoholio. V.Orechovas tikino, kad užtrukęs draugo gimtadienyje nusprendė nuvairuoti automobilį į netoliese esančią stovėjimo aikštelę. „Norėjau nuvairuoti mašiną į stovėjimo aikštelę, ji už kelių metrų nuo draugo namų, taip ir išėjo“, - pasakojo Seimo narys. Sustabdytas pareigūnų V.Orechovas atsisakė pūsti į alkoholio matuoklį. Vilniaus priklausomybės lygų centre Seimo nariui nustatytas vidutinis girtumo laipsnis. Vėliau jis aiškino, kad prieš jį policijos surengta operacija yra politinių oponentų užsakymas.

REKLAMA

Girtas važiuojantis automobiliu policijos pareigūnams yra įkliuvęs ir socialdemokratas Juozas Palionis. Parlamentaro vairuojamą automobilį „Mercedes-Benz Vito“ policijos akcijos metu Eismo priežiūros tarnybos pareigūnai sustabdė sostinės Žaliųjų ežerų gatvėje. Politikui nustatytas vidutinis girtumas, jo kraujyje rasta 1,63 promilės alkoholio. Sulaikytas 55 metų J.Palionis nesipriešino, elgėsi ramiai.



Parama sportui

Seimo narys, Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Antanas Bosas, stebėdamas vienas krepšinio rungtynes, elgėsi neįprastai - tarsi būtų girtas. Jo kolega Vytautas Grubliauskas, drauge su A.Bosu žiūrėjęs varžybas, tąkart manė, kad kolega nusiteikęs gerokai linksmiau nei visada. Rungtynių reportažą matęs Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga irgi pamanė, kad A. Bosas viešai pasirodė neblaivus. Tačiau ši istorija turėjo savotiškai laimingą pabaigą - A.Bosas tesėjo per varžybas duotą pažadą - buvo pasirašyta oficiali milijono litų rėmimo sutartis tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos.

REKLAMA

Anot A.Boso, jau daug metų jo bendrovės skiria nemažai lėšų sportui. Politikas sakė esąs didelis Kauno „Žalgirio“ gerbėjas, todėl krepšinio komandai su malonumu padovanosiąs šią pinigų sumą. A.Bosas tikino, kad visada stebi žalgiriečių kovas, palaiko Kauno komandą, seniai jaučia jai didžiulius sentimentus ir didžiuojasi klubo istorija.

Padėtis nėra tragiška

2002 metų vasarą Seimo narys socialliberalas Kęstutis Skamarakas, švęsdamas savo 50-metį, brendžiu Seimo posėdžių salėje vaišino kolegas ir žurnalistus. Pasak ilgamečio buvusio Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino, tai buvo vienas ryškesnių piktnaudžiavimo alkoholiu precedentų Seimo istorijoje. „Tai tikrai nėra masinis reiškinys. Man vadovaujant komisijai neteko svarstyti kolegų, kurie būtų vairavę išgėrę. Dabar tokių atvejų dažnėja“, - sakė A.Salamakinas. Jo manymu, siūlymai drausti prekiauti alkoholiniais gėrimais Seimo restorane, vėl pasigirdę po neadekvataus G.Mikolaičio elgesio praėjusią savaitę, yra galimi. „Dėl šventos ramybės uždrausti galima, nes tai nėra būtiniausia prekė, tačiau svečiams atrodytume keistokai, negalėdami pasiūlyti nė taurės vyno“, - svarstė A.Salamakinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės įmonės „Greminta“, aptarnaujančios Seimo restoraną, direktorė Vidmanta Žižienė teigė, kad restorane išgeriamas alkoholio kiekis neva tėra ašaros. Per savaitę išpilstomas tik butelis konjako ar brendžio, o pilstomojo alaus apskritai atsisakyta. „Pagal mūsų apyvartą galima būtų sakyti, kad Seimo nariai yra kone blaivininkai“, - juokėsi V.Žižienė.

Kita vertus, niekam nėra paslaptis, kad alkoholinių gėrimų tautos atstovai dažnai parsineša iš kitapus Gedimino prospekto esančios parduotuvės.

Išgerti – įprasta

Nuo Seimo narių neatsilieka ir savivaldybininkai. Gyvenimas rodo, kad Panevėžio politikų išgėrimai per tarybos posėdžius tapo įprasti. Nebūna posėdžio, kad kuris nors gimtadienį atšventęs ar dar tebešvenčiantis, kūdikio susilaukęs ar šiaip kuo nors nusipelnęs tarybos narys nebūtų pasveikintas, pabučiuotas ir apdovanotas. Sulaukęs posėdžio pertraukos, sukaktuvininkas savo kolegas pakviečia kuklių vaišių.

REKLAMA

Taip jau sutapo, kad šį - balandžio mėnesį pasaulį išvydo net šeši Panevėžio tarybos nariai. Nujausdami, kad bus sveikinami, visi už parodytą dėmesį pasistengė atsidėkoti, o kai kurie galbūt panoro ir nustebinti kolegas, ant stalo statydami kuo efektingesnį butelį. Kad elgiasi neleistinai, Panevėžio išrinktieji neabejotinai žinojo, nes per paskutinio tarybos posėdžio pertrauką fotokameroms ėmus fiksuoti vaišes dažnas suskubo slėptis kitam už nugaros, slėpti rankose laikytas taures. Tik reakcija buvo neadekvati. Panevėžio meras Vitas Matuzas, pasipiktinęs paviešinta žinia apie vykusias vaišes, žiniasklaidos atstovams surengė instruktažą „Alkoholio žala kairiajam ir dešiniajam pusrutuliui“.

REKLAMA

Dar įdomiau žurnalistams buvo stebėti prieš keletą metų savivaldybės darbuotojų darbo vietoje sveikinamą 60-metį švenčiantį Biržų rajono savivaldybės merą Regimantą Ramoną. Pavaldiniams su šampano taurėmis rankose merui dainuojant „Ilgiausių metų“, šis kalbėdamas į mikrofoną visai Lietuvai įrodinėjo, esą per priėmimus geria aukščiausieji šalies pareigūnai, tad kuo blogesni šampanu besivaišinantys biržiečiai?

Rimantas Varnauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų