REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bei jos bendraminčių pastangos Bukarešte vykstančiame NATO viršūnių susitikime, padėjusios Gruzijai ir Ukrainai nelikti už Aljanso plėtros durų, parodė, kad „Vilniaus dešimtuko“ dvasia yra gyva, teigia Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Emanuelis Zingeris.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos prezidento iniciatyva susibūrusių bendraminčių dėka Rumunijos sostinėje ketvirtadienį buvo suformuluota NATO pozicija, numatanti galimybę jau šiemet pasiūlyti Ukrainai ir Gruzijai NATO Narystės veiksmų planą, kurį įvykdžiusios kandidatės tampa Aljanso narėmis.

REKLAMA

NATO lyderiai, spaudžiant Vokietijai, Prancūzijai ir dar kelioms Aljanso, narėms nusprendė dar nepasiūlyti šioms buvusioms sovietinėms respublikoms Narystės veiksmų plano, bet sutiko gruodį per NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą iš naujo įvertinti jų pažangą.

NATO lyderiai persigalvojo ir teiginį, kad Ukraina su Gruzija „kada nors galės būti“ pakeitė į „bus“ NATO narės būtent Po V. Adamkaus kalbos. LRT korespondentų iš Bukarešto teigimu, NATO šalių vadovus galėjo paveikti širdinga V. Adamkaus kalba, sustiprinta aštuoniais kumščiais į stalą.

REKLAMA
REKLAMA

„Gruzija ir Ukraina be galo laimingos, nes praktiškai tai pasako: jūs jau esate tos bendruomenės nariai, beliko išpildyti tas sąlygas, kurių reikalaujama. Mačiau daug daug, sakyčiau, laimingų veidų su didžia padėka“, – LTV „Panoramai“ šypsojosi V. Adamkus.

Po tokio posūkio šios organizacijos generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis Lietuvos prezidentą pavadinęs revoliucionieriumi.

„Generalinis sekretorius išeidamas ant peties padėjo ranką ir pasakė: visko žinau, bet kad Adamkus – revoliucionierius, ir su savo revoliucija gali laimėti – tai yra pirmas kartas“, – „Panoramai“ teigė Lietuvos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

E.Zingerio teigimu, „Vilniaus dešimtuko“ šalys Bukarešto forume dar kartą įrodė, kad jos netylės demokratinių valstybių saugios ateities užtikrinimo klausimais, nes tai yra vienintelis teisėtas atlygis pilietinės visuomenės keliu siekiančioms eiti tautoms.

Bukarešte vykęs susitikimas, anot E.Zingerio, yra itin reikšmingas, nes jis parodė, kad ši organizacija sugeba paremti demokratijos kelią besirenkančias valstybes.

„Jeigu įvyks tai, kas buvo įsipareigota Bukarešte, tai atrodys kaip iš dalies išmokta istorijos pamoka artėjančio Molotovo-Ribbentropo pakto septyniasdešimtmečio kontekste“, - rašoma Seimo nario pranešime.

REKLAMA

Pasak E.Zingerio, Lietuva jaučia didelę padėką JAV, Jungtinei Karalystei, Lenkijai, Danijai, Islandijai, Kanadai, kitoms NATO valstybėms, aktyviai dalyvavusioms paremiant Ukrainos ir Gruzijos ateities narystę Aljanse.

Kartu E.Zingeris negaili karčių žodžių Vokietijai ir kitoms šalims, sužlugdžiusioms Gruzijos ir Ukrainos viltis gauti NATO narystės veiksmų planą jau Bukarešte, teigdamas, kad „NATO ir ypač būsima ES architektūra saugumo klausimais negali būti patikėta šalims, kurios remiasi tik realpolitik doktrina“.

„Koks įmanomas ES ir NATO solidarumas ir tarpusavio pasitikėjimas, kai už energetinius mainus, esančius už šių organizacijų ribų, įkeičiamos valstybių pozicijos esminiais demokratinių vertybių klausimais? Ar tokį NATO dabar, o ateityje ir ES saugumą įsivaizduoja Vokietija ir kitos Ukrainą ir Gruziją neparėmusios valstybės-narės?“, - klausia parlamentaras.

Vadinamojo Vilniaus dešimtuko, kuris gimė 1999 metais Lietuvos sostinėje įvykusio dešimties Rytų ir Vidurio Europos valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime, pagrindinis tikslas buvo pokomunistinių Rytų ir Vidurio Europos valstybių priėmimas į NATO.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų