REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rekordiškai atpigęs JAV doleris privertė Lietuvos verslininkus, eksportuojančius į užsienį, persvarstyti sutartis ir pirmenybę teikti eurams. Bet jeigu taip pat pradės elgtis prekes lietuviams parduodantys tiekėjai, kainos Lietuvoje gali staigiai išaugti.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, jog kinams, iki šiol žaliavas ir gaminius pardavinėjusiems už dolerius - europinė valiuta jau tapo patrauklesnė. Vienas doleris lygus vienam eurui - tokį kursą Kinijos tiekėjai vis dažniau pasiūlo Lietuvos verslininkams. Rusijos tiekėjai irgi prabilo apie atsiskaitymo valiutos keitimą, pirmadienį rašo „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

„Kinai svarsto galimybę pereiti prie eurų. Natūralu, kad perėjus prie eurų, aprangos ir avalynės kainos išaugtų“, - teigė bendrovės „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskytė. Anot jos, kiniškos prekės pastaraisiais metais kiekvieną sezoną pabrangdavo 5-10 proc, tačiau jei kainos būtų perskaičiuojamos eurais, prekės pabrangtų dar labiau.

Į JAV savo produkciją eksportuojančios įmonės „Švyturys-Utenos alus“ eksporto vadovas Raimundas Laurikėnas teigė, kad bendrovė eksporto valiuta nuo 2004 metų pasirinko eurą, todėl JAV dolerio svyravimą junta minimaliai.

REKLAMA
REKLAMA

„Litą susiejus su euru ir kritus doleriui, mūsų eksportas anapus Atlanto sunyko per metus. Esant tokiam dolerio ir euro kursui, atnaujinti prekybos su Amerika neįmanoma. Mūsų skaičiavimais, apie tai galėtume galvoti tik tuomet, jei doleris kainuotų bent 3 litus“, - teigė „Rokiškio sūriui“ priklausančio „Rokiškio pieno“ vadovas Dalius Trumpa.

Tuo tarpu Kauno aliuminio lydymo bendrovė „Baltical“ tikisi išlošti iš kritusio dolerio kurso. Įmonė šiemet planuoja pradėti importuoti žaliavą iš JAV. Beveik visą savo produkciją eksportuojanti „Baltical“ tiek Azijos šalims, tiek ir Amerikai parduoda už eurus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų