REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininku tapęs Česlovas Juršėnas neskuba keltis į pirmtako Viktoro Muntiano kabinetą, tačiau darbą kai kuriems šio komandos nariams jau pasiūlė. Apsaugininkai svarsto, kaip Č.Juršėną iškraustyti gyventi į Turniškes, o jis tikina iš daugiabučio Žirmūnuose niekur nesitrauksiąs.

REKLAMA
REKLAMA

Naujojo Seimo vadovo senojo darbo kabineto duris vakar rytą jau ženklino lentelė „Seimo pirmininkas Č.Juršėnas“, o ant netoli įsikūrusio buvusio parlamento pirmininko V.Muntiano buveinės puikavosi užrašas „Seimo narys V.Muntianas“.

REKLAMA

Iš pareigų savo noru atsistatydinęs V.Muntianas parlamento rūmuose buvo labai trumpai. „Č.Juršėnas neskubina manęs išsikraustyti, mudu susitikę dar aptarsime kai kuriuos klausimus, todėl daugiau neturiu ką pasakyti“, - LŽ telefonu pareiškė jis. V.Muntiano kabinetą, kurio greitai neteks, puošė raudonų rožių puokštės. Vieną jų kartu su nuotraukų, primenančių svarbiausias parlamento vadovo veiklos akimirkas, albumu atsisveikindami įteikė jo komandos nariai.



Laukia kabinetėlis

REKLAMA
REKLAMA

Buvusio Seimo pirmininko „teritorijoje“ buvo neįprastai ramu, po pietų čia neliko ir budinčių sekretorių. Sekretoriato darbuotojai krovėsi daiktus, tuštino stalčius ir lentynas. Kada asmeninius daiktus išsineš V.Muntianas, jie pasakyti negalėjo.

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, akivaizdu, kad iš prašmatnaus Seimo pirmininkui skirto kabineto paprastu parlamentaru tapusiam V.Muntianui teks kraustytis į nedidelį kabinetėlį. Tiesa, partijos kolega Algirdas Ivanauskas pasiūlė V.Muntianui užleisti savąjį - kur kas erdvesnį kabinetą. Ar šis pasinaudos tokiu kilniu siūlymu, kol kas neaišku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bent jau streso dėl gyvenamosios vietos V.Muntianui neteks patirti. Dvejus metus, kol vadovavo parlamentui, jis gyveno šalia esančiame Seimo viešbutyje. Greičiausiai liks čia ir iki kadencijos pabaigos. O štai prabangaus BMW automobilio, kuris ne kartą buvo pastebėtas viršijantis greitį, teks atsisakyti.

Įvykių verpetas

Naujojo Seimo pirmininko kabinete vakar virte virė darbas. Č.Juršėnas kvietėsi pasikalbėti kanceliarijos darbuotojus, kažką aiškinosi, tarėsi, davė nurodymus. „Jums tikrai nepavyks patekti pas pirmininką, mėginkite sugauti koridoriuje“, - perspėjo ilgametė Č.Juršėno patarėja Danutė Karaliūnienė. Iš tiesų pavyko - Č.Juršėnas sutiko pasikalbėti, kol LŽ lydėjo jį iki Seimo trečiųjų rūmų cokoliniame aukšte įsikūrusios kirpyklos.

REKLAMA

„Kol kas tikrai nesirengiu kraustytis iš savo kabineto. Jame praleidau beveik visą gyvenimą - jis tapo mano esybės dalimi“, - paklaustas, kada įsikurs pagal rangą derančiame kabinete, sakė Č.Juršėnas. Tačiau, ar taip savavališkai pasielgti jam bus leista, prisipažino nežinąs: „Aiškinsimės“.

Teigiama, kad Seimo kanceliarijos darbininkai, apžiūrėję dabartinį Č.Juršėno kabinetą ir pamatę, kiek ten turto - knygų, laikraščių, suvenyrų, garsioji karikatūrų paroda ir kt., juokavo, kad kraustynės užtruks kelis mėnesius. „Tris kartus buvau laikinasis ir du kartus - tikrasis Seimo pirmininkas, beveik visą laiką dirbau šiame kabinete“, - sakė parlamento vadovas. Č.Juršėnas neatmetė galimybės prašyti, kad jo darbo kabinetas būtų patikrintas. Tokią mintį subrandino viešas V.Muntiano spėjimas, kad jo kabinetas yra „kontroliuojamas“. Kaip teigė Č.Juršėnas, viešumas yra svarbu, bet kai imama slapta kažko ieškoti, „avansu įtariant, kad tu esi blogas“, gyventi darosi nejauku.

REKLAMA

Įpratęs dirbti vienas

Paklaustas, kaip sekasi formuoti patarėjų komandą, Č.Juršėnas tikino, kad ji pamažu buriama. Naujasis Seimo vadovas ketina pasikalbėti su kiekvienu V.Muntiano sekretoriato darbuotoju, kai kam bus pasiūlyta dirbti toliau. Pirmoji tokio kvietimo sulaukė V.Muntiano atstovė spaudai Juventa Mudėnienė, šias pareigas ėjusi pusę metų. Žinoma, visam sekretoriatui, anot Č.Juršėno, vadovaus „mano žmogus“. LŽ duomenimis, šis postas atiteks D.Karaliūnienei.

Naujasis Seimo pirmininkas neketina „apsikrauti“ patarėjais.

„Esu įpratęs dirbti vienas. Tačiau, žinoma, šioje situacijoje be patarėjų neišsiversiu“, - pripažino Č.Juršėnas. Jų ketinama ieškoti tiek Seime, tiek už jo ribų. Č.Juršėnas tikisi, kad suburti komandą jam pavyks per savaitę ar porą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kieno sveikinimas išrinkus į naująjį postą buvo mieliausias, Č.Juršėnas pasidžiaugė sulaukęs anūko - trečio kurso verslo vadybos studento skambučio. „Dažniausiai aš jam skambinu, šįkart - jis. Žinoma, labai palaikė ir žmona“, - sakė parlamento vadovas.

Turniškių kratosi

„Į Turniškes tikrai nesikraustysiu“, - LŽ tikino Č.Juršėnas, gyvenantis sovietmečiu prestižiniu laikytame sostinės daugiabutyje Šeimyniškių gatvėje. Prieš išsikraustydamas į valdžios rezervatu vadinamas Turniškes visai šalia gyveno ir premjeras Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktorius Raimundas Kairys LŽ sakė, kad daugiabutyje įsikūrusį asmenį saugoti kur kas sudėtingiau nei gyvenantį atskirame name. „Būtų idealu, jei Seimo pirmininkas gyventų Turniškėse. Saugoti būtų ir paprasčiau, ir pigiau“, - teigė R.Kairys.

Parlamento vadovui valstybinė rezidencija nepriklauso, tačiau apsaugininkai norėtų tai pakeisti. „Bandome derėtis dėl rezidencijos, tačiau kol kas šis klausimas kybo ore“, - pripažino VAD direktorius. Tačiau Turniškes administruojančios bendrovės „Tukompa“ vyriausiasis vadybininkas Vilmantas Jurevičius vakar LŽ teigė nieko negirdėjęs apie ketinimus Seimo pirmininką įkurdinti šalia prezidento ir premjero.

REKLAMA

R.Kairys tiesiai neatsakė, ar prie daugiabučio, kuriame gyvena Č.Juršėnas, bus statomas namelis apsaugininkams: „Sprendžiame, deriname“. Iki šiol VAD pareigūnai, saugodami daugiabutyje gyvenančius šalies vadovus, budėdavo automobiliuose. Tokią mašiną LŽ vakar pastebėjo Šeimyniškių gatvėje.

Gaus kompensacijas

Seimo Finansų departamento duomenimis, V.Muntiano atsistatydinimas valstybės biudžetui atsieis apie 50 tūkst. litų.

Seimo pirmininko sekretoriate dirbusiems politinio pasitikėjimo pareigūnams pagal įstatymą priklauso vieno mėnesio atlyginimo dydžio išeitinė kompensacija. V.Muntianas turėjo aštuonis politinio pasitikėjimo patarėjus ir padėjėjus. Išeitinė kompensacija jiems bus išmokėta net tuo atveju, jeigu juos į savo komandą pakvies naujasis parlamento vadovas. Tokia nuostata negalioja tik dviem patarėjams, nes jie į tarnybą priimti po to, kai 2007 metais pakeitus įstatymą išeitinės kompensacijos nutarta nemokėti, jeigu atleisti pareigūnai netrukus įsidarbina kitoje valstybės tarnybos vietoje.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų