REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsistatydino švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė.

Premjeras Gediminas Kirkilas pirmadienį sakė dar nepasisprendęs, ar pareiškimą patenkinti.

„Pareiškimą jau turiu, dar galvoju“, - po žurnalistams teigė premjeras. Pasak jo, dėl pasitraukimo R.Žakaitienė apsisprendė asmeniškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Daug kam sunku dirbti, įskaitant ir mane, šioje Vyriausybėje. Žmonės visi turi savo ribas“, - opozicinių partijų spaudimą valdantiesiems apibūdino premjeras, teigiantis, kad ministrė neturinti pagrindo trauktis, o jai reiškiami priekaištai esą tik siekis susirinkti politinių dividendų prieš rinkimus. Premjero teigimu, dar neaišku, kam atitektų R.Žakaitienės postas, jei jis patenkintų jos atsistatydinimo prašymą.

REKLAMA

Pati R.Žakaitienė teigia pasitraukianti dėl Seime svarstomų sprendimų. Esą Seimas, svarstantis siūlymus mokytojų atlyginimus kelti labiau, nei numato Ilgalaikė mokytojų atlyginimų kėlimo programa, provokuoja tolesnius neramumus švietimo sistemoje.

„Seimas iniciavo papildomus žingsnius, kad patenkintų mokytojų reikalavimus, tačiau projektas, kuris rytoj gali būti vienas iš priimtų, - provokuojantis tolimesnius neramumus švietimo sistemoje, numatantis tokias lėšas, kurių Vyriausybė nebus pajėgi surasti, įpareigojantis peržiūrėti biudžetą liepą, kas atrodo irgi nerealu, nes yra prisiimtas fiskalinės drausmės įstatymas“, - sakė R.Žakaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji taip pat teigia nenorinti būti atsakinga už tai, kas gali būti po balandžio 12-osios, kai profesinės sąjungos renkasi į suvažiavimą.

„Manau, kad teisingas bus sprendimas trauktis iš ministrės posto“, - sakė R.Žakaitienė, kuri viliasi, kad toks žingsnis „tam tikras įtampas gali sumažinti“.

R. Žakaitienės atsistatydinimą taip pakomentavo Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius: „Tai dėsningas, nors gerokai pavėluotas žingsnis, nes įsisenėjusios švietimo sistemos problemos iki šiol nebuvo sprendžiamos, o švietimiečių bendruomenė nesulaukdavo deramo atstovavimo Vyriausybėje. Naujo ministro veiklą pirmiausia vertinsime pagal tai, ar bus sugebėta pastebimai padidinti mokytojų atlyginimus dar šių metų pavasarį”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šįryt, pasigirdus gandams apie ministrės sprendimą, politikai buvo nekalbūs - Seimo švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Virginijus Domarkas portalui „Balsas.lt“  tvirtino, jog girdėjęs apie galimą R. Žakaitienės atsistatydinimą. Tačiau plačiau komentuoti jis teigė nenorintis.

Tuo tarpu prezidento Valdo Adamkaus patarėja Nerija Putinaitė portalui „Balsas.lt“ teigė, kad joks teikimas dėl atstatydinimo nei iš premjero, nei iš ministrės prezidentūros nepasiekė. „Jūs turbūt žinote daugiau už mus“, - teigė ji portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA

Opozicinės Tėvynės sąjungos atstovas, Seimo narys Julius Dautartas, dirbantis parlamento Švietimo ir mokslo komitete, portalui „Balsas.lt“ siūlė palaukti oficialių pareiškimų. „Kad ministrei gali būti nelengva - suprantu. Juk finansinius, mokytojų atlyginimų klausimus sprendžia visa vyriausybė. Jos veiklą mūsų partija yra įvertinusi kritiškai. Tenka tiesiog sutikti su daugelio mokytojų išsakytais priekaištais, o ar ji tikrai atsistatydins - nežinau“, - sakė J. Dautartas.

R. Žakaitienė nebuvo populiari ministrė - pedagogai ją kaltino arogancija ir jų reikalavimų nesiklausymu. Pasak jų, būtent dėl ministrės neveiklumo strigo švietimo reforma, nebuvo priimami ryžtingi sprendimai dėl mokytojų atlyginimų.

REKLAMA

Didelį visuomenės nepasitenkinimą sukėlė ministrės sprendimas mokytojų streikų įkarštyje išvykti slidinėti.

R. Žakaitienė būtų jau ketvirtoji atsistatydinusi G. Kirkilo kabineto ministrė. 2007-ųjų gegužę finansų ministro poste Zigmantą Balčytį pakeitė Rimantas Šadžius, gruodį vietoj Raimondo Šukio ministru paskirtas Regimantas Čiupaila. Metų pradžioje vadovavimą Aplinkos apsaugos ministerijai iš Arūno Kundroto perėmė Artūras Paulauskas.

Praėjusių metų pabaigoje ministrę jau bandyta nuversti. Interpeliaciją, kaltindami ją neveiklumu, nesugebėjimu spręsti švietimo problemų, mokytojų apgaudinėjimu tuomet reiškė frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ deputatai ir parėmė nemažai kitų parlamentarų. Už interpeliaciją R. Žakaitienei tuomet iš 69 dalyvavusiųjų balsavo 66 Seimo nariai. Prieš tai dėl „Alitos“ privatizavimo švietimo ir mokslo ministrę drauge su dar trimis kabineto nariais mėgino atstatydinti „darbiečiai“.

Pagal Lietuvos Konstituciją, norint atstatydinti ministrą, Seimas turi pusės visų parlamentarų balsų dauguma pareikšti nepasitikėjimą. Tam reikia bent 71 Seimo nario pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų