REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas apgailestauja, kad mūsų šalyje sportas yra posūnio vietoje, nors rezultatais lenkia daugelį šalių.

REKLAMA
REKLAMA



Pasak LTOK vadovo, valdžia privalo pakeisti požiūrį į sportą, nes po 4 metų prieš Londono olimpines žaidynes planuoti medalių gali ir netekti.

REKLAMA

A. Poviliūnas, kaip ir visi sportui neabejingi žmonės, jaučia jaudulį dėl artėjančių Pekino olimpinių žaidynių. LTOK vadovą slegia atsakomybė dėl sportininkų, kad po kelių mėnesių jie būtų tinkamai pasirengę atstovauti savo šaliai didžiausiame pasaulio sporto renginyje.

Bilietų užteks

– Prezidente, kokios mintys ateina į galvą laukiant olimpinių žaidynių?

– Artėjant olimpinėms žaidynėms visuomet yra neramu. Būtų blogai, jei būtų kitaip. Svarbiausia yra padaryti viską, kas nuo tavęs priklauso, kad sportininkų rezultatai būtų kuo geresni. Stengiamės, kad gerai dirbtų visos federacijos, treneriai, patys sportininkai. Dalyvavimas olimpinėse žaidynėse yra svarbus įvykis visai valstybei, reikia padaryti viską, kad nenuviltume.

REKLAMA
REKLAMA

Mus gerai vertina kitų šalių specialistai. Daug sako faktas, kad esame pasirašę bendradarbiavimo sutartis su JAV, Japonijos, Argentinos, Baltarusijos, Izraelio olimpiniais komitetais. Paradoksalu, kad ne mes prašomės, o jie patys mums tas sutartis siūlo. O juk tai sporte tikrai ne antraeilės šalys.

–  Kas gi taip domina tas šalis?

–  Neseniai sulaukėme dar ir rusų pasiūlymo bendradarbiauti. Man pačiam tai yra mįslė. Aišku, yra tam tikrų politinių dalykų, nors ir deklaruojama, kad olimpinis judėjimas yra nepolitizuotas. Tačiau manau, kad tas šalis domina mūsų pasiekiami rezultatai. Esame maža valstybė, sportui pas mus skiriama mažai lėšų, bet rezultatais lenkiame latvius, estus ir daugelį kitų šalių. Vadinasi, sugebame mobilizuoti vidinius rezervus, gerai savo darbą atlieka treneriai, sportininkai, medikai. Gal tos kitos šalys ir tikisi pamatyti, kaip be didelių pinigų galima gauti gerą rezultatą. O mūsų sportininkams bendradarbiavimo sutartys atveria dideles papildomas galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Daug kalbėta, kad mūsų šalis gaus mažai bilietų į olimpines varžybas. Gal padėtis pasikeitė?

– Kol kas neturime norimo kiekio bilietų į krepšinio pusfinalio ir finalo mačus. Bet jų pakankamai kol kas neturi niekas. Jei gerai seksis mūsų komandai, bilietų gausime. Organizatoriai prižadėjo. Į grupių varžybas bilietų bus daugiau. Užsakėme bilietus į visas rungtynes, nors kol kas nežinome, kada ir su kuo žais mūsų krepšininkai. Kai bus tvarkaraštis, bilietais bus galima keistis su kitomis šalimis.

Jei kas panorėtų išvysti savo akimis kitų sporto šakų varžybas, dėl bilietų sunkumų neturėtų kilti. Gal tik dėl plaukimo ir gimnastikos būtų keblumų. Ir, aišku, į olimpinių žaidynių atidarymą bei uždarymą turime labai mažai bilietų. Jie atiteks LTOK rėmėjams, kai kurių miestų, daug padedančių sportui, merams.

REKLAMA

Sportas – pamestinukas

– Paminėjote, kad sportui Lietuvoje skiriama mažai lėšų. Tikriausiai galima sakyti, jog pagal šį rodiklį esame jei ne paskutiniai, tai tikrai vieni iš paskutinių. Mūsų sporto bazės taip pat vienos prasčiausių Europoje. Visuomenės sveikatos centrų atlikta mokinių sveikatos rodiklių analizė rodo, kad pirmos sveikatos grupės, t.y. sveikiausių, mokinių vis mažėja – 1992 m. tokių buvo 56,8 proc., 2000-aisiais – 46,3 proc., o 2002 m. dar mažiau – 42,4 proc. Sportas Lietuvoje nustumtas į pašalį.

REKLAMA

– Pritariu 100 proc. Kai mes puikiai pasirodėme Sidnėjuje, latviai ir estai pasinaudojo mūsų pavyzdžiu, norėdami įtikinti valdžią, kad sportas yra puiki šalies reklamos forma, kad į sportą verta investuoti. Kaimynai ėmė renovuoti senas ir statyti naujas bazes, padidino sporto finansavimą. Dabar jie mus šioje srityje lenkia labai stipriai. Mes šiais metais į olimpines žaidynes siųsime tikriausiai didžiausią delegaciją istorijoje, kol kas planuojame medalius. Bet gali būti, kad po 4 metų apie medalius kalbėti neteks, jei padėtis nesikeis. Pagal rezultatus mūsų lygis aukštas, tačiau pagal visa kita – pamestinukų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesakau, kad sportas turi būti aukščiau visko. Reikia ir mokytojams, kultūrai, kitoms sritims. Tik lyginu mus su kitomis panašaus ekonominio pajėgumo šalimis. Estai, latviai sportui skiria 2-3 kartus daugiau lėšų. Kai žiūrima trumparegiškai, džiaugiamasi šios dienos laimėjimais, ateityje gali nieko nebelikti.

–  Šiuo metu bene aktualiausias klausimas Lietuvai yra ne rezultatai, o tiesioginės transliacijos per televiziją. Seimo nariai jau  nebeskuba padėties taisyti taip uoliai, kaip tuomet, kai apie juos buvo rodomas klipas per TV3. Ką jūs manote apie susidariusią padėtį?

REKLAMA

– Manau, reikia numatyti pereinamąjį laikotarpį, bent laikinai dar leisti transliuoti silpnųjų alkoholinių gėrimų reklamą. Vienas iš LTOK rėmėjų yra „Švyturys“, sutartis su rėmėjais mes pasirašome 4 metams – vienam olimpiniam ciklui. Prašau, kad mums leistų persiorientuoti, duotų laiko rasti kitus rėmėjus. LTOK prašo 4 metų pereinamojo laikotarpio.

– Ar skaudi būtų netektis LTOK, jei „Švyturys“ nutrauktų paramą?

– Mes iš aludarių gauname apie 400 tūkst. litų, suma nemaža, tačiau ji nėra gyvybiškai svarbi. Bet yra federacijų, klubų, kuriems aludariai skiria didesnes sumas. Tikiu, kad aludariai visiškai neatsisakytų remti sportą, jei būtų uždrausta alkoholio reklama. Bet jų skiriama parama būtų dešimteriopai mažesnė. Reikėtų ieškoti kitų šaltinių, o kur jų rasti? Mes negyvename Rusijoje ar JAV. Atsiverčiame „Verslo žinias“ ir matome visas įmones, kurios gauna pelną ir galėtų remti.

REKLAMA

– Paprastiems žmonėms aktualiau ne pats reklamos uždraudimas, o tiesioginių transliacijų nebuvimas. Kaip sudominti jaunimą sportu, jei per televiziją nerodomos varžybos?

– Man visa istorija su logotipais yra nesuprantama. Tai yra nesąmonė, nesusipratimas. Sporto nematymas yra didesnė bėda nei matymas su alkoholio reklamomis. Jau ne tie laikai, kai matėme kelis televizijos kanalus. Jei nebus sporto per Lietuvos televizijas, įsijungsime kurį nors užsienio kanalą ir matysime tas pačias varžybas su visomis alkoholio reklamomis. Aludariai remia net Tarptautinį olimpinį komitetą, Pekino olimpinių žaidynių organizacinį komitetą remia dvi vietinės alaus daryklos. Jų reklamos olimpinėse arenose nebus, tačiau aplink jos tikrai bus reklamuojamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esu tikras, kad reikia daugiau investuoti į sportą kaip užimtumo formą ir taip atitraukti jaunimą nuo žalingų įpročių. Tikiu, kad tam pasitarnaus naujas sporto įstatymas, sporto strategija. Reikia, kad būtų 3 fizinio lavinimo pamokos mokyklose, studentams fizinio lavinimo paskaitos turi būti privalomos, o ne pasirenkamos.

Tikiu, kad alkoholio reklamos draudimo iniciatoriai yra įsitikinę, jog taip galima sėkmingai kovoti su alkoholio vartojimu ir to pasekmėmis. Vis dėlto viliuosi, kad bus surastas kompromisas.

Dalius Matvejevas, „Sportas Online“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų