REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikinai einantis Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko pareigas Kęstutis Lapinskas pirmadienį pasirašė potvarkį, kuriuo priimtas nagrinėti naujas prašymas dėl Teisėjų valstybinių pensijų įstatymo atitikties Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjas – Vilniaus apygardos administracinis teismas – prašo ištirti, ar Teisėjų valstybinių pensijų įstatymo 5 straipsnis ir 6 straipsnio 1, 2 dalys ta apimtimi, kuria juose Konstitucinio Teismo teisėjo maksimali devynerių metų kadencija nelaikoma pakankamu savarankišku pagrindu maksimalaus dydžio teisėjų valstybinei pensijai skirti, neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

Taip pat prašoma ištirti ir Teisėjų valstybinių pensijų įstatymo 6 straipsnio 3 dalies nuostatas, kad teisėjų valstybinės pensijos ir pagal kitus įstatymus paskirtų pensijų (valstybinių ir valstybinių socialinio draudimo pensijų) suma vienam asmeniui negali viršyti užpraeito ketvirčio prieš tą mėnesį, už kurį mokama teisėjų valstybinė pensija, Statistikos departamento paskelbto šalies ūkio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio 1,5 dydžio, konstitucingumą.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus apygardos administraciniam teismui kilo abejonių, ar tai, kad pagal Teisėjų valstybinių pensijų įstatymo 6 straipsnio 2 dalies 3 punktą asmenims, buvusiems KT teisėjais maksimalią Konstitucijoje nustatytą devynerių metų kadenciją, skiriama mažiausia Teisėjų valstybinių pensijų įstatyme numatyta pensija – tik 10 procentų teisėjo darbo užmokesčio dydžio, atitinka iš Konstitucijos kylantį reikalavimą diferencijuoti teisėjų socialines (materialines) garantijas pagal tai, kokios teismų sistemos ir kurios grandies teismo teisėjams jos yra nustatomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prašoma ištirti, ar 6 straipsnio 3 dalies nuostata, kad paskirtos teisėjų valstybinės pensijos ir pagal kitus įstatymus paskirtų pensijų suma vienam asmeniui negali viršyti šalies ūkio vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio 1,5 dydžio, nepaneigia konstitucinių teisingumo, protingumo bei proporcingumo principais pagrįstų lūkesčiai, kad pensija iš tikrųjų priklausys nuo teisėjo atlyginimo dydžio, ir nesumenkina pačios teisėjų nepriklausomumo garantijos nutrūkus teisėjo įgaliojimams.

Šiame prašyme keliama abejonė, ar faktiškai mokamos teisėjų valstybinės pensijos dydis priklauso nuo to, kokias ir kokio dydžio pensijas asmuo gauna pagal kitus įstatymus, ir ar tai, kad teisėjų valstybinės pensijos realiai yra gaunama tik tam tikra paskirtos sumos dalis, nerodo, kad teisėjo nepriklausomumo garantija tėra nominali.

REKLAMA

Priėmus šį prašymą  Konstituciniame Teisme nagrinėjimo laukia 31 prašymas.

Šiuo metu K.Lapinskas, kaip didžiausią teisininko stažą turintis KT teisėjas, yra laikinasis Teismo vadovas, nes penktadienį baigėsi ligšiolinio pirmininko Egidijaus Kūrio kadencija. Prezidentas Valdas Adamkus jau pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui skirti K. Lapinską KT pirmininku.

Seime neseniai prisiekė trys naujieji KT teisėjai - Pranas Kuconis, Egidijus Šileikis ir Algirdas Taminskas.

Naujieji teisėjai pakeitė penktadienį kadenciją baigusį KT pirmininką E.Kūrį bei teisėjus Vytautą Sinkevičių ir Stasį Stačioką.

KT sudėtis atnaujinama kas trejus metus, tuomet pasikeičia trys iš devynių teisėjų.

KT tiria, ar Seimo įstatymai, Vyriausybės nutarimai ir Prezidento dekretai neprieštarauja Lietuvos Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų