REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybos tinklų darbuotojų profesinės sąjungos pamažu virsta masiniu reiškiniu. Tikėtina, kad bus įkurta ir nacionalinė profsąjunga, sujungsianti visus šio sektoriaus darbuotojus.

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungos jau susikūrusios prekybos tinkluose „Iki“ ir „Rimi“, o ateityje tokių ketinimų galima sulaukti ir iš kitų prekybos tinklų darbuotojų. Profsąjungų atstovai viliasi, kad pavyks sukurti didžiausią ir galingiausią profsąjungą šalyje.

REKLAMA

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas profsąjungų kūrimąsi prekybos tinkluose vertina teigiamai.  Anot jo, anksčiau buvo nenoriai leidžiama kurti profesines sąjungas ir darbdaviai net imdavosi represijų, o dabar padėtis keičiasi.

Įkūrus tokias organizacijas, darbuotojus stengiamasi apginti teisinėmis priemonėmis, kovojama prieš neteisėtus atleidimus, už tinkamą darbo užmokestį, lengvatas ir pan. Kaip pavyzdį A.Černiauskas pateikė pedagogų atvejį.

REKLAMA
REKLAMA

„Respublika“ primena, kad „Iki“ tinkle įkūrus profsąjungą netrukus buvo atleista viena jos iniciatorių. Profsąjungos vadovai mano, kad tai susidorojimas už organizacinę veiklą, tačiau „Iki“ atstovai tai neigia tvirtindami, kad darbuotoja atleista dėl kitų priežasčių.

LPSK vadovo teigimu, jei profsąjungos prekybos tinkluose steigsis sėkmingai, bus galvojama apie vieningos darbuotojų organizacijos steigimą. Esą ji galėtų virsti net didžiausia profsąjunga šalyje.

„Tik didelė organizacija gali atstovauti savo darbuotojams tinkamu lygmeniu. Kol kas dar neaišku, kada konkrečiai bus įsteigta visą (mažmeninės prekybos sektorių - red. past.) jungianti profsąjunga.  Pavyzdžiui, „Rimi“ profsąjungos tikslas - regionuose kurti tam tikras profesines sąjungas ir paskui susivienyti šalies mastu“ - teigė A.Černiauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apytiksliais duomenimis, didžiuosiuose prekybos tinkluose Lietuvoje šiuo metu iš viso dirba apie 28 tūkst. darbuotojų: „Maxima“ tinkle Lietuvoje - apie 16 400 žmonių, „Rimi“ - apie 3200, „Norfoje“ - apie 4500, o „Iki“ prekybos tinkle Lietuvoje ir Latvijoje iš viso dirba 8100 žmonių.

Neseniai prekybos tinkle „Rimi“ susikūrusi profsąjunga nustebino tinklo vadovus, mat apie tokios organizacijos steigimą jie sužinojo tik iš žiniasklaidos.

„Kad įsikūrė profsąjunga, sužinojome iš žurnalistų. Su mumis patys profsąjungų steigėjai dar nesusisiekė ir nieko apie juos nežinome.  Jie į mus dar nesikreipė, bet pagal įstatymą turėtų, taigi laukiame.  Nežinome, ko iš jų tikėtis - ar per pirmąjį susitikimą jie tik prisistatys, ar pateiks kokius nors reikalavimus,“ - „Respublikai“ sakė „Rimi“ atstovė spaudai Rasa Juodkienė.

Kad prekybos tinkle „Iki“ susikūrė profsąjunga, vadovai taip pat sužinojo tik iš žiniasklaidos, nes patys steigėjai apie tai esą nepranešė.

„Norfos“ tinklas kol kas taip pat nepateikia jokių žinių apie kuriamą profsąjungą, kaip ir daugiausia darbuotojų turintis „Maxima“ tinklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų