REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas nusprendė, kad mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomo Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) vadovybė turėtų dirbti taip, kaip jai liepiama, o ne taip, kaip ji pati nori. Iki šiol LRT vadovybei už blogą darbą nebuvo numatyta jokia atsakomybė. Ateityje - bus, - praneša dienraštis „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Nesiskaito su Seimu

Seimas iki šiol dar nėra pritaręs ne tik 2006-ųjų, bet ir 2005-ųjų LRT ataskaitai. Pagrindinis - Švietimo, mokslo ir kultūros - komitetas konstatavo, kad LRT nevykdo įstatymuose numatytos funkcijos - neteikia pirmenybės nacionalinei kultūrai, informacinėms, pažintinėms, šviečiamosioms, analitinėms ir panašaus pobūdžio laidoms. Komitetas siūlo Seimui ataskaitoms nepritarti. Toks neigiamas projektas parlamente bus pateiktas šiandien.

REKLAMA

Iškart po ataskaitų svarstymo Seimui bus pateiktas ir kitas projektas, numatantis griežtą atsakomybę aplaidžiai dirbančiai LRT vadovybei. Projekte dėstoma: jei Seimas nepritaria LRT veiklos ataskaitai, LRT taryba per 5 dienas privalo atsistatydinti. Nauja suformuota taryba per mėnesį privalo atleisti LRT generalinį direktorių ir skirti naują. Tad vos tik pradėjęs eiti naujas pareigas Audrius Siaurusevičius gali greitai išlėkti iš LRT vadovo posto.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindiniai priekaištai LRT - nacionalinio transliuotojo laidos pasidarė komercinės, politizuotos, nevykdo numatytos misijos. Be to, LRT taryba pasijuto visiškai nepriklausoma. Net savo komiteto posėdžiuose tai pajutome. Pavyzdžiui, nurodėme nenaikinti žinių laidos rusų kalba. Panaikino. Nurodėme nenaikinti LRT orkestro ir net numatėme tam papildomą finansavimą. Panaikino“, - piktinosi Seimo Švietimo, kultūros ir mokslo komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas.



Svarbesni už karalienę

Projektą, griežtinantį LRT vadovybės atsakomybę, Seime pristatysiantis parlamentaras Julius Veselka paaiškino, kad jų kantrybės taurę perpildė LRT tarybos pirmininko Romo Pakalnio ir buvusio generalinio direktoriaus Kęstučio Petrauskio visiškas nesiskaitymas su įstatymų leidėjais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl projektą ir pasirašė net 52 Seimo nariai. Pakalnis ir Petrauskis save laikė aukštesniais už Anglijos karalienę. Atėję į Seimą jie šaipydavosi: vis tiek mums nieko negalite padaryti. Mat net jei LRT ir nevykdo nurodymų, nėra jokių svertų priversti tarybą tai daryti“, - pažymėjo J.Veselka.

Net nepasiaiškina

Parlamentaras Bronius Bradauskas piktinasi, kad LRT vadovai su juo elgiasi lyg ne su parlamentaru. „Jau dvejus metus iš eilės nepatvirtiname LRT ataskaitų, nes jos blogos. Ir ką? Nieko. Už tai jokia atsakomybė niekam nenumatyta, todėl reikia ją numatyti“, - paaiškino B.Bradauskas.

REKLAMA

Pasak parlamentaro, baisiausia, kad LRT vadovai net nesiteikia nei jam, nei kitiems Seimo nariams pasiaiškinti. „Kiek kartų sakyta, kokių laidų trūksta, kokių per daug, kad nepropaguojama aplinkosauga. Kiek kartų dėl to užklausėme tarybą ir generalinį direktorių. Net atsakyti į tai jie nesiteikia“, - niršo B.Bradauskas.



Nėra protingų

LRT tarybos pirmininkas Romas Pakalnis Seimui teisintis nė neketina, nes nemato ten protingų žmonių. „Mūsų ataskaitoms Seimas nepritaria, nes jų nė neskaito. O dėl priekaištų, kad mes visiškai nesiskaitome, pasakysiu: nėra su kuo ten skaitytis, nėra su kuo diskutuoti. Ir aš nė nesiruošiu su jais diskutuoti“, - rėžė R.Pakalnis.

LRT tarybos pirmininkas neabejoja, kad su juo norima susidoroti. „Akivaizdu, kad nori politiškai susidoroti. Jei nepritars ataskaitai, LRT taryba privalės atsistatydinti. O nepritaria tik todėl, kad nepatinka. Man, pavyzdžiui, nepatinka, kad pavasaris vėluoja. Bet ar dėl to galima kaltinti pavasarį?“ - stebėjosi R.Pakalnis.



Danas Nagelė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų