REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ginče dėl tarptautinį skandalą sukėlusių statybų Vilniaus centre – nauji įrodymai. Sostinės savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ tvirtina turinti medžiagos, liudijančios, kad Mindaugo apartamentai nepastatyti ant tariamos žydų kapinių teritorijos. Architektus pasiekė karo metu vokiečių lakūno daryta degančio Vilniaus nuotrauka. Istorijos institutas nuotrauką vadina niekine, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybės įmonė aiškina, kad specialistams išdidinus 1944-aisias vokiečių lakūno darytą nuotrauką ir nubraižius dabarties pastatus, matyti, kad aistrų tarptautiniu lygiu sukėlę Mindaugo apartamentai nepatenka į ginčijamą žydų kapinių teritoriją.

REKLAMA

Dalis šio sklypo 1831-aisiais Rusijos carinės valdžios buvo išpirkta iš žydų, o čia pastatyta tvirtovė.

Savivaldybės įmonė remiasi 1939-aisiais lenkų sudarytu šios teritorijos planu ir šiame esą taip pat matyti, kad dabartiniai apartamentai išdygo buvusio forto, o ne kapų teritorijoje.

„Tiek lenkiški planai, tiek ta nuotrauka rodo, kad toje vietoje buvo gynybinių griovių ir pylimų sistema, jog jau prieš 200 metų čia buvo daryti didžiuliai žemės kasimo darbai“, – teigia „Vilniaus plano“ vyr. architektas Mindaugas Pakalnis.

REKLAMA
REKLAMA

Istorijos instituto, kuris yra nurodęs, kad statybos vyksta ant žydų kapų, specialistai Vilniaus plano įrodymus vadina niekiniais.

„Ankstesni žemėlapiai parodo, kad dalis teritorijos įeina į žydų kapines. Tad šiaurinė dabartinio daugiabučio dalis patenka į kapinių teritoriją“, – tvirtina Lietuvos istorijos instituto Miestų tyrimo skyriaus vedėjas Gediminas Vaitkevičius.

Pasak Istorijos instituto, statant apartamentus neatlikti išsamūs archeologiniai tyrimai, pastato vietoje 1996-aisiais esą rasta dviejų žmonių kapavietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kilus nesutarimams, ar statybos vyksta ant XIX amžiaus viduryje uždarytų žydų kapinių, Vilniuje lankėsi žydų ekspertai, Jungtinių valstijų Atstovų rūmuose priimta rezoliucija smerkia statybas.

Vyriausybė dar vis derina, kaip išsiaiškinti žydų kapinių ribas. Tam bus atliekami geofiziniai tyrimai. Tuo metu Statybų priežiūros inspekcija Mindaugo apartamentus jau pripažino tinkamus naudoti.

Tomas Kavaliauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų