REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smurtas Tibete ir Kinijos susidorojimas su protestuotojais palaidojo Pekino viltis, kad rugpjūčio mėnesį čia vyksianti olimpiada prabėgs be jokių nesklandumų. Visų pirma didžioji dalis valstybių atmetė bet kokią galimybę boikotuoti žaidynes, tačiau šiandien vis garsesni tampa ir priešingi balsai, skelbia „Spiegel“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors tokios valstybės kaip Didžioji Britanija, JAV ar Vokietija, reaguodamos į Kinijos represijas Tibete, rodo mažai entuziazmo prisidėti prie olimpinių žaidynių ar bent jau jų atidarymo ceremonijos boikoto, tačiau Europoje formuojasi ir priešinga nuomonė. Europos Sąjunga ragino Kiniją nenaudoti neproporcingos jėgos malšinant neramumus Tibete, o kai kurios Europos valstybės neatmetė galimybės boikotuoti žaidynių atidarymo ceremoniją, kuri įvyks rugpjūčio 8 dieną. Apie galimybę boikotuoti žaidynių atidarymą užsiminė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

REKLAMA

„Mūsų draugai Kinijoje turi suprasti susirūpinimą, kuris kilo pasaulyje dėl įvykių Tibete. Kaip į tai atsakyti, aš nuspręsiu žvelgdamas į tai, kaip toliau vystysis situacija“ – kalbėjo N. Sarkozy. Belgijos Vyriausybė taip pat neatmeta galimybės boikotuoti atidarymo ceremoniją. Bet koks organizuotas boikotas būtų itin didelis smūgis Kinijos komunistinei diktatūrai, kuri olimpines žaidynes siekė išnaudoti pristatydama savo šalies pasiekimus bei taip gerindama valstybės įvaizdį tarptautinėje bendruomenėje.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Tarptautinio Olimpinio Komiteto (TOK) viceprezidentas ir Vokietijos Olimpinio Komiteto prezidentas Thomas Bachas atmetė galimybę boikotuoti žaidynes. „Sportas nėra tinkamas įrankis politiniams spaudimui daryti. Sportas tiesia tiltus, o ne stato sienas“ – teigė jis. Tačiau Vokietijos Vyriausybės atstovas žmogaus teisių klausimais Günteris Nooke nesutiko su tokiu T. Bacho teiginiu ir ragino TOK atstovus leisti sportininkams dalyvauti politiniuose protestuose. „Jei TOK suteikia galimybę rengti žaidynes tokioms valstybėms kaip Kinija ar Rusija, ji taip pat turi suteikti galimybę atletų politinei saviraiškai“ – teigė G. Notoke.

Didžiojoje Britanijoje leidžiamas laikraštis „The Sunday Times“ jau palygino žaidynes Pekine su 1936 metais Berlyne vykusia olimpiada, kurios organizavimui dirigavo nacistinis režimas su Adolfu Hitleriu priešakyje. Kinija į tokį straipsnį, kurį rašė buvęs Didžiosios Britanijos Gynybos ministerijos narys Michaelis Portillo, atkirto, kad tai yra visos valstybės ir Kinijos liaudies įžeidimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų