REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį ir šeštadienį į Didžiąją Britaniją susirinkę centro kairiųjų lyderiai iš daugelio pasaulio valstybių mėgina nuodugniai apsvarstyti būdus, kaip reformuoti pasaulio institucijas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas rengia dviejų dienų konferenciją į šiaurės vakarus nuo Londono esančiame Votfordo mieste, joje dalyvauja apie 20 valstybių lyderių ir tarptautinių organizacijų, tokių kaip Europos Sąjunga bei Tarptautinis valiutos fondas (TVF), vadovai.

REKLAMA

Šioje konferencijoje Lietuvai atstovauja ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Esminė susitikimo mintis yra „visaapimanti globalizacija: visuotinės gerovės skatinimas“, jos dalyviai penktadienį praleido „Pažangaus valdymo“ konferencijoje, kurioje buvo diskutuojama apie ekonominius bei socialinius pokyčius, klimato kaitą, skurdą, tarptautinę plėtrą, tarptautinių institucijų reformas.

Konferencijoje, be kitų lyderių, dalyvauja Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Thabo Mbeki, Australijos ministras pirmininkas Kevinas Ruddas ir buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas.

REKLAMA
REKLAMA

ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana, Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadovas Pascalis Lamy, nacionaliniai lyderiai iš Čilės, Kipro, Ganos, Italijos, Liberijos, Lietuvos, Naujosios Zelandijos, Norvegijos ir Slovakijos taip pat yra dalyvių sąraše, kurį paskelbė G.Browno tarnyba.

G.Brownas konferencijoje pabrėžė tarptautinių institucijų, tokių kaip Pasaulio bankas ar TVF, reformų svarbą mėginant įveikti pasaulio finansų nestabilumo, terorizmo ir klimato kaitos problemas.

„Mes turime suteikti naują pavidalą mūsų tarptautinėms taisyklėms ir tarptautinėms institucijoms, o tą galima padaryti tik tarptautiniu lygiu, - sakė jis. - Mums tenkantis iššūkis yra sukurti tikrai globalią visuomenę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, „absoliučiai aišku, kad ta nacionalinė priežiūra, kurią turime, yra neadekvati ir mums reikia pasaulinio susitarimo“.

Britų spauda skeptiškai atsiliepia apie šį „vangų renginį“. Britų dienraštis „The Daily Telegraph“ rašo: „Politikoje egzistuoja ciklai, ir dabar mes artėjame prie laikotarpio, kai tiek čia, tiek ir užsienyje, prisidengusi žodžiu „pažangus“, visų reikalų kontrolę mėgina perimti valstybė... šiuo laikotarpiu mes neišvengiamai išgirsime reikalavimų užbaigti šią vyriausybinės visažinystės erą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų