REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Siekdami padidinti valstybės pajamas bei bendrojo vidaus produkto perskirstymo per biudžetą dalį, Seimo socialdemokratai siūlo 4 procentiniais punktais - nuo dabar galiojančių 15 proc. iki 19 proc. – didinti pelno mokestį.

REKLAMA
REKLAMA

Atitinkamą Pelno mokesčio įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate užregistravo socialdemokratų frakcijos nariai Vytautas Čepas, Irena Šiaulienė, Algirdas Sysas, Juozas Olekas.

REKLAMA

Jeigu Seimas pataisai pritartų, didesniu mokesčiu būtų apmokestinamas 2009 metų įmonių pelnas.

Viena projekto iniciatorių I. Šiaulienė teigė, jog toks mokestis padėtų surinkti daugiau lėšų į valstybės biudžetą.

„Kol pramonė atsigavo, buvo tendencija mažinti mokesčius. Tačiau dabar įmonių pelnai išaugo, o tuo pačiu socialinė atskirtis didėja, trūksta darbuotojų. Lietuvoje perskaitymas per biudžetą – vienas mažiausių tarp ES narių.“

REKLAMA
REKLAMA

Be to, I. Šiaulienė priminė, jog pažadėta didinti atlyginimus mokytojams ir socialiniams darbuotojams. Taigi tai būtų vienas iš būdų reikiamoms lėšoms gauti.

Tuo tarpu Laisvosios rinkos instituto vyresnysis ekspertas Giedrius Kadziauskas teigė, jog pelno mokesčio didinimas nebūtų naudingas nei Lietuvos ekonomikai, nei jos įmonėms, nei žmonėms – pasak jo, nors teigiama, jog pelno mokesčio pakėlimas guls ant įmonių pečių, jis vis tiek paveiktų verslą ir vartojimą, taip pasiekdamas ir vartotojus.

Jis stebėjosi, kad perskirstymą per biudžetą norima didinti tarsi tai būtų tikslas pats savaime. Pasak eksperto, turint omenyje, kad šių metų biudžetas yra trečdaliu didesnis nei pernai, vargu ar valstybei reikia papildomų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas I. Šiaulienės teiginį, kad Lietuvoje perskirstomos per biudžetą lėšos vienos mažiausių ES, G. Kadziauskas pastebėjo, kad šis matas neparodo, kaip efektyviai tos lėšos naudojamos. Kaip pavyzdžius ekspertas minėjo papildomą valstybės paramą žemės ūkiui, teikiamą greta gaunamos iš ES, didinamas lėšas užimtumo programoms, nors nedarbas rekordiškai mažas, tuščias vietas ministerijose, laikomas tik tam, kad už jas atitenkančios lėšos būtų perskirstytos kitiems darbuotojams. Todėl, pasak eksperto, iš kur paimti papildomų lėšų tikrai yra.

REKLAMA

G. Kadziauskas teigė besitikintis, kad pažadai didinti pelno mokestį  - socdemų pasiruošimas artėjantiems rinkimams, o ne rimtas ketinimas tą padaryti. Tačiau, pasak jo, dangstymasis mokytojų, medikų ar socialinių darbuotojų algomis – nuolatinis žaidimas. Tačiau politikai turėtų baigti žaisti mokesčių klausimais – kol jie galvoja, kad visada gali padidinti biudžetą didindami mokesčius, tol gali egzistuoti tokie valstybiniai poilsio namai kaip „Baltija“, kurių išlaikymas kainuoja nemažus pinigus.

Ekspertas pabrėžė, kad pelno mokesčio didinimas, kuomet konkurencingos šalys siekia jį mažinti, neprideda Lietuvai prestižo ir nuspėjamumo pasaulyje bei nepadeda pritraukti investicijų.

Tuo tarpu I. Šiaulienė, paklausta apie galimas neigiamas pasekmes investicijoms, sakė, kad kol kas jokie mokesčiai nedidinami, tai tik pasiūlymas, o kaip balansuoti – dar bus sprendžiama. Pasak jos, pelno mokestis jau buvo sumažintas, tačiau investuotojų nuo to nepadaugėję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų