REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė pritarė Baudžiamojo kodekso ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso kai kurių straipsnių pakeitimų ir papildymų projektams. Užtikrinantys geresnę autorių teisių apsaugą pakeitimai bus svarstomi Seime.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto nuostatos padės įgyvendinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2006-2008 m. programoje numatytą tikslą - sustiprins autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugą.

REKLAMA

Iki šiol baudžiamoji atsakomybė nebuvo pakankamai aiškiai atskirta nuo administracinės atsakomybės. Siekiant, kad už didesnius pažeidimus būtų nustatyta ne administracinė, o baudžiamoji atsakomybė, siūloma taikyti baudžiamąją atsakomybę už tą neleistiną veiklą, kuri vykdoma komerciniais tikslais. Nekomerciniais tikslais padarytų nusižengimų atvejais tebebus taikoma administracinė atsakomybė.

Baudžiamoji atsakomybė turėtų būti diferencijuojama pagal nusikaltimo mastus: kai bendra neteisėtų kopijų kaina viršija 250 MGL, nusikaltusiam numatoma bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų. Tais atvejais, kai neteisėtai siekiamo pelno suma mažesnė, bus taikomos įprastinės, iki šiol taikytos bausmės.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma nusikalstamos veikos komercinį mastą nustatyti ne tik pagal kūrinio teisėtų kopijų, kaip yra šiuo metu galiojančiame įstatyme, bet ir pagal kūrinio originalo mažmeninę kainą. Ypatingai tai aktualu taikant baudžiamąją atsakomybę už dailės kūrinių neteisėtą atgaminimą ir kopijų platinimą, kadangi didžioji dalis dailės kūrinių neturi teisėtų kopijų.

Įsigalėjus šiems pakeitimams bus labiau skatinama teisėtos intelektinės nuosavybės produkcijos komercinė apyvarta. Griežtesnės bausmės turėtų padėti Valstybei efektyviau kovoti su neteisėtu svetimos intelektinės nuosavybės eksploatavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų