REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus, pabrėžęs, kad laisva ir nepriklausoma Baltarusija yra strateginis Lietuvos tikslas, pareiškė, jog nerimą kelia demokratijos padėtis ir piliečių laisvių varžymas šioje kaimyninėje valstybėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Laisva, nepriklausoma Baltarusija suteikia Lietuvai galimybę išsiveržti iš didžiųjų šešėlio ir kurti šiame „didžiųjų kryžkelių“ regione ne kažkieno slaptais ar pusiau slaptais susitarimais, o normaliu kaimynišku dialogu grįstus santykius“, - sakė V.Adamkus trečiadienį Seime, kur vyko Baltarusijos nepriklausomybės paskelbimo 90-ųjų metinių minėjimas.

REKLAMA

Tačiau, pasak prezidento, didelį susirūpinimą Lietuvai kelia demokratijos padėtis Baltarusijoje ir paragino kaimyninės valstybės valdžią nutraukti piliečių laisves varžančius veiksmus.

„Galime tik spėlioti, kiek apgalvoti yra Baltarusijos pareigūnų veiksmai, kai iš Minsko išmetami Vakarų diplomatai, kai sulaikomi Lietuvos ar kitų šalių žurnalistai, kai sudaužomos kameros, kai kertant valstybės sieną dėl smulkmenų konfiskuojamas teisėtai įgytas turtas. Šitiems veiksmams mes tikrai nepritariame ir laikome juos žalingais pačios Baltarusijos interesams“, - kalbėjo V.Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat išsakė paramą visiems „protingiems veiksmams, kuriais siekiama atkurti glaudesnius santykius su Vakarais ir su Europa“.

Pažymėjęs, kad Baltarusija privalo pati rinktis savo kelią, kartu V.Adamkus pridūrė, jog „prieš 90 metų matėme, kas nutinka, kai Lietuvos ir Baltarusijos judėjimo kryptis nesutampa“.

„Todėl mes suinteresuoti, kad mūsų kaimynai rinktųsi Europos kelią, ir turime teisę tai pareikšti. Mes suinteresuoti, kad Baltarusija, kaip ir Baltijos šalys, ateitį kurtų Europos tautų šeimoje“, - pareiškė V.Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje vykusio minėjimo dalyviai pasmerkė Baltarusijos valdžios veiksmus išvaikant ir sulaikant Minske antradienį surengto Laisvės dienos minėjimo dalyvius.

„Būtina iš A.Lukašenkos režimo kalėjimo paleisti politinius kalinius ir leisti Baltarusijos žmonėms laisvai apsispręsti dėl savo tautos likimo laisvuose rinkimuose“, - renginio dalyvių vardu Seime kalbėjo konservatorius Emanuelis Zingeris.

Tačiau, kaip pranešė Tėvynės sąjunga, Seimo valdyba atmetė E.Zingerio pasiūlymą, minint Baltarusijos nepriklausomybės dieną iškelti Baltarusijos vėliavą prie Seimo rūmų.

REKLAMA

Antradienį nesankcionuotas Baltarusijos opozicijos mitingas Minske, kuriame dalyvavo šimtai žmonių, baigėsi susirėmimais su milicija, per kuriuos buvo suimti, skirtingais pranešimais, nuo 80 iki daugiau kaip šimto protestuotojų. Tarp sulaikytųjų buvo ir Lietuvos televizijos grupė.

Demonstracija Minske, kaip ir minėjimas Lietuvos Seime, vyko Baltarusijos nepriklausomybės paskelbimo 90-ųjų metinių proga.

Renginyje Lietuvos parlamente dalyvavo Baltarusijos liaudies fronto pirmasis pirmininko pavaduotojas Vincukas Viačorka, Baltarusijos liaudies fronto pirmininko pavaduotojas Alaksiejus Janukievičius, Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto studentai ir dėstytojai, Lietuvos baltarusių bendruomenės atstovai.

REKLAMA

1918 metų kovo 25 dieną buvo paskelbta nepriklausoma Gudijos Liaudies Respublika, pirmą kartą įteisinusi baltą-raudoną-baltą vėliavą ir valstybinę gudų kalbą. Ši nepriklausomybė nuo Rusijos truko mažiau nei metus - pirmajam pasauliniam karui baigiantis iš Baltarusijos teritorijos pasitraukus Gudijos Liaudies Respubliką rėmusiems vokiečiams, šalis pateko bolševikų įtakon ir 1919 metais buvo inkorporuota į Sovietų Sąjungą.

Nepriklausomybę šalis atkūrė 1990 metų liepos 27-ąją. Po nepriklausomybės atkūrimo įteisintą senąją baltarusių baltą-raudoną-baltą vėliavą bei herbą vytį vėliau į valdžią atėjusi prezidento Aleksandro Lukašenkos administracija pakeitė į sovietmečio simbolius.

Lietuva santykiuose su Baltarusija balansuoja tarp kritinio ir pragmatinio dialogo, kurį, viena vertus, diktuoja griežta ES pozicija autoritarinio prezidento A.Lukašenkos ir demokratijos padėties toje šalyje atžvilgiu, kita vertus - artima kaimynystė ir bendra 679 kilometrų siena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų