REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Haruki Murakami. Į pietus nuo sienos, į vakarus nuo saulės. Vilnius, Baltos lankos, 2007,

Haruki Murakami. Kafka pakrantėje. Vilnius, Baltos lankos, 2007,

Haruki Murakami. Prisukamo paukščio kronikos. Vilnius, Baltos lankos, 2007 (2-asis leidimas)

REKLAMA
REKLAMA

Leidykla „Baltos lankos“ pernai išleido net tris bene žymiausio šiuolaikinio japonų rašytojo ir vertėjo Haruki Murakami (g. 1949) romanus - Į pietus nuo sienos, į vakarus nuo saulės“ (1992) bei „Kafka pakrantėje“ (2002) „Prisukamo paukščio kronikos“ (1997). H.Murakami kūryba Lietuvos skaitytojams jau gerai pažįstama – iš viso išleistos aštuonios jo knygos (pirmoji – „Avies medžioklė“ – 2003 m.). Beje, tik dvi iš atuonių rašytojo knygų („Žmogaus avies kalėdos“, 2005 m. ir „Į pietus nuo sienos, į vakarus nuo saulės“, 2007 m.) verstos į japonų kalbos.

REKLAMA

Rašytojo, kuris daugelio kritikų įvardijamas kaip potencialus Nobelio premijos laureatas ir yra gavęs kelias prestižines premijas, kūryba abejingų nepalieka. Tiesa, kai kurie labiau akademiniai kūrėjai ar literatūros kritikai H.Murakami knygas vadina „popsu“. Tačiau įsigilinus į jas, matome, jog tai – naujo žanro kūriniai. Daugelis rašytojo romanų – didelės apimties, gana sudėtingi (nors persiskaito greitai kaip lengvi detektyviniai romanai), juose postmodernistiškai susipina įvairūs stiliai, šiuolaikinės Japonijos kasdienybė, erotika, fantastika (ar net greičiau fantasmagorija), džiazas ir kitokia muzika, pvz. „The Beatles“, Natas King Cole‘as, W.A.Mozartas, G.A.Rossinis ir kt.  

REKLAMA
REKLAMA

Beje, H.Murakamis – budistų vienuolio anūkas.

Romane „Į pietus nuo sienos, į vakarus nuo saulės“ – dar vienas nenuspėjamas siužetas: dar vaikystėje mylėjęs bendraklasę, Hadžime sutinka ją po 24 metų, ir lietingo vakaro fone skambant džiazui skleidžiasi judviejų meilės istorija. Tačiau tampa neaišku – gal mylimoji Šimamoto tėra šmėkla?

„Kafka pakrantėje“ , apdovanotas (įdomus sutapimas) Franzo Kafkos premija, įvertintas ir Pasaulio fantastios premija, kalbama apie paprastą vaikiną,. vardu Kafka, kuris nežinia kodėl nuspredžia klajoti ir traukia į neaišku kodėl pasirinktą Takamatsu miestą. Kafkos gyvenimas virsta labirintą, pilną mistiškų įvykių ir erotikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prisukamo paukščio kronikos“, vadinamos geriausiu H.Murakami kūriniu, išgarsinusiu jį visame pasaulyje, - dar vienas storas (beveik 700 p.) tomas, kuriame kalbama apie karo nusikaltimus Mandžiūrijoje, pasaulį, kuriame susipina realybė ir sapnas. H.Murakami lyg šamanas skaitytoją įtraukia į vizijų ir įvykių srautą, kuriame spagečių virimas gali tampti įžanga į dvasinį nušvitimą.

Nepaprastame H.Murakami pasaulyje vietos atsiranda ir Žmogui Aviai, ir keistam Pasaulio galui... Jis žavi unikalumu ir įtaiga.

Mindaugas Peleckis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų