REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį Vyriausybė patvirtino Ilgalaikę kultūros darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programą, kurioje numatyta 2009 – 2011 m. laikotarpiu padidinti visų kultūros darbuotojų atlyginimus daugiau negu 50 %.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgus į kiekvieno kultūros sektoriaus dabartinę situaciją, buvo nutarta 2009 m. teikti prioritetą bibliotekoms ir muziejams, kurie turi mažiausiai galimybių gauti papildomų pajamų.

REKLAMA

Nuo 2009 m. bibliotekų ir muziejų darbuotojams darbo užmokestis bus padidintas vidutiniškai 30 %. Teatrų ir koncertinių įstaigų darbuotojų atlyginimai pirmajame etape bus padidinti vidutiniškai 20 %, kultūros centrų ir kitų priskirtų kultūros šakai institucijų – 24 %.

Kultūros darbuotojų atlyginimai nebuvo keliami nuo 1999 metų birželio 30 d. iki 2006 m. Keturioliktosios Vyriausybės darbo metu atlyginimai buvo padidinti nuo 2006 m. spalio 1 d. vidutiniškai 18 %. Nuo 2008 m. sausio 1 d., keičiant biudžetinių darbuotojų bazinį atlyginimą, darbo užmokestis kilo 11,3 %. 2007 m. kultūros darbuotojų darbo užmokesčio vidurkis buvo 1190 litų savivaldybių, 1469 litų valstybės įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgalaikei kultūros darbuotojų darbo užmokesčio didinimo programai parengti Ministro Pirmininko Gedimino Kirkilo potvarkiu buvo sudaryta speciali darbo grupė. Jos nariais buvo kultūros ministras Jonas Jučas, finansų ministras Rimantas Šadžius, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė, Ministro Pirmininko patarėjas Faustas Latėnas, visų sektorių kultūros darbuotojų profesinių sąjungų bei asociacijų atstovai. Balandžio 11 d. Kultūros ministerijoje buvo pasirašytas darbo grupės narių susitarimas, kuriuo pritarta visoms programos nuostatoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį prezidentas Valdas Adamkus priėmė Lietuvos bibliotekininkų draugijos atstovus. Susitikime buvo aptartos bibliotekų fondų formavimo problemos ir bibliotekininkų atlyginimų klausimas.

Lietuvos vadovo nuomone, bibliotekininkystė buvo ilgą laiką užmiršta, šiai sričiai neteikta pakankamai dėmesio. Menki atlyginimai lėmė tai, kad trūksta jaunų specialistų, kvalifikuotų bibliotekininkų, kurie galėtų dirbti su moderniomis technologijomis.

 „Pati pažangiausia informacija nepakeis knygų, kurios niekada nepraras savo reikšmės ir visada išliks gyvybingesnės už modernaus kompiuterio ekraną“, - susitikime ketvirtadienį sakė Prezidentas V. Adamkus.

REKLAMA

Šalies vadovas pabrėžė, kad bibliotekos turi tapti informacinės visuomenės centrais ir paragino Vyriausybę kuo greičiau patvirtinti Ilgalaikę kultūros darbuotojų atlyginimų didinimo programą.

Prezidentas V. Adamkus su bibliotekininkų draugijos atstovais aptarė aktualias bibliotekos fondų komplektavimo problemas. Bibliotekos, ypač regionuose, praranda savo prasmę, kadangi neskiriama pakankamai lėšų knygoms pirkti. Valstybės vadovo nuomone, bibliotekų fondų formavimą turi remti ne tik Lietuvos Vyriausybė, bet ir savivaldybės.

Prezidentas taip pat pabrėžė, kad Lietuvos mokslui ir studijoms labai svarbu tinkamas akademinių ir mokslinių bibliotekų aprūpinimas literatūra ir duomenų bazėmis. Šioje srityje jėgas privalo sutelkti Kultūros ir Švietimo ministerijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų