REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

OMXV ir pasaulis, balandžio 3 d.

Šiandien prekyba VVPB nebuvo išskirtinė – bendra apyvarta siekė 4,2 mln. litų, sandorių buvo 648, o brangusių ir pigusių pozicijų santykis atitinkamai sudarė 15/8, pranešė „Finasta". OMXV indeksas per dieną padidėjo nežymiai - 0,43 proc. - ir prekybos pabaigoje buvo 468,46.

REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, investuotojų dėmesio nusipelno faktas, kad ilgesniu tapo Oficialusis prekybos sąrašas. Jį papildė įmonė AB „Agrowill Group” po neseniai pasibaigusio pirminio viešojo akcijų platinimo ( anglų IPO).

REKLAMA

Šiuo metu tai vienintelė kotiruojama žemės ūkio sektoriaus bendrovė Baltijos šalyse. Po neseniai vykusio pirminio viešojo akcijų platinimo (anglų k. - IPO) ketvirtadalis įmonės akcijų atiteko naujiems investuotojams, daugiausia investiciniams fondams iš Skandinavijos. Išplatinta emisija leido į įmonę pritraukti 33,89 mln. Lt. Tiesa, iš šios sumos dar reikia atimti platinimo kaštus. Sesijos apyvarta siekė beveik 0,5 mln. Lt, o akcijos kaina išliko nepakitusi nuo IPO platinimo metu nustatytų 5 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpai apibūdinant vakarykštę situaciją pasaulio finansų sektoriuje, galima teigti, kad bankų problemoms pabaigos vis dar nematyti, tačiau šviesa tunelio gale lyg ir švystelėjo. Daugelis populiariausių akcijų indeksų per dieną pakilo žymiai daugiau nei OMXV.

Antai JAV biržos indeksas Dow Jones padidėjo 3,1 proc., o S&P 500 - 3,6 proc. Kad tiek pašoktų JAV biržų indeksai per vieną sesiją – labai retas atvejis. Tai pati dinamiškiausia antrojo metų ketvirčio pradžia JAV biržose per paskutinius 70 metų. Investuotojai visgi patikėjo, kad realybė nėra tokia tragiška, kaip kad dar visai neseniai atrodė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir nors verslo aktyvumo pramonės sektoriuje indeksas (PMI), kurį skaičiuoja institutas ISM, vasarį siekęs 48,3 punkto, kovo mėnesį pakilo tik iki 48,6 punkto ir nesiekė augimą nuo nuosmukio skiriančios 50 punktų ribos, investuotojai šią žinią sutiko labai entuziastingai.

Anksčiau buvo prognozuota, kad šis rodiklis kovo mėnesį bus gerokai mažesnis ir sieks ne daugiau kaip 47,5 punkto. Teigiamos įtakos investuotojų nuotaikoms galėjo turėti ir JAV iždo sekretoriaus paskelbtas naujas finansinių institucijų priežiūros ir reguliavimo priemonių paketas.

REKLAMA

Vakarų Europos biržų indeksai šiandien taip pat beveik vieningai (išskyrus Olandijos (-0,02)) kyla aukštyn. Europos akcijų indeksas Dow Jones Stoxx 600 dienos bėgyje buvo šoktelėjęs net 0,5 proc. Atsiranda vis daugiau investuotojų, tikinčių, kad finansų sektoriui pavyks susitvarkyti su patirtais nuostoliais, o sustiprėjęs JAV doleris padidins bendrovių, eksportuojančių savo prekes į šį regioną, pelnus.

Nepaisant to, kad Pasaulio bankas (PB) sumažino ekonomikos augimo prognozes Pietryčių Azijos regiono šalims, visų jų pagrindiniai indeksai, išskyrus Indonezijos, prekybos sesiją baigė teigiamais pokyčiais. 2007 metų lapkritį PB prognozavo Pietryčių Azijos šalių ekonomikos augimą šiemet sieksiant 5,8 proc., dabar gi - 5,6 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų