REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija sako, jog pasipiktino JAV įstatymų leidėjų rezoliucija, kurioje raginama nutraukti griežtas priemones Tibete, o vienas kinų laikraštis susiejo „al Qaeda“ su numanomų sąmokslu atakuoti Pekino olimpiadą.

REKLAMA
REKLAMA

JAV Atstovų Rūmų rezoliucijoje Kinija raginama pradėti realų dialogą su Dalai Lama, nutraukti griežtas priemones prieš smurto nesiimančius tibetiečių protestuotojus ir kultūrines represijas šiame Himalajų regione.

REKLAMA

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Jiang Yu sakė, kad jos vyriausybė „labai piktinasi ir griežtai nepritaria“ tai trečiadienį priimtai rezoliucijai, kurią parėmė ir JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, pranešė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pasak Jiang Yu, JAV įstatymų leidėjai vietoje to turėtų pykti ant to, ką Pekinas vadina Dalai Lamos klika. Kinija šią „kliką“ kaltina dėl kovo 14-osios kruvinų riaušių Tibeto sostinėje Lhasoje ir vėlesnių protestų tibetiečių gyvenamuose regionuose.

„Tai juoda painiojimas su balta. Tai tam tikrų JAV Atstovų Rūmų narių piktavališkumas - ne tik kad nepasmerkti šių atakų, daužymo, plėšimo ir padeginėjimų Lhasoje, ... bet ir nukreipti ietis į Kinijos vyriausybę ir liaudį“, - sakė Jiang Yu.

REKLAMA
REKLAMA

Tremtyje gyvenantis Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama atmetė teiginius, kad smurtą suorganizavo jis, o Vakarų vyriausybės paragino Kiniją užmegzti taikinamuosius kontaktus.

Tačiau Kinija dar labiau akcentavo prarają tarp skirtingų nuomonių Tibeto klausimu - ji pareiškė, kad nepriklausomybės siekiančios grupės susijungė su musulmonų uigūrų kovotojais, siekiančiais nepriklausomo „Rytų Turkestano“ Kinijos šiaurės vakarų Sindziango regione.

Kinų pareigūnai ketvirtadienį paskelbė sužlugdę sąmokslus grobti užsieniečius ir vykdyti mirtininkų išpuolius per rugpjūtį įvyksiančią Pekino olimpiadą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija Sindziange sulaikė 45 įtariamuosius, konfiskavo sprogmenų bei ginklų ir išardė dvi teroristų grupes, kurios siekė sužlugdyti olimpines žaidynes, sakė vienas Visuomenės saugumo ministerijos pareigūnas.

Pekino remiamas Honkongo laikraštis „Wen Wei Po“ rašė, kad uigūrų ekstremistai rengdamiesi per olimpiadą vykdyti išpuolius slapta bendravo su tremtyje veikiančiu Tibeto jaunimo kongresu ir net „al Qaeda“.

„Ir „al Qaeda“, ir Rytų Turkestano islamo judėjimas, ir Tibeto jaunimo kongresas planuoja paversti Pekino olimpines žaidynes teroro išpuolių taikiniu ir stiprino sąmokslą ir bendradarbiavimą“, - rašo laikraštis.

REKLAMA

Visos šias grupes toleruojančios Vakarų šalys rizikuoja „katastrofa visiems“, teigiama straipsnyje.

Jame nurodoma, kad Tibeto jaunimo kongresas, kuris siekia regiono nepriklausomybės, yra teroristinė organizacija ir „tapo Dalai klikos jėgos centru“.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos yra sakiusios, kad Kinijos vyriausybė suvokiamą teroro grėsmę, kurią uigūrų išeivių grupės neigia, naudoja griežtai politinei ir religinei kontrolei Sindziange pateisinti.

Tibeto jaunimo kongreso atstovas Delyje Konchokas Yangphelas sakė, kad tas „Wen Wei Po“ pranešimas yra absurdiškas.

„Stengiamės laikytis nesmurtinių (priemonių) ir demonstracijų ir smurto nesiėmėme“, - telefonu sakė atstovas.

Tačiau, pasak jo, organizacija negali atmesti smurto Tibete tikimybės, „jei žmones privers kinų smurtas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų