REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 24 dieną Senovės Olimpijoje (Graikija) uždegta olimpinė ugnis sunkiai skinasi kelią iki Kinijos, kur rugpjūčio aštuntąją prasidėsolimpinės žaidynės. Kitą mėnesį šioje protestų trikdomoje estafetėje dalyvaus ir du Lietuvos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu kol kas vienintelis vietą šių metų olimpiadoje jau užsitikrinęs klaipėdietis sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas apie galimą žaidynių boikotą nenori net girdėti.

REKLAMA

Incidentai - kasdien

Pagal išankstinį planą, deglas su olimpine ugnimi iki žaidynių sostinės Pekino turi nukeliauti 137 kilometrus per dvidešimties pasaulio šalių teritorijas.

Tačiau jau per ugnies uždegimo ceremoniją prasidėjo Tibeto žmonių teisių gynėjų protestai su raginimais boikotuoti Kinijos olimpines žaidynes dėl šios šalies valdžios vykdomos politikos Tibete.

Įvairių incidentų per ugnies kelionę sulaukiama kone kasdien. Todėl imamasi papildomų priemonių. Fakelo nešimo ceremonija jau tapo ne švente, o didžiuliu apsaugos tarnybų rūpesčiu.

REKLAMA
REKLAMA

Į Kiniją vyks ramūs

Žinia, gegužės pradžioje olimpinio deglo estafetėje Kinijoje dalyvaus ir du Lietuvos atstovai - kūno kultūros mokytojas, Radviliškio Lizdeikos gimnazijos direktorius Jonas Varkulevičius ir olimpinių žaidynių rėmėjos „Samsung Electronics“ partnerės bendrovės „AG Group“ generalinis direktorius Tomas Giedrius Jarmalavičius.

Vakar fakelo nešėjų iš Lietuvos pasiteiravome, ar jie nebijo galimų diversijų Kinijoje.

J. Varkulevičius „Vakarų ekspresui“ sakė: „Į Kiniją per Maskvą išskrendu gegužės 2 dieną. Deglą su ugnimi nešiu gegužės penktąją. Sportininkai - ne menininkai. Sportuojantys žmonės turi tvirtą charakterį. Tikrai nieko nebijau. Manau, kad per šį politikavimą yra perlenkiama lazda.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

T. Jarmalavičius taip pat sakė nieko nebijąs: „Daug kartų lankiausi Kinijoje. Tai saugi šalis. Todėl neabejoju, kad kinai imsis visų saugumo priemonių, užtikrinančių deglo nešėjų ir apskritai visų olimpiečių saugumą. Todėl gegužės pradžioje į Kiniją vyksiu ramus.“

Nedalyvaus, nes neplanavo

Tuo tarpu Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Žakas Rogas trečiadienį oficialiai prisipažino, kad ugnies estafetę lydintys neramumai ir politikavimas įstūmė olimpinį judėjimą į didelę krizę.

Nemažai šalių vadovų jau pareiškė apie savo apsisprendimą nedalyvauti Pekino olimpinių žaidynių atidaryme.

REKLAMA

Ketvirtadienį savo poziciją dėl žmonių teisių pažeidimų Tibete išsakė ir Europos Sąjungos parlamentas. Jo priimtoje rezoliucijoje ES šalys raginamos laikytis bendros politikos šiuo klausimu. Anot parlamento, jei Kinijos valdžia neatnaujins dialogo su Dalailama, ES ir jos šalių lyderiai turi aptarti galimybę nedalyvauti Pekino olimpinių žaidynių atidaryme.

Tuo tarpu Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas, kalbėdamas per televiziją, buvo lakoniškas: „Aš tikrai į Kiniją nevyksiu, nes ir neplanavau to daryti.“

„Kiekvienas dirbkim savo darbą“

Sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas teigia, kad, kai sportas yra painiojamas su politika, tai yra labai blogai. „Būtų dar blogiau, jei prasidėtų apskritai olimpinių žaidynių boikotas“, - įsitikinęs sportininkas.

REKLAMA

„Ketverius metus sportininkai ruošiasi olimpiadai ir galbūt turi paskutinį šansą laimėti medalį. Na, o keliais politikų mostais ši galimybė atimama. Tegul politikai politikuoja, o sportininkai - sportuoja. Kiekvienas dirbkim savo darbą. Manau, kad mes, sportininkai, Kinijoje tikrai būsim saugūs“, - mano jis.

Algirdas AURUŠKEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų