REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsimąją atominę elektrinę rusai numato statyti Kaliningrado srities rytinėje dalyje, 30 km nuo Lietuvos. Tai vakar, balandžio 16 dieną, pranešė „Rosatom“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenka ; spaudos konferencijoje Kaliningrade. Anot jo, dėl statybų aikštelės jau apsispręsta, tačiau vieta neviešinama, kad nekiltų spekuliacijų sklypais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaliningradiečiai deklaruoja, kad atominė jėgainė bus baigta 2015 m.

Lietuvos ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas šiandien kalbėdamas „Žinių radijui“ Kaliningrade pasirašytą sutartį dėl atominės jėgainės statybos vadino viešųjų ryšių akcija. Pasak G. Kirkilo, tokiu būdu rusai nori įteigti, kad Lietuvos planuojama atominė jėgainė yra nenaudinga. Panašių signalų iš Rusijos buvo girdėti ir anksčiau.

REKLAMA

Numatytu  atominei elektrinei 120 km atstumu nuo Kaliningrado miesto yra Krasnoznamensko ir Nesterovo rajonai. Viename jų, 200 hektarų plote, ir bus statoma atominė elektrinė.

S. Kirijenkos žodžiais, projektas suderintas su Europos Sąjunga ir yra jos „sertifikuotas“. „Kaliningrado sritis yra Europos viduryje, todėl bus taikomos griežčiausios saugumo normos“, – sakė jis.

Balandžio 16 d. buvo pasirašyta Kaliningrado srities ir valstybinės kompanijos „Rosatom“ sutartis,  numatanti branduolinės jėgainės statybą Kaliningrado srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Vieno energijos bloko įrengimo kaina  – 2 milijardai eurų, infrastruktūrai bus skirta dar 5 milijardai. Statybų trukmė numatyta 5 metams, o infrastruktūros įrengimui – dar apie dvejus metus.

Sutartyje numatyta statyti 2 energetinių blokų atominę elektrinę – po 1150 mWt  galingumo abejuose blokuose.

„Dabartinės šiluminės elektrinės netenkina Kaliningrado srities poreikių dėl dujų deficito. Energijos trūkumas dar padidės 2009 metais uždarius Ignalinos AE.  Akivaizdu, kad Rusijai dujas naudingiau eksportuoti, nei naudoti vidaus rinkoje. Šiuo metu iškeltas visuotinis valstybinis uždavinys – atsisakyti dujų.“ – sako  Rusijos Federacijos tarybos atominės energetikos pakomitečio pirmininkas Grigorijus Naginskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio investuotojams bu suteikta iki 49 proc. būsimos elektrinės akcijų. Tai pirmas atvejis Rusijoje, kurioje iki šiol 100 proc. atominių elektrinių nuosavybės priklausydavo Rusijai.

Lietuvos europarlamentaras, Europos energetikos komiteto narys Šarūnas Birutis „Balsui.lt" pareiškė, kad ši žinia jam yra naujiena. „Rusai paprastai su Europos Sąjunga nieko nederina, jie galėjo derinti su „Tatena" arba „Foratum" agentūromis. Gali būti, kad ši informacija tėra ketinimai, kaip kad ir Lenkijos atveju." 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų