REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą įžengė viena didžiausių energetikos bendrovių Baltijos šalyse – „Lumen Balticum“. Estijos energetikos bendrovės „Eesti Energia“ antrinė bendrovė tieks elektros energiją atviroje Lietuvos energetikos rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Bendradarbiauja su „Lietuvos energija“

Pasak „Lumen Balticum“ projektų vadovo Tado Adomaičio, vienas pagrindinių  bendrovės tikslų – pasidalyti su reguliuojančiomis ir sprendžiamosiomis institucijomis „Eesti Energia“ grupės sukaupta patirtimi, veikiant kitose elektros rinkose – Estijoje, Latvijoje bei Suomijoje, ir prisidėti prie atviros elektros energijos rinkos plėtros Lietuvoje.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvos energetikos rinkoje veikia AB „Lietuvos energija“, „Vakarų skirstomieji tinklai“ ir „Rytų skirstomieji tinklai“, „Lumen Balticum“ bendradarbiauja kartu su „Lietuvos energija“.

„Ji yra mūsų partnerė, kadangi ji veikia kaip rinkos operatorė ir atlieka perdavimo sistemos operatoriaus funkcijas“, – sakė T. Adomaitis.

Pastebėtina, kad „Eesti Energia“ (motininė „Lumen Balticum“ bendrovė), „Lietuvos energija“ ir „Latvenergo“ sujungė jėgas taip pat ir naujos atominės jėgainės statybos projektui Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Negali pasirinkti elektros energijos tiekėjo

Kuo daugiau elektros energijos tiekėjų rinkoje, tuo daugiau galimybių Lietuvos vartotojams pasirinkti energijos tiekėją, gauti geresnes sąlygas ir paslaugas. Tačiau „Lumen Balticum“ projektų vadovo teigimu, šiuo metu vartotojai negali visiškai laisvai pasirinkti elektros energijos tiekėjo. Jų pasirinkimo laisvę riboja kai kurios iki šiol Lietuvos energetikos rinkoje egzistuojančios diskriminuojančios sąlygos.

„Atėjome tam, kad išspręstume šias problemas“, – kilniais tikslais su Verslosavaite.lt skaitytojais dalijosi T. Adomaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateityje – laisvė rinktis

Pasikeitus situacijai, vartotojas galės laisvai pasirinkti tiekėją ir jo siūlomas kainas. Kaip tai padaryti? Elektros tiekimo procesas iš esmės nesikeičia – vartotojas toliau naudojasi elektros energijos tinklų perdavimo paslaugomis, tik elektros energiją tiekia kitas tiekėjas. Kol kas to padaryti neįmanoma, kadangi dabartinis elektros energijos rinkos reglamentavimas apriboja tam tikrus vartotojų veiksmus.

Apie tai, kaip seksis įsitvirtinti Lietuvos energetikos rinkoje, projektų vadovas nesiryžta kalbėti.

REKLAMA

„Esame apgalvoję keletą scenarijų, bet sunku numatyti tolesnius elektros energijos rinkos reguliavimo ir teisės aktų pakeitimus, todėl nenorime spėlioti, kada bus galutinai sukurta konkurencinė aplinka“, - sakė T. Adomaitis.

Reikalingi rinkos reguliavimo pakeitimai

Ar tikrai Lietuvoje vyraus laisva elektros energija paaiškės tada, kai bus atkreiptas reguliuojančiųjų institucijų dėmesys į būtiniausius elektros energijos rinkos reguliavimo pakeitimus, kurie paspartintų atviros elektros energijos rinkos principų įgyvendinimą ir užtikrintų vartotojams didžiausią elektros energijos tiekėjų pasirinkimo galimybę.

Projektų vadovo Tado Adomaičio teigimu „dar daug turi būti nuveikta, kad būtų sukurta laisvoji elektros energijos rinka, tokia, kokios siekia Europos Sąjunga“.

Rimgailė Masiulytė  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų