REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjos dukra pretenduoja tapti pirmąja Vilniaus apygardos teismo teisėja, į šias pareigas patekusia tiesiai iš teisėjo patarėjos vietos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigia „Lietuvos žinios“, prezidentas Valdas Adamkus kovą paprašė Teisėjų tarybos patarimo dėl nė dienos teisėja nedirbusios G.Ambrasaitės-Balynienės skyrimo Vilniaus apygardos teismo teisėja. Tačiau kovą posėdžiavusi taryba, pritarusi dėl kitų dešimties prezidento pasirinktų kandidatų, dėl G.Ambrasaitės-Balynienės nepareiškė savo nuomonės. Pasak Teisėjų tarybos pirmininkės Laimos Garnelienės, pretendentė į teisėjas atsiuntė prašymą atidėti jos klausimo svarstymą, kadangi ji negali dalyvauti posėdyje.

REKLAMA

G.Ambrasaitės-Balynienės darbo istorija apskritai skiriasi nuo jos bendraamžių. Dar besimokydama Vilniaus universiteto Teisės fakultete, studentė buvo įdarbinta motinos D.Ambrasienės įkurtoje advokatų kontoroje „Regija“, kur dirbo vos metus. 1999 metais D.Ambrasienei tapus Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėja, jos dukra 2000 metais tapo Lietuvos apeliacinio teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko Virgilijaus Valančiaus patarėja.

REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausiojo teismo tinklalapyje LŽ surado keturias bylas, kuriose D.Ambrasienė 1999 metais dalyvavo nagrinėjant skundus dėl V.Valančiaus priimtų sprendimų.

Dukrai pradėjus dirbti V.Valančiaus patarėja, motina nebeteisėjavo G.Ambrasaitės viršininko išnagrinėtose bylose.

Dirbdama G.Ambrasaitė studijavo M.Romerio universitete civilinį procesą, apgynė daktaro disertaciją. Beveik tuo pačiu metu D.Ambrasienė šiame universitete vadovavo Teisės fakulteto Civilinės ir komercinės teisės katedrai, dabar yra šios katedros docentė. Nuo 2003 metų teisėjos dukra - to paties fakulteto Civilinio proceso katedros lektorė, vėliau docentė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2002 metais V.Valančiui tapus Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo pirmininku, darbą pakeitė ir G.Ambrasaitė. V.Valančiaus patarėja LVAT ji dirba iki šiol.

LŽ pasiteiravo prezidento patarėjos Aušros Rauličkytės, kodėl prezidentas iš netrumpo pretendentų būrio į Vilniaus apygardos teismą pasirinko G.Ambrasaitę. „Ji yra mokslininkė, apgynusi daktaro disertaciją, o darbas apeliaciniame ir administraciniame teismuose patarėja suteikė papildomų pliusų, - paaiškino A.Rauličkytė. - Pretendentų reitingų sąraše ji yra pirma.“

REKLAMA

Tačiau G.Ambrasaitės pirmumas gana simbolinis - teisės krypties socialinių mokslų daktarų, pretenduojančių į laisvas Vilniaus apygardos teismo teisėjų vietas, sąraše tik dvi pavardės. Antras šiame sąraše - Konstitucinio Teismo Teisės departamento vadovas, G.Ambrasaitės bendraamžis Ernestas Spruogis, nuo pernai metų nesėkmingai bandęs tapti apygardos teismo teisėju. Jam tai pavyko tik šiemet, kai mokslų daktarai pradėti registruoti į atskirą eilę.

Kitame sąraše į Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjus, E.Spruogis yra pirmas, o G.Ambrasaitė-Balynienė - ketvirta.

Ar dėsningi sutapimai pretendentės į teisėjus biografijoje privers Teisėjų tarybos narius atidžiau įvertinti jos galimybę dirbti ir būti nepriklausoma teisėja?



Rūta Skatikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų