REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį patvirtino Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo pasiūlytą teisininko Algimanto Urmono kandidatūrą vadovauti Liustracijos komisijai.

REKLAMA
REKLAMA

Komisijos pirmininką turi paskirti VSD vadovas Povilas Malakauskas, tačiau prieš tai reikėjo gauti NSGK pritarimą.

REKLAMA

Į komisijos pirmininkus pasiūlytas 66-erių A.Urmonas yra Mykolo Romerio universiteto (MRU) teisės fakulteto Administracinės teisės ir proceso katedros vedėjas. Teisės studijas jis yra baigęs Vilniaus universitete (VU), aspirantūrą - trečiosios pakopos studijas - neakivaizdžiai baigė Prokuratūros institute Maskvoje.

A.Urmono kandidatūrai Seimo komitete buvo pritarta tik iš trečio karto, nes socialdemokratų atstovai, kurie buvo įpareigoti prieš balsuojant gauti frakcijos leidimą, ankstesniuose balsavimuose nedalyvavo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak VSD vadovo P.Malakausko, pagrindinis kriterijus renkantis komisijos pirmininką buvo teisininko išsilavinimas, nes liustracijos procesas esąs labiau teisinis, o ne politinis-moralinis, ir teismuose dažnai reikia įrodinėti, jog vienas ar kitas asmuo bendradarbiavo su buvusiomis SSRS spectarnybomis.

NSGK prieš kelias savaites pritarė A.Urmono ir buvusios tremtinės Jūratės Marcinkeviečienės kandidatūroms į Liustracijos komisiją. Tai reiškia, kad komisija dabar galės dirbti pilna sudėtimi, joje vėl dirbs 5 nariai.

A.Urmoną į komisiją siūlė VSD, o J.Marcinkevičienę - Lietuvos gyventojų ir rezistencijos tyrimo centras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be naujųjų narių, komisijoje dar dirba Generalinės prokuratūros deleguota prokurorė Rita Vaitekūnienė, VSD atstovas Vytas Lengvenis bei Gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro pasiūlytas komisijos senbuvis, teisininkas Petras Ragauskas.

Pagal įstatymą, į komisijos narius vieną kandidatą siūlo Generalinė prokuratūra, po du - VSD ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Pastaruoju metu Liustracijos komisija negalėjo realiai vykdyti savo veiklos, nes ankstesnė sudėtis iškriko, o nauja nebuvo suformuota.

REKLAMA

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, komisija veikia visuomeniniais pagrindais. Politikai bandė įtvirtinti pataisas, kad komisijos veikla būtų finansuojama iš biudžeto, tačiau prezidentas dėl įvairių trūkumų vetavo vadinamojo Liustracijos įstatymo naują versiją, todėl ir komisijos finansavimo pertvarka atidėta.

Liustracijos komisija iš turimų duomenų vertina asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS spectarnybomis, veiklą, o nustatytu laiku neprisipažinusių asmenų pavardes skelbia viešai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų