REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva sulaukė Europos Komisijos (EK) kritikos dėl įsigalėjusios monopolijos fiksuotojo ryšio tinkle, tačiau kritikos didžiausią rinkos dalį užimanti kompanija nepriima.

REKLAMA
REKLAMA

EK teigia, kad dėl monopolijos nauji rinkos dalyviai patiria sunkumų norėdami įeiti į fiksuotojo ryšio rinką. Komisijos teigimu, tik 6 proc. Lietuvos abonentų naudojasi alternatyviu fiksuotojo telefono ryšio tiekėju. Tačiau liūto dalį rinkoje valdanti AB TEO LT nemano esanti minėtų pastabų adresate, rašo „Respublika“.

REKLAMA

„Tuometis „Lietuvos telekomas“ išimtinę teisę diegti ir teikti fiksuotojo telefono ryšio paslaugas Lietuvoje prarado dar 2003 m. pradžioje. Per šį laikotarpį telekomunikacijų rinka plėtojosi ypač sparčiai, ir dabar ji yra labai konkurencinga. Tą rodo ir tas faktas, kad šiuo metu fiksuotojo telefono ryšio paslaugas Lietuvoje teikia beveik pusšimtis bendrovių“, - „Respublikai“ sakė TEO LT atstovas spaudai Antanas Bubnelis ir pridūrė, kad kompanijos EK kritika tiesiogiai neliečia.

REKLAMA
REKLAMA

„Komisijos žodžiuose yra tiesos. Situacija rinkoje tikrai nelengva, o pagal rinkos rodiklius galima manyti, kad mažiems operatoriams nėra lengva įeiti į rinką ir tai susiję su rinkos atvėrimu. Tai savo ruožtu yra ilgas procesas“, - „Respublikai“ sakė Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) Strategijos departamento direktorius Feliksas Dobrovolskis.

Viena pagrindinių rinkos atvėrimo priemonių - tinklų sujungimo kainos, kurią patvirtina RRT, nustatymas. Tarnyba šiuo metu yra patvirtinusi tam tikras kainas, kurios turėtų įsigalioti jau nuo balandžio. Taip tikimasi, kad rinkos liberalizavimo procesas paspartės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot F.Dobrovolskio, Lietuvoje fiksuotojo ryšio monopolija egzistuoja todėl, kad jos liberalizavimas sutapo su mobiliojo ryšio populiarėjimu.

Fiksuotojo ryšio abonentų skaičius sparčiai mažėja, ir šiuo metu Lietuvoje yra 800 tūkst. abonentų, tačiau, pašnekovo nuomone, fiksuotasis ryšys turi ateitį kaip ne individualus, o biurui ar namams skirtas ryšys. Pagrindinis jo pranašumas prieš mobilųjį - kokybiškas duomenų perdavimas, tačiau kad išsilaikytų rinkoje, fiksuotasis ryšys privalo evoliucionuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų