REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Vyriausybės priežiūros komitetas pritarė „Leo LT“  dokumentų steigimo projektui. Šiandienos popietę jam turėtų pritarti ir Vyriausybė, portalui „Balsas.lt“ teigė premjero patarėjas Saulius Spėčius.

REKLAMA
REKLAMA

Jei derybos su „NDX“ energijos atstovais neužsitęs, tikimasi, jog Nacionalinis investuotojas gali būti įsteigtas jau kitą savaitę.

REKLAMA

Tuo tarpu dar praėjusią savaitę buvo pasigirdę nuogąstavimai dėl užsitęsusio „Leo LT“ steigimo ir galimų finansavimo sunkumų, mat akcinių bendrovių įstatymo nuostatos sieja dividendų mokėjimą su gegužės pirma diena. Tuo tarpu pirminiame „Leo LT“ finansavimo variante buvo planuojama, jog pradinės lėšos bus surinktos iš trijų jo dukterinių įmonių – „Rytų skirstomųjų tinklų“, VST bei „Lietuvos energijos“ dividendų. Kadangi įmonė dar neįkurta, dividendai bus pervesti dabartiniams įmonių akcininkams – vyriausybei bei „NDX energijai“.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau S. Spėčius nebuvo linkęs situacijos dramatizuoti. „Tai nėra unikali situacija. Tai – techninis klausimas, kurį tikrai įmanoma išspręsti“, – sakė patarėjas.

Pasak jo, nacionalinio investuotojo kūrimo darbai vyksta taip intensyviai, kaip tik gali vykti. Kadangi procesas sudėtingas – nieko keista, jog jie įstrigo. Tačiau čia patarėjas nebuvo linkęs įžvelgti sąmoningo stabdymo.

Jis paneigė gandus, jog projektas žlugdomas dėl Ūkio ministerijos specialistų pasipriešinimo. „Čia greičiau tam tikra mūsų institucijų darbo tvarka. Projektas didelis, svarbus, jame įtraukti dar ir privatūs partneriai. Todėl darbai ir užsitęsė“, – sakė S. Spėčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis stebėjosi penkiolikos parlamentarų iniciatyva  kreiptis į generalinį prokurorą dėl nacionalinio investuotojo į atominę elektrinę „Leo LT“ sukūrimo bei prašymo kreiptis į teismą dėl leidimo stabdyti šį sandorį. Tokio pasiūlymo iniciatorius Kęstutis Čilinskas teigė, jog sandoris dėl „Leo LT“ kūrimo pažeidžia Lietuvos Konstituciją. „Remiantis ja negali būti taip, kad pirma susitaria pareigūnai, o paskui kuriamas įstatymas. Toks projektas, kaip perduoti sistemos dalį – „Leo LT“, nėra niekas kitas kaip Lietuvos energetikos sistemos tinklų perdavimas“, – piktinosi parlamentaras, teigdamas, kad Nacionalinis investuotojas neturi nieko bendra su elektrinės statyba.

Tokį žingsnį S. Spėčius įvertino kaip neadekvatų tiek teisine, tiek politine prasme. „Mane iš tikrųjų ir stebina, kad keliamas triukšmas dėl sandorio, kurio dar šiuo metu nėra. Niekas dar nieko nepasirašė“, – stebėjosi jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų