REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje jau plika akimi matomas nekilnojamojo turto kainų kritimas. Lietuviai vis dar laukia išpūsto burbulo sprogimo, tad tuo pasinaudojo būstų nuomotojai ir pakėlė kainas iki neregėtų aukštumų, - praneša dienraštis „Vakaro žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdus brangimas

Nekilnojamojo turto pardavimas Lietuvoje paskutinį 2007 metų ketvirtį sumažėjo 20 procentų, o nuomos sektorius tiesiog klesti. Nekilnojamo turto agentūrų duomenimis, 2007-aisiais būsto nuomos kainos kai kuriuose Lietuvos didmiesčiuose išaugo dvigubai. Labiausiai (25-45 procentais) būsto nuoma pabrango Klaipėdoje - senos statybos 2 kambarių butas centre per mėnesį jau kainuoja 1200-1700 litų. Uostamiestyje už naujos statybos 2 kambarių būstą su baldais centre dar 2007-ųjų pradžioje buvo prašoma mažiau - 800-1500 litų, kituose rajonuose - 500-1200 litų. Šių metų kovą tokio pat būsto klaipėdiečiai galėjo ieškoti turėdami jau mažiausiai 1000-2000 litų mėnesiui.

REKLAMA

Vilniuje 2007-aisiais naujos statybos būsto nuoma pabrango 8-14 procentų, senos - 18-25 procentais. Sostinės senamiestyje senos statybos 2 kambarių būstas sausį kainavo 1500-3500 litų per mėnesį, kituose mikrorajonuose - 1000-2000. Neprestižinėse Vilniaus vietose naujų ir senų būstų nuomos kainos skyrėsi 300-500 litų.

Panaši situacija ir kituose miestuose - Kaune 2007-aisiais senesnių butų nuoma pabrango 20-30 procentų, naujesni butai brango lėčiau - 17-22 procentais. Pigiausiai iš 5 Lietuvos didmiesčių galima nuomotis Panevėžyje - centre 2 kambarių būsto nuomos kaina šį kovą siekia apie 500 litų. Šiauliečiai už 2 kambarių būstą centre pernai galėjo mokėti nuo 300 iki 1300 litų, šiuo metu kainos svyruoja nuo 500 iki 1500 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Žada stabtelėjimą

Specialistų teigimu, akivaizdu, jog beprotiškai kilusios nuomos kainos jau taip pat stabilizuojasi. Nekilnojamojo turto ekspertė Gintarė Mikučionytė tvirtino, kad dėl krizės būstų pardavimo rinkoje nekilnojamojo turto savininkai puolė jį nuomoti.

„Pastebimas butų nuomos pasiūlos didėjimas - gerokai padaugėjo nuomos skelbimų, o tai vėsina kainų kilimą. Be to, nuomos pasiūlą veikiausiai formuoja sulėtėjusios būsto pardavimo apsukos. Butų savininkai, negalėdami jų parduoti, papildo nuomotojų gretas ir taip pasiūlą didina“, - aiškino G.Mikučionytė.

Rinkos dėsniai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto (NT) rinkos analitikas Saulius VAGONIS gąsdino, jog būsto nuomos kaina dar labiau augs, taip ragindamas gyventojus pirkti butus. „2007-aisiais augo ne tik nuoma, bet ir pati kaina - nuo 15 iki 50 procentų. O jei būstas tampa neįperkamas, žmogus jį nuomojasi, todėl nuomos paklausa išaugo, išaugo ir jos kaina“, - dėstė S.Vagonis.

Net jei nuomos rinka persipildys, jo nuomone, nuoma kažkodėl brangs. „Skatinama nepirkti nekilnojamojo turto, nes kainos gali kristi, tad daugelis to laukia nuomodamiesi būstą. Kitą vertus, žmonės, nebegalėdami parduoti butų, siūlo juos nuomotis. Ir paklausa, ir pasiūla turėtų augti tolygiai. Bet nuomos kainos turėtų kilti“, - aiškino NT analitikas.

REKLAMA

Toks laikas

Finansų analitikas Vadimas Titarenka mano, kad daugeliui gyventojų būstas dar neįperkamas, tačiau jo poreikį puikiai parodo kylančios nuomos kainos. „Viena pagrindinių priežasčių, kodėl sustojo būsto pardavimai, tai didelė infliacija. O brangstanti nuomos rinka parodo, kad šiuo metu būsto paklausa dar yra didesnė, nei pasiūla“, - aiškino V.Titarenka.

Finansų analitikas neabejoja, jog nuomos kainos galėtų kristi tik jei žmonių lūkesčiai pateisintų viltis ir atsigautų pardavimų rinka. „Viskas priklausys nuo lūkesčių, žmonės yra laukimo būsenoje“, - tvirtino jis.

Ignas Jačauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų