REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelį metų Kaune, skirtingai nei Vilniuje ar Klaipėdoje gyvenamųjų namų statyba buvo apmirusi. Tačiau per keletą pastarųjų metų situacija smarkiai pasikeitė.  

REKLAMA
REKLAMA

Statomi ne tik individualūs gyvenamieji namai, bet ir atskiri jų kvartalai, taip pat daugiabučiai namai, verslo centrai, restauruojami didieji miesto viešbučiai.

REKLAMA

Laisvės alėją nokautavo „Akropolis“

Vienas iš svarbiausių miesto investicinių projektų – miesto urbanistinio, kultūrinio ir semantinio simbolio – Laisvės alėjos rekonstrukcija. Šiuo metu pagrindinė miesto pėsčiųjų gatvė merdi. Iš Laisvės alėjos į pirkėjus viliojančius prekybos centrus „Mega“, „Akropolis“, „Savas“ ir kt. išsikelia vis daugiau prekybininkų. Miesto centrinei gatvei didžiulį smūgį kirto į rinką žengęs „Akropolis“, pritraukęs didžiąją dalį potencialių pirkėjų. NT rinkos ekspertų nuomone, Laisvės alėja turėtų tapti miesto traukos objektu, prestižine vieta, kurioje telktųsi prabangios parduotuvės, viliojančios turistus, prabangios maitinimo įstaigos ir pasilinksminimo vietos.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pastačius požeminę automobilių stovėjimo aikštelę po Vienybės aikšte, tikimasi išspręsti transporto parkavimo miesto centre problemą.

Didelio visuomenės dėmesio sulaukia ir ne kartą žiniasklaidoje aprašytas Pramogų ir sporto rūmų Nemuno saloje projektas. Kartu su daugiafunkcinėmis Kauno arenos statybomis ketinama pertvarkyti Nemuno salą, o ateityje statyti tiltą iš salos į Žemąją Fredą.

Šiomis svarbiausiomis ir kitomis miesto pertvarkomis Kaunas siekia pritraukti daugiau investicijų ir taip sugrąžinti centrinei miesto daliai gyvybingumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvenamųjų namų statyba mieste įsibėgėjo kur kas greičiau nei logistikos centrai LEZ‘e ar Kaunui ypač svarbi sporto arena. Plačiau pakalbėkime apie keletą naujausių NT projektų Kaune.

Fredos miestelis

Vienas iš naujausių užbaigtų NT projektų – Fredos miestelis. Netoli miesto centro, ramioje vietoje esantis gyvenamųjų namų kvartalas ne tik didžiausias mieste, bet ir stebina vakarietiška aplinka.

Šią europietišką madą pademonstravo ir Kaune, Europos prospekte, pastatyto gyvenamųjų namų komplekso Fredos miestelio savininkai – visiškai įrengtus namus jie pristatė kaip pavyzdinę ekspoziciją. Tai vienas iš pirmųjų tokių bandymų mūsų šalyje.

REKLAMA

Gyvenamasis kvartalas Verkių gatvėje

Tai didžiausias naujas daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalas Kaune. Kompleksą sudarys vienuolika gyvenamųjų namų (penki – aštuonių aukštų, penki – šešiolikos aukštų namai ir vienas – dvidešimt trijų aukštų namas), kuriuose bus įrengta apie 900 modernių ir gerai suplanuotų bei lengvai transformuojamų butų.

Kad gyventojams būtų patogu, baigus vieno namo statybą, atitveriamas kiemas ir statomas kitas pastatas. Šiuo metu pastatytas pirmas aštuonių aukštų namas, statomi požeminiai garažai prie pirmo namo, baigiamas statyti antras aštuonių aukštų komplekso namas.

REKLAMA

 

Rugpjūčio mėnesį pradėtas statyti pirmas šešiolikos aukštų namas. Vėliausiai bus pastatytas nedidelis prekybos centras ir dvidešimt trijų aukštų namas, matomas iš tolo ir simbolizuojantis statybų pabaigą.

Puikiai išvystytas paslaugų sektorius sudarys sąlygas patogiam naujakurių gyvenimui. Netoli kvartalo įsikūręs vaikų darželis, vidurinė mokykla, prekybos centras, ligoninė. Toks infrastruktūros išdėstymas, kai visos reikalingiausios paslaugos sutelktos gana nedidelėje teritorijoje, leis žymiai sumažinti laiko sąnaudas, skiriamas kasdieniams buitiniams poreikiams tenkinti: kelias iki parduotuvės ar drabužių valyklos truks ne ilgiau kaip kelias minutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne daugiau teks gaišti ir einant parsivesti vaiką iš darželio. Netoli esanti vidurinė mokykla suteiks daugiau savarankiškumo mažiesiems kvartalo gyventojams – jie galės be suaugusiųjų priežiūros nueiti iki mokymo įstaigos ir grįžti namo, nes jiems nereikės pereiti gatvės. Didelis dėmesys bus skirtas ekologijai.

Daugumoje daugiaaukščių namų kiemų dėl vietos trūkumo mažai žalių zonų. Siekiant išspręsti šią problemą, automobilių įvažiavimas į kiemą ribojamas, o tarp namų bus žalios zonos apsodintos sodo medeliais.

REKLAMA

Raudona saulė

Centrinėje Kauno miesto dalyje, Žemuosiuose Šančiuose, A. Juozapavičiaus prospekte, naujam gyvenimui prikeliamas pirmasis Kauno karinis miestelis. Vietoj buvusių caro kareivinių formuojamas šiuolaikiškas gyvenamųjų namų kvartalas.

 

Raudona Saulė – tai XIX a. pabaigos pastatas, įtrauktas į kultūros paveldą, turintis urbanistinę, architektūrinę ir istorinę vertę. Šančių kareivinių rekonstrukcijos į daugiabutį gyvenamąjį namą metu bus siekiama išlaikyti autentišką architektūrą, išsaugoti ir atkurti pastato fasadą, o patalpas pritaikyti patogiam gyvenimui.

REKLAMA

Jaukumo naujakuriams suteiks dideli arkinės formos langai ir aukštos lubos, išsaugoti senojo mūro sienų ir skliautų fragmentai. Projektuojant gyvenamąsias erdves, didelis dėmesys skiriamas butų išplanavimui, siekiant suderinti funkcionalumą ir jaukumą. Gyventojų patogumui buvo perplanuotos laiptinės bei sukurta būsto pridėtinė vertė – įrengti vidiniai kiemeliai ir balkonai-terasos.

Smėliai

Puikiai išvystytame ir kauniečių pamėgtame miegamajame Šilainių rajone statomas daugiabučių namų kvartalas „Smėliai“.

Iki 2008 m. pabaigos Baltų prospekte bus pastatytas trijų devynaukščių namų kompleksas, šalia jo įrengtos požeminės ir antžeminės automobilių stovėjimo aikštelės, vaikų žaidimų vietos bei sutvarkyta aplinka. Šis kvartalas išskirtinis tuo, kad butai jame parduodami su pilna apdaila.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Daugiabučių kvartalo namai bus laisvai išdėstyti erdviame sklype. Pro vitrininius langus atsivers puiki Veršvos draustinio, senamiesčio, Nemuno panorama, kuri niekada nebus užstota, nes sklypas yra kraštinis. Šilainiai yra vienas švariausių ir ramiausių Kauno mikrorajonų – čia nėra pramonės, triukšmo ir didelės taršos.

Puikiai išvystyta Šilainių rajono infrastruktūra - privalumas ir jaunoms šeimoms, perkančioms pirmus namus, ir senjorams: čia didelis mokyklų, darželių, poliklinikų pasirinkimas, šalia kvartalo veikia net keletas prekybos centrų, turgavietė, patogus susisiekimas su bet kuria Kauno miesto vieta.

REKLAMA

Šių namų projektai yra puikiai įvertinti Klaipėdoje ir Druskininkuose.

Girios alėja

Šiek tiek atokiau, bet ne per toli nuo miesto centro, Romainių miško parke kuriamas jaukus mažaaukščių namų gyvenamasis kvartalas „Girios alėja“.

3,4 ha. Sklype bus pastatyta šešiolika 3-4 aukštų gyvenamųjų namų, kuriuose apsigyvens 400 šeimų, vertinančių ramų gyvenimą gamtoje. Namų architektūra pasižymi nuosaikumu, funkcionalumu, darna su gamta.

Girios Alėja – pirmas kvartalas Kaune, kuriame itin didelis dėmesys skiriamas aplinkai sutvarkyti. Sukurtas landšafto projektas „Keturi metų laikai“. Kiekviename 4 namų kvartalėlyje bus pasodinti metų laiką – pavasarį, vasarą, rudenį ar žiemą, atspindintys augalai, numatyti mažosios architektūros elementai, lauko šviestuvai, dangos.

REKLAMA

Vaikams kvartale suprojektuotos net 7 erdvios žaidimų aikštelės, o miške bus įrengtas parkas laisvalaikiui ir aktyviam sportui. Aplink niekas nedrums kvartalo ramybės, nes daugiau nėra galimybių statyboms.

Žalia sala

Žalia sala – unikalus projektas, kuriame šiuolaikiška architektūra įsilieja į ramų gamtos prieglobstį.

 

Pati vietovė sukelia jaukumo įspūdį – nedidelis kvartalas, apsuptas vandens ir žalumos. Mažaaukščių namų privalumas – butuose įrengtos saunos. Visai netoli – Lampėdžių pliažai.

Vaidoto vilos

Panemunės šilo parke statomos dvi dailios Vaidoto vilos. Keturių aukštų namai apjuosti šimtamečiu pušynu pasižymi gamtos kontekste derančia nuosaikia architektūra. Vaidoto vilas iš turtingos žalumos išskiria fasadui naudojamas natūraliai rausvos molio spalvos klinkeris. Namus puošia dideli vitrininiai langai, į vidų įtraukti erdvūs balkonai.

REKLAMA
REKLAMA

 

Pastatų konstrukciniai sprendiniai leidžia butų išplanavimus ir dydžius koreguoti pagal individualų poreikį. Yra galimybės didinti suprojektuotų butų erdvę juos jungiant per vieną ar per du aukštus.Visa Vaidoto vilų teritorija aptverta siekiant sukurti jų gyventojams ypatingą saugumą ir privatumą.

Projektas pradėtas įgyvendinti praėjusių metų lapkritį, o užbaigti jį žadama šių metų rugsėjo pabaigoje.

Aleksoto vilos

Įsimintinas garsia istorine praeitimi, menančia Napoleono žygius, visus žavintis Botanikos sodu, Aleksotas po truputį skleidžia savo žiedus naujais statiniais ir tampa vis gražesniu ir populiaresniu rajonu Kaune.

Įgyvendinant projektą, naudojamos vokiškos medžiagos, vadovaujamasi vokiškais statybų reikalavimais. „Aleksoto vilos“ – tai pirmas Lietuvoje mažaaukščių, vokiško tipo, gyvenamų namų kvartalas. Jį sudarys penkios vilos, kurių kiekviena turės savo, priklausomai nuo to, į kurią pusę ji „atsigręžusi“, pavadinimą: „Jiesios“, „Birutės“, „Seniavos“, „Fredos“, „Akacijų“ vila. Pastatai sklype išdėstyti taip, kad neužstotų vieni kitiems vaizdo pro langus.

 

Vilas projektavo vokiečių ir lietuvių architektai, kurie įdėjo daug kūrybinių pastangų, suliedami vokišką kokybę ir lietuvišką jaukumą į stilingą ir gražų naująjį projektą. Kvartalas turės saugią požeminę automobilių stovėjimo aikštelę su automatiniais vartais ir išėjimais į kiekvieną vilą; aptvertoje kvartalo teritorijoje automobiliai nevažinės, tačiau atvykę svečiai turės galimybę savo automobilius palikti aikštelėje, įrengtoje šalia įėjimo į kvartalą.

REKLAMA

Kvartalo statybai pasirinkta rami, erdvi vieta, esanti atokiau nuo Veiverių plento ir Europos prospekto šurmulio bei mašinų ūžesio, toli nuo pramonės objektų.



Bitininkų kvartalas

 

Bitininkų g. kvartale suprojektuoti ir statomi keturi trijų aukštų su mansarda daugiabučiai gyvenamieji namai. Po visais pastatais suprojektuota bendra požeminė 128-ų vietų automobilių stovėjimo aikštelė.

Partizanų daugiabučiai

Du daugiabučiai statomi Dainavos mikrorajone. Netoli Savanorių ir V. Krėvės prospektų iškilsiantys namai pasižymi patogia vieta susisiekti. Arti viešojo transporto stotelės. Du kilometrai iki autostrados Kaunas-Klaipėda. Šalia naujųjų namų – prekybos centras „Savas“, vidurinė mokykla. Iki Kalniečių parko vos 300 m., iki poliklinikos – 200 m. Daugiabučiai pastatyti toliau nuo gatvių, kitų namų apsuptyje. Namų gyventojai, įsikūrę viršutiniuose aukštuose, galės mėgautis atsiveriančia Kauno panorama.




Abiejuose daugiabučiuose iš viso bus įrengti 64 butai. Pasiūloje esančių butų bendri plotai yra nuo 53,14 iki 79,43 kv. m. Namų viršutiniuose aukštuose įrengiami „Penthouse“ tipo butai su terasomis. Šių butų bendri plotai yra nuo 102 iki 121 kv. m., terasų plotai nuo 30 iki 45,46 kv. m. Visi butai parduodami su pilna apdaila. Iki namų pridavimo valstybinei komisijai yra galimybė pasirinkti iš kelių apdailos variantų.

REKLAMA

Veršvos slėnio miestelis

Kauno miesto pakraštyje, šalia žaliojo Veršvos slėnio, pradėtas statyti 132 butų bei apartamentų kvartalas. Statomo miestelio gyvenamieji pastatai bus trijų aukštų, todėl Šilainiuose estetiškai įsilies tarp aukštesnių daugiabučių bei kitapus iškilusių mažaaukščių namų.

Naująjį kvartalą sudaro keturi korpusai. Tik spalviniais sprendimais besiskiriantys kvartalo „A“, „B“ ir „C“ korpusai sudarys ažūrinę pastatų liniją. Lygiagrečiai suprojektuotas ketvirtasis „D“ korpusas derės su pirmaisiais trimis tiek fasado apdailos medžiagomis, tiek architektūra. Svarbiu kvartalo akcentu taps stiklas – jo išorinėse pastatų pusėse itin daug. Fasadus dengs struktūrinis tinkas bei klinkerio plytelės.

Kvartalo architektai projektuodami atsižvelgė į potencialius įvairių socialinių grupių gyventojus. Suprojektuoti 57–150 kv. m. butai tiks ir gausioms, ir mažoms šeimoms. Penkiolika butų bus galima pritaikyti fizinę negalią turintiems žmonėms. Ieškantiems įspūdingo ir erdvaus būsto projekto autoriai pasiūlys į vakarus orientuotus butus per du aukštus. Juose suplanuotos skirtingais kampais pasuktos individualios terasos, kad šeimininkams nestigtų privatumo. Pirmų aukštų butų privalumas – jaukūs nuosavi kiemeliai. Vaizdai į Veršvių draustinio slėnį atsivers pro visuose butuose įrengtus 5 kamerų plastikinius bešvinius langus.

REKLAMA

Daugiabučių aplinka bus sutvarkyta bei apšviesta. Šaligatvių dangai pasirinktos raudonos betoninės trinkelės, plotai tarp šaligatvių ir pastatų bus užsėti.

Statoma ir pavienių daugiabučių namų

Pristatėme beveik visus naujausius daugiabučių namų kvartalus Kauno mieste. Daug statoma ir pavienių namų, dažniausiai įspraustų miegamuosiuose miesto rajonuose.

Naujos statybos pavieniai daugiabučiai namai dygsta Taikos pr. („Lyra“), V. Krėvės pr., („Korio namas“). „Ąžuolas“ – Žemaičių plente, „Centro namas“ – prestižinėje K. Donelaičio g., „Mažoji Dainava“ – Partizanų g., „Cappucino“ir „Žaliakalnio pasažas“ – Savanorių pr., „Šančių krantas“ – vaizdingoje Nemuno pakrantėje, Žemųjų Šančių rajone ir keletas kitų.

Pavieniai gyvenamieji namai savo kokybe nenusileidžia kvartalų namams, tačiau pavienių namų kaimynystėje stūkso dažniausiai sovietiniai namai, o kvartalų namus supa šiuolaikiškai sutvarkyta aplinka. Kaip patrauklūs investuotojams nurodomi Kauno regionai – Fredos miestelis, teritorija aplink Čiurlionio tiltą, Vilijampolė ir Žemųjų Šančių mikrorajonas.

Kaunas plėsis

Gyvenamųjų namų plėtros galimybės palankios ir už miesto ribų. Strateginės kryptys: Kauno pietinės dalies bei priemiesčių plėtra. Numatomas NT projektų vystymas Marijampolės ir Babtų kryptimis, rekreacinės zonos su jachtklubais kursis Arlaviškėse. Kauno marių regioniniame parke laukiami poilsinių gyvenviečių, individualių namų statytojai.

REKLAMA

Karmėlavoje, kuri jau tapo logistikos centru, ateityje telksis miesto pramoninė dalis. Nauji gyvenamųjų namų kvartalai statomi Jonučiuose, Vaišvydavoje, Raudondvaryje, Noreikiškėse, Domeikavoje, Karmėlavoje, Ramučiuose.

Geografinė miesto padėtis, atverianti kelius į kitus šalies miestus bei kaimynines valstybes skatina vystyti transporto infrastruktūros projektus. Jau įgyvendinamas susidėvėjusio Vilijampolės tilto per Nerį rekonstrukcijos techninis projektas. Užsakyta Kėdainių tilto per Nemuną studija. Pastačius šį tiltą būtų išspręsta Senamiesčio ir Centro aplenkimo problema bei strategiškai svarbus ryšys su „Via Baltica“ magistrale. Planuojamas Kauno miesto Pietrytinis aplinkelis, kuris turėtų pagerinti ne tik susisiekimą su Vakarų šalimis, bet ir rajono ekologinę būklę.

Dar vienas ambicingas projektas, kurį palaiko miesto savivaldybė – Kauno tarptautinis upių uostas. Uostas įsikurtų dešiniajame Nemuno krante, Vilijampolės rajone, netoli muzikinio klubo „Combo“.

Jei miesto valdžiai ir privačiam sektoriui pavyks suderinti interesus ir sėkmingai žengti darnios miesto plėtros link, galėsime didžiuotis Vidurio Lietuvoje įsikūrusiu polifunkciniu, ekologišku, raiškios struktūros miestu, kuriame gyvenamoji aplinka dera su verslo, poilsio zonomis, kuriame išsaugota istorinė aplinka bei žaliosios miesto zonos, su aikštėmis, krantinėmis, funkcionaliomis gatvėmis ir gerai organizuotu eismu.

Vismantas Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų