REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisijos (EK) Energetikos ir transporto direktorato generalinio direktoriaus pavaduotojas Dominique Ristori (Dominikas Ristori) pareiškė, jog Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbo pratęsimas nėra tinkamas būdas Europos Komisijai, tuo tarpu Lietuvos Vyriausybės derybininkas su EK Aleksandras Abišala teigė pokalbyje neišgirdęs, kad apie tai su Komisija nebus kalbama apskritai.

REKLAMA
REKLAMA

D. Ristori, ketvirtadienį susitikęs su ministru pirmininku Gediminu Kirkilu, žurnalistams kelis kartus pabrėžė, jog Lietuva uždaryti IAE iki 2009 metų pabaigos yra įsipareigojusi teisiškai.

REKLAMA

„Mes nesvarstome šio aspekto (2-ojo bloko darbo pratęsimo - BNS). Teisinis aspektas lieka atviras. Jei Lietuvoje bus sudėtinga ekonominė situacija, mes tą turėsime įvertinti, kad būtų užtikrintas energijos tiekimo saugumas, tačiau, mūsų nuomone, Ignalinos atominės jėgainės antrojo bloko darbo pratęsimas nėra tinkamas variantas“, - žurnalistams sakė D. Ristori.

A. Abišala tikino, kad Ignalinos AE teisinis klausimas yra komplikuotas, tačiau Lietuva neketina pažeidinėti sutarčių, o „reikia ieškoti išeičių“.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš bent neišgirdau pasakymo, kad kokios nors temos yra uždraustos. Mano supratimu, visos temos yra atviros, ir mes tai darysime. Aš negirdėjau, kad klausimas dėl Ignalinos jėgainės uždarymo nebus keliamas, nes buvo pasakyta, kad teisinė situacija aiški, jo (D. Ristori - BNS) nuomone, darbo pratęsimas nėra priimtinas, tai natūralu, bet aš neišgirdau, kad tai yra tabu. Mes kalbame apie tai, kad elektrinės antrojo bloko sustabdymas galėtų vykti kitokiu režimu, nei dabar numatyta, tai reiškia, ilgesniu režimu, nei kad iškart išjungiant, manau, kad tai yra visiškai svarstytinas ir branduoliniu požiūriu saugus procesas“, - aiškino A. Abišala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikime dalyvavęs G. Kirkilas pokalbio turinio nekomentavo, tačiau vėliau Seime pareiškė, jog pradėtos pirmosios konsultacijos su EK, „atrodo, yra pozityvios“.

„Dabar svarbu analizuoti ateities perspektyvas ir galimybes, siekti užtikrinti energetikos efektyvumą bei saugumą, taigi mes būsime pasirengę kalbėtis su jūsų Vyriausybe tam, kad aptartume įvairius skirtingus aspektus. Turime turėti galvoje ir energetikos taupymą, taigi svarbu modernizuoti dabartinius įrenginius ir taip pat siekti užbaigti dujų tiekimo užtikrinimo atominei jėgainei bei užtikrinti jungtis su Švedija ir Lenkija“, - kalbėjo D. Ristori.

Lietuva ES stojimo sutartyje yra įsipareigojusi uždaryti antrąjį IAE reaktorių 2009-ųjų pabaigoje. Pirmasis jėgainės reaktorius uždarytas 2004-ųjų gruodžio 31-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų