REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netaisomas Liustracijos įstatymas Lietuvai gali kainuoti brangiai

Bylą prieš Lietuvą Strasbūre laimėję buvę KGB bendradarbiai reikalauja šimtatūkstantinės žalos atlyginimo už tai, kad Lietuva iki šiol nepanaikino apribojimų dirbti privačiame sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš beveik 4 m. Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) prieš Lietuvą laimėję ir jau iš valstybės gavę po daugiau nei 40 tūkst. litų kompensacijų, buvę KGB kadriniai darbuotojai dabar jau Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo prašo priteisti iš valdžios dėl jos neveiklumo turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą.

REKLAMA

Kaip praneša LTV „Panorama“, buvęs generalinės prokuratūros prokuroras Kęstutis Džiautas prašo 100 tūkst. neturtinės žalos atlyginimo, o Juozas Sidabras, atleistas iš Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos, - 750 tūkst. turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

EŽTT dar 2004 m. įpareigojo Lietuvą ištaisyti Liustracijos įstatymo nuostatas, draudžiančias dirbti ne tik kai kuriose valstybės įstaigose, bet ir privačiose bendrovėse. Abu buvę KGB darbuotojai teigia ne tik esantys diskriminuojami, bet ir negalintys rasti darbo.

REKLAMA
REKLAMA

K. Džiautas neatmetė galimybės ir dar kartą kreiptis į Strasbūro teismą, kadangi Lietuva iki šiol pažeidžia jo teises.

Vyriausybei atstovaujantys Teisingumo ministerijos atstovai siūlo K. Džiauto ir J. Sidabro ieškinius atmesti – esą kaltinimai dėl neveiklumo yra nepagrįsti.  Jie teigia, kad EŽTT laiko, per kurį reikia pataisyti teisės aktus, nenurodė, o įstatymus dar tik žadama keisti.

Nuosprendį byloje ketinama skelbti kitą savaitę.

„Balsas.lt“ skelbė, jog kovo 11-ąją viešėdamas Lietuvoje EŽTT pirmininkas Jeanas Paulis Costa ragino Lietuvos parlamentarus skubiau taisyti vadinamąjį Liustracijos įstatymą, kuriuo buvusiems KGB darbuotojams ir bendradarbiams buvo nustatyti apribojimai darbui privačiose įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadinamajame Liustracijos įstatyme, kuris buvo priimtas 1999 metais, buvo nustatyti darbo apribojimai KGB kadriniams darbuotojams ir bendradarbiams - jiems buvo draudžiama įsidarbinti valstybės tarnyboje ir užimti vadovaujančias pareigas privačiose įmonėse, tačiau pastarąjį draudimą EŽTT 2004 metais įvertino kaip neproporcingą.

Pernai seimūnams nepavyko priimti reikiamų įstatymo pataisų, nes nesugebėta įveikti prezidento Valdo Adamkaus veto. Trintis tarp parlamentarų ir šalies vadovo kilo todėl, kad įgyvendinant Strasbūro teismo reikalavimus, kuriais buvusiems sovietų saugumiečiams leidžiama imtis privataus verslo, kartu norėta teisės aktą papildyti ir įvesti darbo apribojimus trečiajai grupei - KGB rezervo karininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų