REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO lyderiai trečiadienį stengsis įveikti nuomonių skirtumus dėl būsimų Gruzijos ir Ukrainos kandidatūrų ir sutelkti tarptautines pastangas Talibanui iš Afganistano išstumti.

REKLAMA
REKLAMA

Per tris dienas truksiantį viršūnių susitikimą Bukarešte, kuriame dalyvaus maždaug 60 valstybių ir vyriausybių vadovų, taip pat bus sprendžiama, ar pakviesti stoti tris naujas Balkanų valstybes. Be to, lyderiai įvertins stabilumą Kosove po jo nepriklausomybės paskelbimo.

REKLAMA

Šio didžiausio NATO susitikimo išvakarėse JAV prezidentas George‘as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) viešai išsakė savo poziciją pažadėdamas remti Gruziją ir Ukrainą, nors šių šalių narystei kategoriškai nepritaria Rusija.

Tačiau Prancūzijos premjeras Francois Fillonas (Fransua Fijonas) atmetė jų pastangas dėl narystės ir perspėjo, kad toks žingsnis gali kelti grėsmę jėgų pusiausvyrai Europoje. Jis paragino sąjungininkes užmegzti ryšius su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

„Nepritariame Gruzijos ir Ukrainos stojimui, nes manome, kad tai nėra geras atsakas į jėgų pusiausvyrą Europoje ir tarp Europos ir Rusijos“, - sakė jis.

Manoma, kad tam nepritaria beveik tuzinas NATO narių. Jos baiminasi, kad tų dviejų valstybių priartėjimas galėtų destabilizuoti, o ne stabilizuoti regioną. Gruzijai ir Ukrainai sustabdyti užtenka vos vieno „Ne“.

Tuo tarpu Albanija, Kroatija ir Makedonija jau atitinka visus stojimo į šį 26 narių Aljansą kriterijus, patvirtino pareigūnai ir diplomatai, tačiau Graikija yra pasirengusi vetuoti Makedoniją dėl ginčo jos pavadinimo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Makedonijos pavadinimas yra toks pats kaip ir šiaurinės Graikijos provincijos, todėl Atėnai baiminasi, jog jo pripažinimas reikš, kad ši Balkanų valstybė gali pretenduoti į Graikijos teritoriją.

Sąjungininkės tikisi padaryti pažangą dėl Afganistano - sutelkti tarptautinę paramą atstatymui ir, galbūt, gauti daugiau pažadų atsiųsti kariškių kovai su Talibano vadovaujamu sukilimu.

JAV gynybos sekretoriui Robertui Gatesui (Robertui Geitsui) pareikalavus NATO narių nusiųsti į Afganistaną daugiau kariškių, F.Fillonas paskelbė, kad Prancūzija galėtų papildomai nusiųsti „kelis šimtus“ karių, tačiau jų reikės kur kas daugiau.

Vadai ragino NATO vadovaujamas pajėgas Afganistane, kurias sudaro maždaug 47 tūkst. karių iš 40 valstybių, padidinti 10-čia tūkst. karių, ypač sustiprinant jas šalies pietuose ir rytuose prie Pakistano sienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų